12., neděle 8. 10. 2000
Sparta - Litvínov SPA - LIT
Sparta: Bříza - Holý, Kroupa, Nedvěd, Ptáček, Zábranský, Šrek - Broš, Chabada, Hlinka, Kratěna, Martinec P., Novák, Sivek, Vůjtek, Zelenka, Žemlička.
Litvínov: Podolka - Černošek, Gýna, Hranáč, Nikolov, Pilař, Ťupa - Kotrla, Kubinčák, Kysela, Martinec T., Piroš, Reichel, Rosel, Stavenský, Trvzník.
Branky a nahrávky: 23. Martinec P. (Chabada), 34. Kratěna, 52. Žemlička - 23. Stavenský (Černošek), 34. Martinec T. (Gýna), 45. Reichel (Hranáč), 48. Tvrzník (Martinec T.). Rozhodčí: Havlík - Guth, Rittich. Vyloučení: 4:4. Diváci: 5088.
HC Sparta Praha

Komentář

S dvěma staronovými tvářemi v sestavě nastoupila Sparta proti nejlépe bránícímu mužstvu extraligy. Nedvěd a Zelenka se poprvé v sezoně objevili v týmu Pražanů. Ti hráli o deseti útočnících, místo v obraně naopak opustil Rebolj. V brance hostí znovu chytal mladý Podolka.

Už od počátku dávali Litvínovští znát, že v obraně nebudou vůči Sparťanům shovívaví. Útočnické choutky jim ovšem také nechyběli. Při přesilovce v páté minutě vyrážel Bříza Pirošovu ránu betonem na poslední chvíli. Domácí se dostávali na dostřel jen občas, v přesilovce, ale ani Kratěna kotouč nepropasíroval do branky. Jinak Chemici lehali do střel i přihrávek, tvrdě naráželi domácí hráče na mantinel a drželi. Utkání se místy přiostřovalo natolik, že se málem rozhodčímu vymknulo z rukou. Obrázek první části dokreslil pokus Šreka, jehož ránu z blízkosti obránci ani nepustili na Podolku.

Diváčtější hokej byl k vidění ve druhé třetině. Nejdříve netrefil Vůjtek, ale ve 23. minutě v oslabení si první útok vzpomněl na závěr utkání na Kladně a po ukázkové akci na jeden dotek s koncovkou Martince Sparta vedla. Po 16 sekundách ale napřáhl kousek za modrou Stavenský a Bříza se musel červenat - 1:1. Ve 27. minutě nastřelil na druhé straně Ptáček od modré tyč. Obranná snaha Chemopetrolu trochu polevila, přesto musel Martinec při neúspěšné dorážce před brankou přestát tvrdý atak zezadu. Útočné aktivity patřily na straně hostí hlavně Reichlově pětce, pozadu nezůstával Piroš, jehož ránu Bříza udržel na betonech. Ve 33. minutě se střelecky prosadil hostující Tomáš Martinec, když projel nezformovanou obranou a ukázkově obhodil Břízu. Sparta ovšem dokázala takřka nemožné a i s úroky vrátila Chemikům rychlé vyrovnání z úvodu třetiny. Kratěna využil nepozornosti obránců a za osm sekund z obdobné situace vyrovnal na 2:2. Bříza pak měl více práce, ale Kotrlovu i Rosolovu ránu kryl.

Holešovičtí promarnili přesilovku a přišel trest. Reichel jel sám na Břízu a prokázal, že se v těchto situacích nemýlí. Blafák ve 45. minutě znamenal gól na 2:3. Hosté s vidinou vítězství znovu přitvrdili a studenou sprchu dokonali gólem Tvrzníka. Břízovi proskočil puk mezi betony - 2:4. Domácím se totálně nedařilo a začali chybovat i při rozehrávce. Trápení ukončil Žemlička, který přesně podle vzoru když nevíš co s pukem, vystřel, vypálil ze slušné vzdálenosti a překvapil snad i sám sebe, když puk skočil v růžku Podolkovi branky - 3:4. Pražané se rozjeli, ale přibrzdilo je oslabení v 54. minutě. Největší šanci měl Patrik Martinec, jehož střelu Podolka vytáhl jen kousek mimo tyče. Dvě minuty před koncem Sparťané odvolali brankáře. Puk drželi povětšinou na svých hokejkách, ale až na pár střel se do žádné šance nedostali.

Ohlasy trenérů

Václav Sýkora, Litvínov: Bylo to určitě dramatické a vyrovnané utkání. Chtěli jsme od počátku eliminovat Spartu v útoku. Důležité bylo, že jsme brzo neinkasovali, a přestáli i dvě nebezpečné přesilové situace. Brejky a výborná hra ve středním pásmu nám napomohly k vedení. Hráli jsme potom disciplinovaně, paradoxně jsme však vyrobili dvě hrubé chyby, po kterých jsme dostali góly, z toho jeden v přesilovce. Mužstvo bojovalo a pomohlo brankáři Podolkovi. Všichni si zaslouží za odvedený výkon absolutorium.

Pavek Hynek, Sparta: Gratuluji soupeři k vítězství. Viděli jsme kvalitní hokej. Byl to zápas v největším tempu, s nasazením a s osobními souboji, které jsme tu v sezoně ještě neviděli. Defenzíva soupeře byla až urputná, což nám dělalo největší problémy. Řekli jsme obráncům, aby zaváželi puky do středního pásma a nastřelovali do třetiny, ale bylo jen málo prostoru na zakončení. Nedvěd a Zelenka podali výborné výkony. Zelenku jsme pak z kondičních důvodů stáhli a hráli na devět útočníků.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek