47., pátek 25. 2. 2000
Sparta - Vsetín SPA - VSE
Sparta: Bříza - Benýšek, Kučera, Nedvěd, Ptáček, Sýkora M., Šrek - Broš, Chabada, Eiselt, Hlinka, Kašpařík, Kratěna, Martinec P., Novák, Výborný, Zelenka.
Vsetín: Čechmánek - Jaškin, Kuboš, Spitzer, Srdínko, Tesařík, Zubíček - Antoněnko, Bělohlav, Dopita, Mařák, Pardavý, Paroulek, Patera, Procházka, Stantien, Tomajko.
Branky a nahrávky: 3. Výborný, 40. Hlinka, 40. Kratěna (Nedvěd, Broš), 42. Zelenka (Hlinka) - 39. Pardavý (Dopita, Srdínko), 47. Pardavý (Paroulek). Rozhodčí: Haber - Dvořák, Křivský. Vyloučení: 5:7. Diváci: 13280.
HC Sparta Praha

Komentář

Dva klíčoví hráči, Vůjtek a Žemlička, chyběli domácím proti Valachům. Ti přijeli bez zraněného Zábranského. Na oba týmy se přesto přišla podívat rekordní extraligová návštěva. V době zahájení utkání se divákoměr přehoupnul teprve přes devět tisíc. To však ještě tisíce lidí čekaly u vchodů a u pokladen...

Už po deseti sekundách vlétli do šance Vsetínští. Proti Pardavého střele vymrštil Bříza levý beton. Ve druhé minutě ještě zasáhl Čechmánek proti Kratěnovi, za chvíli však už nestačil na nápor Martincovy formace a Výborný pohotově doklepnul do branky. Stejná řada dělala hostům problémy i nadále. Pak přišlo první sparťanské vyloučení, ale Bříza tým držel i při hrozbách Dopity.

V 11. minutě nalila sparťanská obrana Paterovi, proti němu však stála tyč. Domácí neúspěšně okupovali třetinu Vsetína při vlastní početní výhodě. Dobrá sparťanská defenzíva pak dokázala pokrýt i "tank" Dopitu, při jehož samostatném úniku zachránil na hranici pravidel Kučera. Dvě minuty před třetinou bylo v hale už 13.000 spokojených diváků.

Do druhé části vstoupil Slovnaft náporem. Procházka poslal doprostřed na Antoněnka, ten ale netrefil odkrytou branku. Do poloviny třetiny pak utkání jistili gólmani na obou stranách, když při útočném hokeji zamezili posunu skóre. V 32. minutě uvolnil Chabada za kruhem Výborného, jehož střelu zlikvidoval Čechmánek. Na druhé straně dorážel Srdínko a opět před vsetínskou brankou neuspěl nadvakrát bekhendem Hlinka.

V 37. minutě zahrozil po Výborného důsledném napadání Novák. Hosté, ač bez drtivého tlaku, měli také své šance. Procházkova pohotová rána v síti neskončila, ale průnik Dopity po levém křídle resultoval v gól Pardavého - 1:1. Do konce druhé části chyběla pouhá minuta a půl, domácí přesto stihli zasadit svému soupeři těžké K.O. Nejdříve Hlinka před Čechmánkem naznačil střelu, objel branku a zasunul o zlomek vteřiny dříve než se vrátil brankářův beton - 2:1. Při další útočné akci našel Nedvěd před brankou volného Kratěnu, který nekompromisně namířil nahoru - 3:1. Do konce třetiny zbývaly právě tři sekundy...

Pohromu hostí dokončil Zelenka. Jeho spolupráce s Hlinkou přinesla několik neproměněných šancí, ale také jeden gól. Pohotová střela k tyči dala domácím třígólové vedení. Hosté ve 46. minutě snížili. Pardavého tvrdá rána skončila přesně u levé tyče - 4:2. Hned nato se činili Hlinka, Novák a Zelenka. Po jejich důsledném ataku před Čechmánkem se strhla první vážnější mela. Záchrannou brzdu zatáhl ve 49. minutě Zubíček proti unikajícímu Martincovi a Sparta měla další přesilovku. Broš trefil v jejím konci tyč, poté Výborný střílel z levého kruhu do lapačky povyjetého Čechmánka. V poslední části dvakrát zajistil Bříza smolným vyhozením puku za hrazení hostím přesilovku. On i pražská obrana však nedovolili soupeři za celou třetinu více než čtyři střely na branku. Poslední minuty patřily do kategorie nervózních. Hlavním aktérem potyček a diskusí byl ze strany Vsetína Patera, který nesnesl zákroky domácích, a za oplácení byl vyloučen. Pozadu nezůstali ani další hráči, Nedvěd, Dopita a Jaškin. Těm Haber naměřil od dvou do deseti minut.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek