19., pátek 5. 11. 1999
Sparta - Plzeň SPA - PLZ
Sparta: Bříza - Benýšek, Dobroň, Holý, Kučera, Nedvěd, Ptáček, Sýkora - Broš, Chabada, Eiselt, Hlinka, Kratěna, Martinec P., Novák, Vůjtek, Výborný, Žemlička.
Plzeň: Salfický - Čech, Černošek, Hanzlík, Kadlec, Vlček, Řezníček - Antoš, Jelen, Jeslínek, Kořínek, Musil, Pospíšil, Sedlák, Straka, Volák, Vostřák, Špaňhel.
Branky a nahrávky: 1. Výborný (Sýkora, Vůjtek), 23. Hlinka, 55. Výborný (Martinec, Vůjtek) - 37. Vostřák (Čech, Kořínek), 53. Kadlec (Pospíšil, Špaňhel). Rozhodčí: Balej - Padevět, Čížek. Vyloučení: 3:4, navíc Nedvěd (SPA), Sedlák (PLZ) 5 min. + DKU, Bříza (SPA), Volák (PLZ) 10 min. Diváci: 8559.
HC Sparta Praha

Komentář

Na šlágr kola se přišlo do Sportovní haly podívat osm a půl tisíce diváků. V prvním útoku Pražanů nasoupil po boku Výborného a Martince navrátilec Vůjtek, a vedl si znamenitě. Od začátku hnalo publikum Spartu do útoku, domácí se nastěhovali do útočného pásma a jejich úvodní tlak okamžitě slavil úspěch. Výborný se dostal k puku a z blízkosti prostřelil Salfického. Z dalšího přívalu do pásma hostů trefil Vůjtek tyč. V páté minutě zasáhl proti plzeňskému Antošovi před Břízou bravurně Benýšek a zažehnal tak šanci hostů na vyrovnání. Jinak se Plzeňští osmělovali jen zdálky a zkoušeli Břízu překonat hlavně po ledě. Ve 13. minutě ohrozil Břízu od modré Kadlec, ale jinak se hosté ani domácí do vyložených šancí nedostali. Obě mužstva bránila především střední pásmo.

V úvodu další části ohrozil Čech Břízu z pravého křídla, sparťanský gólman ale hýřil jistotou, zvláště při střelách z dálky. Domácí tak přestáli i tlak Kořínkova útoku a zvýšili. Hlinka ve 23. minutě překonal zničehonic z poměrně ostrého úhlu Salfického a hala bouřila - 2:0. Domácí mohli zvýšit Nedvědem ještě v téže minutě, Salfický jeho nájezd kryl. Plzeňský brankář poté se štěstím zlikvidoval šance Žemličkovi formace.

Na konci dvacáté šesté minuty se strhla rvačka mezi Sedlákem a Nedvědem, a oba putovali do kabin. Série vyloučení pokračovala v půli zápasu na plzeňské straně. Domácí ale přesilovky přes slibné možnosti nevyužili, což se jim vymstilo ve 37. minutě. Hosté snížili efektí tečí Vostřáka.

Ve třetí třetině byla aktivnější Sparta, ale pokusy z dálky gólmana Keramiků neohrozily. V 47. minutě nedotáhl Broš blafák před plzeňskou brankou, v 51. minutě vybojoval v útočném pásmu Vůjtek puk na plzeňském Kořínkovi, ale následný tlak Sparty efekt nepřinesl. Poté se domácí začali zakopávat ve vlastí obranné třetině. Tato taktika Pražanům dlouho nevydržela. Sýkora si nepohlídal před brankou Kadlece, a ten jednoduše vyrovnal do růžku branky.

V 55. minutě se domácí dostali k početní převaze. Hráči ani diváci viditelně nebyli spokojeni s remízou. Publikum hnalo tým dopředu a hokejisté před Dušanem Salfickým roztáčeli přesilovkový kolotoč. Vůjtek našel z pravého křídla na druhé straně volného Výborného, a ten po krátkém zpracování zamířil na plzeňskou klec. Salfický se nestačil přesunout a kapituloval - 3:2. Sparta pak postavila na modré zeď, která drobila plzeňské útoky. A pokud přece něco prošlo, jistý Bříza nedovolil kotouči přejít brankovou čáru.

Vítězství Sparty mohl potvrdit při nájezdu Ptáček, ale blafákem puk do branky nedostal. Závěr utkání byl poněkud vyhecovaný. Střídali se ostré zákroky na obou stranách, Bříza dostal za řečnění osobní trest. Domácí ovšem své vítězství s přehledem uhájili a odvděčili se tak rekordní návštěvě ziskem dvou bodů.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek