SF1, sobota 22. 3. 2003
Slavia - Sparta SLA - SPA
Slavia: Málek - Kadlec, Hejda, J. Novák, F. Kučera, Posmyk, Kolařík - Duda, Beránek, Sup - Sailer, Krátoška, Antoš - Jaroš, M. Kopecký, R. Dlouhý - Hruška, Fadrný, Tomica - Šaffer.
Sparta: Bříza - Nedvěd, Srdínko, F. Ptáček, Jiruš, Nedoma, Jan Hanzlík - Kratěna, Broš, Tomajko - Paroulek, Leška, Bělohlav (28. - 32. Kubinčák) - Ujčík, Šimíček, Havelka.
Branky a nahrávky: 43. Havelka (Šimíček, Ujčík), 60. Leška (Nedvěd). Rozhodčí: Homola, Šindler - Čížek, Padevět. Vyloučení: 6:3. Využití: 0:1. Diváci: 4603. Stav série: 0:1.
HC Sparta Praha

Komentář

Obě mužstva do zápasu nastoupila se třemi kompletními útoky. Spartě chyběli obránci Richter a Šrek. Zatímco sparťanský kouč Alois Hadamczik neměl během zápasu důvod míchat se sestavením jednotlivých formací, Vladimír Růžička provedl několik změn.

Zaplněný Eden s napětím očekával úvodní zápas pražského semifinále. Proti první slávistické formaci se hned v úvodu postavil Šimíčkův útok a obě tyto lajny se potkávaly po celou první a druhou třetinu zápasu, než došlo ke změnám na straně Slavie. Zlého muže Slavie Radka Dudu tedy nejčastěji potkával Valdemar Jiruš.

První velkou šanci vypracoval Ujčík pro Havelku, po vtipné zadovce se levý křídelní útočník řítil z pravé strany sám na Málka, ale první souboj vyhrál slávistický gólman. Domácí se do útoku příliš nehnali, působili nervóznějším dojmem. Ještě více do klidu mohla Spartu poslat přesilová hra, poté co oba rozhodčí shodně signalizovali trest po zákroku Krátošky, ten nakonec vyfasoval trest 2+2 minuty. Úvodní slovo přesilové hry Sparty si však vzal Antoš, Bříza jeho střelu zneškodnil a sparťané se mohli vrhnout do útoku. Největší šanci měl Broš, který prošel celým hřištěm, ale trefil pouze Málka. Přesně v polovině přesilovky se počet hráčů na ledě vyrovnal. Srdínko odjel ze souboje s Dudou sice s bolestnou grimasou, ale své kroky musel nasměrovat k časoměřičům. Hra 4 na 4 šance nepřinesla. Slávisté se těžko prosazovali před Břízu, prakticky veškeré střely Slavie šly z úctyhodných vzdáleností. V čase 9:40 Málek našel puk v lapačce po obrovské šanci Ondřeje Kratěny, který nedokázal bezprostředně před brankářem Slavie puk více zvednout. Oplácel první útok Slavie, ale Supa v dobré pozici zablokovali obránci. Domácí se začali více tlačit do obranného pásma, ale jejich tlak měl podobu série osobních soubojů u mantinelu v obranném pásmu Sparty. Bříza zasahoval jen při pokusu Posmyka. Právě na Posmykovi a kapitánovi Slavie Beránkovi vybojovala puk dvojice Ujčík – Šimíček a centr třetího útoku uvolnil Ujčíka do další šance, ale i tentokrát vyhrál Málek. Na přelomu 15. a 16. minuty Bělohlav našel před brankou Paroulka, ale bleskurychlý beton Málka cestu puku do branky zastavil. Ke konci úvodní části slávisté zvýšili forčekink, ale jejich snaha opět k větším šancím nevedla. V úplném závěru naopak zahrozila opět Sparta. Nejprve vyslal ostrou ránu Tomajko, po chvíli kličkoval v útočné třetině Kratěna, ale jeho tečovaná střela skončila pouze na ochranné síti za brankou. První dvacetiminutovka tak skončila bez branek, přestože měla Sparta více ze hry.

Po přestávce slávisté chtěli změnit obraz hry, která se vyrovnala, šancí ubylo. Hned na úvod se dostala pod tlak Leškova řada a první gól zápasu mohli zaznamenat Novák a Antoš. V dobré pozici přišel po zákroku Ujčíka o hůl Sup, zákrok sparťanské jedenapadesátky tak znemožnil domácímu ostrostřelci zakončení. Bříza po chvíli jen ucukl hlavou před ránou Dlouhého, která mířila vysoko nad. Pak přišly chvilky Valdemara Jiruše. Nejprve šikovně zastavil průnik Dudy, aby v protiútoku vyslal jedovku směrem na domácí branku. Do dráhy puku zasáhl Ujčík, ale Málek švihl lapačkou a držel čisté konto. Sparťanům zatrnulo chvíli před polovinou zápasu, kdy zůstal na zemi Bělohlav a byl poté odveden spoluhráči do kabiny, ve hře jej nahradil Kubinčák. Bělohlav tak neviděl šanci Dudy, kterému v mezikruží namazal Sup, další bombu slávistů zastavilo Břízovo rameno. Slavia byla v těchto chvílích aktivnější, prověřit Málka se pokusil Milan Nedoma alespoň střelou ze středního pásma, puk dorážel Paroulek, ale svůj střelecký pokus zaplatil zle vypadající sekerou. K Paroulkovi do útoku se opět vrátil Radek Bělohlav, který k potěše sparťanských fanoušků vyšel z kabiny zdráv. Ve 33. minutě si svým tlakem vynutila Šimíčkova řada přesilovou hru po faulu Kolaříka. Po pár vteřinách byl v šanci Kratěna, Sparta sehrála celé dvě minuty v útočném pásmu, ale čekání na první důležitou branku neskončilo. V závěru druhé části prošel celým hřištěm Beránek, ale na Břízu si opět nepřišel. Závěr prostřední části hry okořenil střet Dudy se svým strážcem Jirušem.

Na úvod poslední části hry přišla úprava ledu, na ledě se objevila krev po střetu Broše a Sailera, slávistický forvard se těžce zvedal. Po Leškově vyhraném vhazováním vyslal ve 42. minutě bleskovou ránu na Málka Paroulek, na druhé straně oplácel šancí Duda. O minutu později ve dostal do úniku Šimíček, zaklesl se do něj bránící Posmyk, souboj obou hokejových obrů skončil faulem slávistického beka. Následná přesilovka přinesla rozhodnutí. Ujčík v útočném pásmu zablokoval dva domácí obránce, puk převzal Roman Šimíček a našel před brankou volného Havelku, po jehož teči značná část Edenu vybuchla nadšením, 0:1! Sparta tak udeřila největší zbraní Slavie, důrazem před brankovištěm. Šimíček si připsal bod za asistenci a bodoval již v pátém zápase play-off v řadě! Fanoušci Sparty se dostali do varu, který přiživil svoji nebezpečnou střelou Leška. Nutnost vyrovnat hnala domácí dopředu, slávisté se pokoušeli o momenty překvapení v podobě střeleckých pokusů přímo z vhazování. Definitivní k.o. mohl zasadil Slavii její kmenový hráč Ujčík. V úniku 2 na 1 mu Havelkou odblokoval jediného beka Kadlece, ale Ujčíkův švih našel Málek opět v lapačce. Asi největší šance Slavie na vyrovnání přišla v 50. minutě, kdy Kučera trefil od modré tyč. Kučerův pokus vyrazil Bříza koncem levého betonu. I Slavia dostala výhodu přesilové hry, pykat šel Ujčík. Oslabení však Sparta sehrála skvěle a na jeho konci, v 55. minutě, přišel zkrat Dudy, který zbytečně najel s rukama hodně vysoko na Lešku, kterého doslova přizdil na mantinel. Ačkoli se domácí forvard hodně divil, zcela po zásluze odjel na trestnou lavici. Přesilovka rozhodnutí nepřinesla, ale čas se posunul o důležité dvě minuty. Po návratu domácího útočníka na led domácí vrhli všechny síly do útoku, ale vážnější šanci si nevypracovali. Naopak to byl Broš, který v závaru před brankou nasměroval puk pohotově směrem do domácí klece, ale Málek byl dobře postavený. 50 sekund před koncem zamířil Málek na střídačku a slávisté to zkusili v šesti. Veškeré šance slávistů na vyrovnání vzali za své 8 sekund před koncem. Ve středním pásmu se dostal k puku osamocený Petr Leška, nabruslil do lepší střelecké pozice a oslavil svůj rekordní 297. extraligový zápas v řadě brankou na 0:2! Petr Leška tak mohl oslavit jak vítězství Sparty ve zvlášť důležitém prvním zápas série, tak i svůj rekord.

Ohlasy trenérů

Kamil Konečný (Sparta): Z naší strany to bylo vydařené utkání, hodnotí se mi příjemně. Hráčům mohu jen poděkovat. Začali jsme na tři pětky a plánovali jsme, že zapojíme během utkání i čtvrtou. Nakonec se ale utkání pro nás vyvíjelo dobře, hráči navíc měli hodně sil, takže jsme dohráli se třemi formacemi. Jak budeme hrát zítra, to se rozhodneme až na ranním rozbruslení.

Jiří Kalous (Slavia): Je to škoda, že nám první zápas nevyšel. Nic to ale zatím neřeší, hraje se na čtyři vítězství. Dnes jsme byli v prvních dvou třetinách málo aktivní, nehráli jsme moc ofenzivně a to asi rozhodlo. Vycházeli jsme ze zabezpečené obrany, bohužel jsme pak v oslabení dostali smolný gól. Ve třetí třetině se naše hra zlepšila, tlačili jsme se dopředu, ale vyrovnat se nám už nepodařilo.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek