ČF1, čtvrtek 16. 3. 2000
Sparta - Pardubice SPA - PCE
Sparta: Bříza - Benýšek, Kučera, Nedvěd, Ptáček F., Rebolj, Sýkora M., Šrek - Broš, Chabada, Hlinka, Kratěna, Martinec, Vůjtek, Výborný, Zelenka, Žemlička.
Pardubice: Barta - Jančařík, Kántor, Mosnár, Mudroch, Novotný, Pácal, Píša - Blažek, Filip, Koudelka, Kudrna, Lubina, Matějovský, Procházka, Sýkora P., Tvrdík.
Branky a nahrávky: 8. Výborný (Vůjtek), 27. Vůjtek (Kučera, Výborný), 43. Kučera (Vůjtek, Výborný) - 55. Procházka (Filip, Kudrna). Rozhodčí: Rejthar - Kostka, Český. Vyloučení: 7:7. Diváci: 8335.
HC Sparta Praha

Komentář

Do rozhodující části sezóny vstoupila Sparta v plné síle a potvrdila, kdo je v této sérii favoritem. Hostům chyběl brankář Svoboda, který odchytal většinu posledních zápasů, a do branky se tak postavil zkušený Barta.

Úvod utkání a vlastně celá první třetina, patřila do kategorie nejopatrnějších. Hosté, vědomi si síly soupeře, dávali všemožně najevo svůj respekt k němu, domácí před osmitisícovou návštěvou zase vyčkávali trpělivou hrou na možnosti. Ty první si vytvořil agilní Hlinka, v síti však neskončily. Uklidňující gól Pražané ale stejně vstřelili. Po závaru před Bartou se dostal k puku, který vypadl z chumlu hráčů, Výborný, nedal šanci ani pardubické obraně ani brankáři a dlouhým blafákem poslal Spartu do vedení. Další sparťanské akce následovaly. Hlinka a Žemlička poslali ze skrumáže před brankou puk mimo, Chabadovu dorážku zlikvidoval Barta vleže. Ve druhé polovině první části se Sparťané stále častěji usazovali v útočném pásmu a ze všech pozic nebezpečně ohrožovali skóre. Nic jim v tom nezabránily ani dvě oslabení, se kterými si poradila domácí obrana a také jistý Bříza, který občas musel zasahovat proti pěkně jedovatým střelám z větší vzdálenosti.

Ve druhé části nahradil zraněného Šreka Rebolj. Do první šance vlétl hned po buly Vůjtek, Barta rozklekem kryl. Pro Břízu znamenal ohrožení opakovaný pokus Novotného, ale poradil si. Znovu to pak zkoušel bojovník Hlinka, když vyšťouchnul pardubickému brankáři puk skoro z lapačky. Pak přišlo dvojí pardubické vyloučení a sparťanská přesilovka 5 na 3. Po několika šancích nahrál Výborný na najíždějícího Kučeru, ten objel branku a dal na Vůjtka, pro kterého nebyl problém zakončit do odkryté klece. Tolik důležité vedení možná vedlo Spartu trochu k ukolébání a po krátké okupaci útočné třetiny patřili další chvíle uvolněným hostům. Znenadání se před Břízou ocitli Blažek, jehož pokus po ledě vytěsnil brankář mimo, Kudrna, Filip, v přesilovce Sýkora a další. Sparta zahrozila jen Brošem, na druhé straně ale mohlo hřmět mnohem více. Tvrdíkův blafák šel mimo branku, Lubina neuspěl bekhendem z vyložené pozice.

Nástup do poslední třetiny Spartě vyšel. Znamenitý Kučera vypálil přes klubko hráčů a snad dvakrát tečovaná střela opsala v Bartově svatyni nádhedný oblouk po vnitřní konstrukci - 3:0. Bylo zřejmě definitivně rozhodnuto, v následujících minutách mohla skórem zacloumat jen Sparta. Hlinka osvědčil svoji střeleckou smůlu při pokusu z úhlu, Chabada nestačil včas zasunout k levé tyči, Kratěna nedal sólo. Pojišťováci sice pět minut před koncem snížili ve skrumáži <{>Procházkou na 3:1, ale více jim už Holešovičtí nepovolili a závěr utkání dohráli pěkně pro aplaudující diváky.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila

Kouč juniorů Netík: Těší mě, jak kluci rostli