11., pátek 6. 10. 2000
Kladno - Sparta KLA - SPA
Kladno: Pinc - Boháček, Dlouhý, Hájek, Kruliš, Kříž, Mádl - Gardoň, Geffert, Havel, Horna, Kameš, Klimt, Sedlák, Svoboda, Vlček, Voskár.
Sparta: Bříza - Holý, Kroupa, Ptáček, Rebolj, Zábranský, Šrek - Broš, Chabada, Hlinka, Kratěna, Martinec, Novák, Sivek, Vůjtek, Žemlička.
Branky a nahrávky: 50. Geffert (Svoboda) - 5. Novák (Kratěna), 30. Broš (Kratěna), 42. Sivek (Hlinka), 53. Chabada (Vůjtek, Martinec), 60. Vůjtek (Martinec, Chabada). Rozhodčí: Turčan - Čížek, Padevět. Vyloučení: 3:5. Diváci: 2655.
HC Sparta Praha

Komentář

Naposledy 7. prosince 1997 vyhráli hokejisté Sparty na ledě Kladna. S odhodláním zlomit tuto sérii remíz a proher přijeli v pátek svěřenci Františka Výborného na led Vagnerplastu. Domácí měli v sestavě novou posilu, Pavla Gefferta, který v minulosti oblékal dres Pražanů.

Začátek bez šancí ukončil na začátku páté minuty Novák, který vypálil před modrou, a puk skončil překvapivě v síti. V osmé minutě kryl domácí brankář Pinc Chabadovu střelu a později musel zasahovat i proti Žemličkovi, který se drze natlačil před branku. Jinak ale příliš vzruchu před oběma brankami nebylo. Výjimkou byla přesilovka Kladna, Mádl vypálil ze slibné pozice, ale Břízův beton byl rychlejší než puk. Hned nato ujel domácím Martinec, ale nedokázal zakončit, nedal ani Broš. Sparta hrála po zkušenostech z minulých let nadále spíše na brejky a v obraně s přehledem odolávala. Dvě sekundy před koncem prvního dějství se Kladenští přece radovali. Gardoňovu ránu neudržel Bříza v lapačce a Vlček ve zmatku doklepnul. Radost domácích ovšem zkalil výrok sudího po konzultaci s videorozhodčím, do kabin se šlo za vedení Sparty.

Branku reklamovali kladenští hokejisté a diváci také v přesilovce ve 23. minutě, ale hlasité protesty nezlomily rozhodčího Turčana. Tlak Vagnerpalstu ovšem narůstal, Bříza kryl superšanci Gardoně. Sevření domácích pokračovalo při vyloučení Kroupy, ale defenzíva Sparty se ubránila a na druhé straně se mohl v 10. minutě radovat Broš, když po Šrekově přihrávce vymetl růžek Pincovy klece. Holešovičtí s úspěchem kontrolovali hru a dopředu se zvlášť nehrnuli. Gólmani museli zasahovat jen zřídka při pokusech z větší vzdálenosti. Naději na úspěch měla snad Křížova dělovka z 35. minuty. Více se Bříza zapotil za tři minuty. Domácí zapnuli a točili Sparťany tak dlouho, dokud nevyhodili na zakázané uvolnění. Geffert ani Horna však nedostali puk do branky. Nato se Kratěna proháčkoval před Pince, ale nestihl zakončit, zklamal i Vůjtek z ideální pozice mezi kruhy.

Rozhodnutí přišlo po minutě a půl třetí třetiny. Sivek potřetí zmrazil nepříliš zaplněný stadión a led i hlediště ovládli hosté. První útok Sparty se s chutí valil do šancí, Chabadovi ani Vůjtkovi však štěstí nepřálo. Konečně se z regulérní branky radovali domácí. Svobodovu vyraženou střelu doklepával novic Geffert. Jinak se ale domácím nedařilo, jedinou další šanci v průběhu třetí třetiny neproměnil Kříž. Sparta si v posledních minutách na soupeři smlsla. Martinec z nájezdu ještě nedal, ale definitivní podobu skóre dala krásná akce celé první řady s Chabadovým zakončením do prázdné branky a Vůjkův gól v poslední minutě. Sparta vede s tříbodovým náskokem tabulku extraligy.

Ohlasy trenérů

František Výborný, Sparta: Jeli jsme sem vyhrát. Jelikož se nám to už tři roky nepovedlo, udělali jsme pro to všechno. Hráči pochopili, že proti nám stojí rovnocenný soupeř, a nijak domácí nepodcenili. Nejsme tým, který by Kladno dokázal převálcovat, proto jsme hráli se zajištěnou obranou. Pomohl nám první šťastný gól Nováka, potom jsme si na soupeře spíše počkali, což se nám vyplatilo.

Petr Fiala, Kladno: Sparta nám dala lekci v produktivitě. Dostali jsme dva góly v jediném momentu sevření ze strany hostí. Definitivním zlomem byl gól na 0:3, hráči v tu chvíli věděli, že moc branek nedáváme, a přestali jsme hrát tak, jako celou dobu předtím. Snad jediným pozitivním momentem je výkon naší nové posily Gefferta. Ačkoli jsme ráno ještě nevěděli, jestli nastoupí, podal kvalitní výkon. Doufejme, že tomu tak bude i v dalších zápasech.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila