17. 9. 2004 | Lucie Vítková

Petr Ton dvěma góly potopil obhájce titulu

3., pátek 17. 9. 2004
Sparta - Zlín SPA - ZLN
Sparta: Bříza - L. Procházka, Řezníček, Richter, Dobroň, Pilař, Melichar, Jan Hanzlík - Ton, Marek, Chabada - Výborný, Broš, Sivek - Kratěna, P. Nedvěd, Hlaváč - Olesz, Netík, Kotrla. Trenéři: Lener, Gudas a Jelínek.
Zlín: Murín - Vosátko, Blaťák, Tesařík, Galvas, D. Nosek, Zubíček - Balaštík, Leška, Kristek - Barinka, Čajánek, M. Erat - M. Okál, Mokrejš, Kováčik - Záhorovský, Martin Čech I, Ambruz. Trenéři: Bokroš a Stuchlík.
Branky a nahrávky: 9. Kratěna (Hlaváč), 19. Ton (Chabada, Marek), 22. Ton (Marek, Chabada) - 59. Kováčik (D. Nosek). Rozhodčí: Homola - Guth, Rittich. Vyloučení: 8:6. Bez využití. Diváci: 4604.
První zápas nového extraligového ročníku načala Sparta doma proti mistrovskému Zlínu. Utkání mělo náboj, k čemuž přispěl i fakt, že za Spartu nastoupili všechny zámořské posily. Petr Bříza si poradil se všemi střelami, až na jednu z posledních z hole slovenského střelce Miroslav Kováčika. Utkání na konec skončilo 3:1 ve prospěch Sparty

Fotogalerie

Komentář

Utkání zahájilo slavnostní představení domácích hráčů, poté bylo vše připraveno k prvnímu buly. První větší šanci spálil před Břízou Slovák Barinka. Vzápětí ujel Nedvěd s Kratěnou na osamoceného beka Hamé, ale prvně jmenovaný nedokázal přesně přihrát. Následnou střelu Melichara zlikvidoval Murín. Ve dvojnásobném oslabení Sparty se nejdříve vytáhl Bříza skluzem proti Kristkovi a poté do lapačky chytil střely Tesaříka a Blaťáka. Holešovický tým dvojí oslabení ustál. V 9. minutě se potvrdilo rčení „nedáš, dostaneš“, když z rohu kluziště po přihrávce Hlaváče v pádu vystřelil Ondřej Kratěna. Slovenskému brankáři propadl puk pod rukou. Ve 12. minutě se střelecky nabuzený Kratěna prokličkoval až před branku hostí, ale v poslední chvíli jej zastavil hákující Blaťák. V závěru první části vystrašil Břízu tvrdou střelou Ambruz, po něm pálil Balaštík. Spršku střel ukončil Blaťák, ale sparťanský brankář všechny střelecké pokusy hostí úspěšně zlikvidoval. Poslední tečku první třetiny udělal Petr Ton, když po Markově vyhraném buly střelou z první, podruhé v zápase rozvlnil síť za Murínovými zády.

Prostřední část odstartoval Barinka, který uháněl s Eratem sám na Břízu. Vyhlášený technik se rozhodl zakončit sám, ale připraveného Břízu neobelstil.A tak udeřilo opět na druhé straně. Marek zpoza branky našel zcela osamoceného Tona, který vsítil třetí gól Sparty. V šesté minutě protáhl hostujícího brankáře střelou Olesz, vzápětí Chabada neuspěl sám před brankou. Gól visel na vlásku také po individuální akci Davida Výborného. Aktivní Sparta střídala šanci za šancí. Zlín se do šancí dostával spíše sporadicky nebo v přesilových hrách. V jedné z nich se po střela Noska sám před odkrytou brankou objevil Kristek, ale netrefil skákající puk. O chvíli později si před Břízu nabruslil Ambruz, avšak střelou z první trefil pouze masku sparťanského strážce svatyně.

Třetí třetinu začala lépe Sparta. Výborný nahrál Kratěnovi, který v pádu přestřelil branku hostí. Murín se ohlížel po střele Procházky. V přesilové hře Pilař sám před Murínem nenašel skulinku mezi jeho betony. Sólovým únikem podél mantinelu a následným blafákem nenachytal slovenského brankáře znovu Kratěna. V 6. minutě proti Balaštíkovi čaroval dnes spolehlivý Bříza. Při vyloučení Řezníčka pálil v přesilové hře Kováčik, poté dobře tečoval puk Čajánek, od modré střílel Galvas. Ovšem Petra Břízu se jim překonat nepodařilo. Po skončení trestu ujel zlínské obraně Broš, ale trefil pouze mantinel za brankou hostí. Necelé dvě minuty před závěrečnou sirénou vystřelil od modré Nosek. Ve skrumáži před brankou se nejlépe zorientoval Kováčik, který dopravil puk za bezmocného Břízu a upravil tak skóre na konečných 3:1.

Ohlasy trenérů

Slavomír Lener (Sparta): "Zlín se představil jako sebevědomé mužstvo. Po úspěšné sezoně hráli velice aktivně, hned od začátku forčekovali v hloubi našeho pásma a dostávali se do šancí. S čím my jsme nebyli spokojeni, byl fakt, že jsme řadu situací řešili jen za cenu faulu, hráli jsme pak v oslabení a nemohli jsme najít rytmus jednotlivých pětic. Našli jsme ale cestu, jak vyhrát zápas, což bylo důležité, a věřím, že postupem času se formace sehrají a budeme produkovat i lepší hokej."

Ernest Bokroš (Zlín): "Přestože jsme prohráli, nemohu být při hodnocení mužstva nějak přehnaně kritický. Vytknul bych jen slabou produktivitu, protože střely byly 51:21 v náš prospěch, a přesto jsme skórovali jen jednou. Bříza sice chytal velmi dobře, ale my jsme mu to částečně ulehčili, protože chybělo clonění, dorážky. Porazili jsme se v podstatě sami, rozhodly individuální chyby a naše slabá produktivita. Citelně nám chyběl i zraněný obránce Martin Hamrlík, hlavně do přesilovek, v nichž patří spolu s Leškou k mozkům této varianty. Obvykle jsou jednou z našich zbraní, ale my dnes neproměnili ani jedinou."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek