44., pátek 18. 2. 2000
Sparta - Litvínov SPA - LIT
Sparta: Bříza - Benýšek, Kučera, Nedvěd, Ptáček, Sýkora M., Šrek - Broš, Chabada, Eiselt, Havelka, Hlinka, Kratěna, Martinec P., Novák, Vůjtek, Výborný, Zelenka, Žemlička.
Litvínov: Orct - Černošek, Gýna, Hořava, Mrázek, Nikolov, Pilař - Alinč, Branda, Hübl, Kubinčák, Kysela, Piroš, Prorok, Rosol, Trávníček.
Branky a nahrávky: 15. Zelenka (Žemlička, Ptáček) - 12. Kysela. Rozhodčí: Homola - Unzeitig, Cambal. Vyloučení: 1:3, navíc Žemlička (SPA) 10 min. Diváci: 6595.
HC Sparta Praha

Komentář

Bez Roberta Reichla se museli obejít Chemici v utkání proti kompletní Spartě. Přesto obstáli.

Po úvodním oťukávání se do první vážnější šance dostal litvínovský Branda. V osmé minutě našel Žemlička dobře postaveného Ptáčka, který trefil připraveného Orcta. Pak Výborný s Vůjtkem zavařili v útočném pásmu, na druhé straně Hübl zaměstnal Břízu. Ve 12. minutě udělal v tísni Nedvěd chybu na útočné modré a Kysela z nájezdu střelou pod víko poslal "Chezu" do vedení.. Zvýšit mohli hosté za chvíli Brandou, Bříza ale držel. V 15. minutě trefil Zelenka šťastně skoro od modré a bylo vyrovnáno. V 16. minutě mohl skórovat Kratěna, držený hostující obranou však nedokázal překonat znamenitého Orcta. Pěkný moment vidělo šest a půl tisíce diváků v 16. minutě, Sýkora pohotově zmařil akci Litvínova tři na jednoho a sám poté ohrozil branku hostí.

Úvod druhé třetiny patřil spíš Spartě. Pokusy Hlinky a závar Martincova útoku však změnu stavu nepřinesly. Bříza podržel Spartu v oslabení a Kratěna s Brošem v mohli v nevýhodě dokonce skórovat. Málo chybělo ve 32. minutě i Vůjtkovi a Sýkorovi, kteří netrefili poskakující kotouč. Rosolovu šanci na druhé straně kryl Bříza. Zbytek třetiny až na přesilovku Sparty nepatřil žádnému mužstvu a dohrálo se ve středním pásmu.

Alternující Chabada zahrozil z mezikruží a v přesilovce od 47. minuty se Pražané zabydleli v útočném pásmu. Největší šanci zlikvidoval Orct Kučerovi. Pak se po dlouhých deseti minutách sparťanského nahazování puků prosadil na druhé straně Machulda a domácí děkovali Břízovi. Branda po individuální akci trefil mimo. Sparta chtěla vyhrát, litvínovská defenzíva propustila těžkopádně kombinující Spartu až v poslední minutě. Dvakrát ohrozily Orcta Novákovy jedovky, hosté přesto remízu s přehledem udrželi a jsou to právě oni, kteří po vlastní říjnové remíze 2:2 odvážejí jako první ze stánku Sparty bod.

Ohlasy trenérů

Václav Sýkora, Litvínov: Po přestávce nás čekal těžký soupeř, ale nechtěli jsme prodat kůži lacino. V první třetině jsme dobře bránili střední pásmo, ale z mnoha akcí jsme vstřelili jen jeden gól. Ve druhé části Sparta hru vyrovnala, přesto jsme měli dvě akce dvou proti jednomu. Sparta ovládla hru v závěru. Nechtěli jsme udělat chybu, bránili jsme a čekali na Spartu. Nakonec jsme mohli získat i víc než bod, ale jsme spokojeni.

František Výborný, Sparta: Byla to zasloužená dělba bodů. Litvínov předvedl dobrý hokej, my jsme byli trochu tužší a některé šance jsme řešili ukvapeně. Zlepšili jsme se ve třetí třetině, kdy mužstvo prokázalo vůli po vítězství, za což si zaslouží pochvalu. Všichni čekají, že si soupeři budeme hrát, ale v přestávce všichni potrénovali a my se musíme do formy teprve dostat.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek