34., pátek 5. 1. 2001
Havířov - Sparta HAV - SPA
Havířov: Maláč (41. Biegl) - Javín, Pavlas, Pavlikovský, Rimmel, Vyhlídal, Štefanka - Bacul, Boháč, Čech, Folta, Kontšek, Melenovský, Peterek, Pivko, Sršeň, Zdráhal.
Sparta: Bříza - Aitken, Dobroň, Kroupa, Nedvěd, Zábranský, Šrek - Broš, Chabada, Hlinka J., Kašpařík, Kratěna, Martinec P., Vůjtek, Zelenka, Žemlička.
Branky a nahrávky: 31. Zdráhal (Melenovský, Vyhlídal), 49. Pivko (Pavlikovský), 62. Melenovský (Zdráhal, Peterek) - 16. Kratěna (Broš, Chabada), 23. Martinec (Zábranský, Zelenka). Rozhodčí: Havlík - Čížek, Padevět. Vyloučení: 3:6. Diváci: 3250.
HC Sparta Praha

Komentář

Na první zápas v letošním roce zajela Sparta do Havířova, se kterým má od minulé sezony čistou vítěznou bilanci. Pražané se po Spengler cupu vrátili ke hře na tři pětky, na extraligový led po dlouhé době vyjel Michal Broš. Na základní soupisce ještě chyběl Ptáček a také Sivek, který se účastnil vítězného tažení našich juniorů v Moskvě. Za Havířovské nastoupila v brance nová posila, Pavel Maláč.

První třetina byla ve znamení havířovské bojovnosti, díky níž si domácí vytvořili několik slibných šancí. Už v úvodu zkoušeli ztéci branku Peterek, Kontšek a Zdráhal. V oslabení Panterů ujel sám Pivko, ale Bříza nepustil puk za svá záda. Zlepšení Sparty v závěru třetiny znamenalo její vedení. V 16. minutě Broš připravil kotouč pro Kratěnu a ten poslal Spartu do vedení. Vyrovnat mohl v závěru třetiny Pavlas.

Ve 21. minutě pálil od modré Zábranský a Martinec sklepnul touš do branky. Domácí se nevzdávali a jejich snaha o korekci výsledku přinesla ovoce v polovině zápasu. Melenovský našel zpoza branky Zdráhala a ten přesnou střelou potrestal vyloučení Aitkena – 1:2. Aktivita Havířova pokračovala, i Sparta však několikrát zahrozila před Maláčem.

Ve třetí třetině se objevil v domácí svatyni uzdravený Radovan Biegl. Severomoravané tlačili na Spartu, v šanci se ocitl Folta, zprava pálil Vyhlídal, ve 47. minutě stál tváří v tvář Břízovi všudypřítomný Pivko. Defenzíva Sparty se nestačila otáčet a Bříza měl spoustu práce. Zasahoval proti Foltovi a Čechovi, zlikvidoval střelu Peterka. Ve 49. minutě ovšem nestačil na Pivka, který bekhendovou střelou neatakován dotáhl Pavlíkovského střelu. V 56. minutě trefil Vůjtek v oslabení tyč, hned nato se ocitl sám před Břízou znovu Pivko, ale sparťanský brankář mu nedal prostor. Domácí dostali šanci další přesilovky, kterou si ale Holešovičtí pohlídali. Ve zbytku času neskórovali Žemlička ani na druhé straně Zdráhal. Ve druhé minutě prodloužení ale Bříza v nepřehledné situaci chybně rozehrál na hůl Melenovského a ten zajistil dva body pro domácí.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek