7. 10. 2004 | Lucie Vítková

Sparta byla lepší, ale nepřálo jí střelecké štěstí

7., čtvrtek 7. 10. 2004
Sparta - Pardubice SPA - PCE
Sparta: Bříza - Řezníček, Dobroň, Schnabel, Richter, Hanzlík, Pilař, L. Procházka - Chabada, Marek, Ton - Hlaváč, Nedvěd, Výborný - Kotrla, Sivek, Netík - Kašpařík, Šindel, Olesz
Pardubice: Hylák - Linhart, Mudroch, Snopel, Čáslava, Havíř, Pácal, Novotný - Hejduk, Blažek, Lubina - Razingar, Dopita, Mikeska - P. Sýkora, Divíšek, Bulis - Kolář, Koukal, Průcha - Rolínek
Branky a nahrávky: 34. Pilař (P. Nedvěd, Výborný), 44. Kotrla (Netík) - 13. Snopek (Dopita), 17. P. Sýkora (Kolář) Rozhodčí: Mikula - Čížek, Padevět. Vyloučení: 7:6. Využití: 0:1. Diváci: 6853
Do pardubické branky se překvapivě postavil junior Hylák a stal se hrdinou nedělního zápasu. Pochytal neuvěřitelné a dovedl svůj tým k prvnímu bodu v extralize. Pardubice vedly po první třetině zásluhou Snopka a P. Sýkory již 2:0, ale Sparta zvedla hlavu a výborným výkonem zápas vyrovnala góly Pilaře a Kotrly. Mít trochu štěstí v koncovce mohli být sparťané ještě spokojenější, nakonec se museli spokojit s remízou 2:2 po prodloužení.

Fotogalerie

Komentář

Před dnešním kolem poslední tým tabulky zahájil utkání aktivněji. Střela Havíře o kousek minula Břízovu branku. Na druhé straně dobře pálil Kotrla. Mírný tlak si vytvořila zámořská pětka domácích, ale junior Hylák v hostující brance byl pozorný. Sám před Břízou stál Mikeska, ale Divíškovou přihrávkou Břízu neobelstil. Domácí zahájili sérii šancí v 5. minutě. Nejprve Hlaváč nahrával Nedvědovi, ten však minul puk, vzápětí Výborný tečoval puk pouze do Hylákových betonů. Kotrla osamocený před pardubickým brankářem nenašel skulinku v jeho výstroji. Na zem se po Sivkově faulu skácel Mikeska a sparťanský forvard usedl na trestnou lavici. Vydržel tam pouhých 20 sekund, když po Dopitově pasu zápěstím skóroval obránce Nosek – 0:1. Šanci vyrovnat měl Ton, který oklamal obránce a vystřelil. O chvíli později ujíždel znovu Ton s Markem na osamoceného beka Moelleru, ale druhý jmenovaný netrefil odkrytou Hylákovu klec. A tak udeřilo opět na druhé straně. Po přihrávce Koláře ujel domácí obraně P. Sýkora po levém křídle a zakončil pod rukou Břízy – 0:2. Zaskočená Sparta v závěru první části už nedokázala nic vymyslet.

Druhá třetina začala vlažněji přesto Nedvěd z rohu viděl dobře najetého Hlaváče>, ten ale trefil znovu pouze Hyláka podobně jako Výborný o chvíli později. Na druhé straně ujel P. Sýkora, ale tentokrát vyšel ze souboje tváří v tvář vítězně sparťanský gólman. Tyč zvonila v přesilové hře po tvrdé střele Nedvěda, po přihrávce Marka mohl puk uklidit za hostujícího brankáře Netík, ale střelecké štěstí dnes při domácích nestálo. Blažkovu střelu pohotově do lapačky chytil Bříza. Okolo soupeřovy branky se šikovně obtáčel Výborný, opět neúspěšně. Potyčka za brankou Břízy rozhodla, že následující dvě minuty se odehrají ve čtyřech. Výborně zpoza obránce Snopka pálil Hlaváč, puk však skončil na Hylákově vyrážečce. Ve 34. minutě vybuchla T- Mobile Arena nadšením. Pod tlakem chyboval hostující Mikeska, puk se dostal na modrou k Pilařovi a ten propálil vše před sebou – 1:2. V následné přesilovce Sparty si paradoxně největší šance vytvořili Pardubice. Nejprve unikal Kolář poté Průcha nepřehodil ležícího brankáře domácích. V závěru prostředního dějství se ještě Hylák vytáhl proti Tonově střele z kruhů.

Hned v úvodu třetí třetiny musel Hylák řešit závar před svojí brankou, o chvíli později unikal sám Netík, ale nedovoleným zákrokem jej zastavil vracející se Mudroch. V přesilové hře spálil šance na vyrovnání nejdříve Hlaváč, poté i Výborný, Pilař a Chabada. Co se nepovedlo v přesilovce dokonali domácí ve 44. minutě. Netík výborně nahrál Kortlovi, ten si položil hostujícího brankáře a ukázkově zakončil pod horní tyč – 2:2. Nedvěd obral ve středním pásmu o puk Čáslavu a společně s Výborným se vydali směr branka, puk vyslaný z Nedvědovy hokejky opět rozezvonil pouze tyč. Tlak Sparty se stupňoval. Tvrdě pálil Hanzlík, avšak Hylákova lapačka vyletěla nahoru včas. Pardubice se dlouhé vteřiny nemohly dostat z obranného pásma. V přesilové hře měl obrovskou šanci strhnout vedení na stranu Pardubic Kolář, ale Bříza se vyznamenal. Závěr třetiny patřil v dnešním zápase lepší Spartě. Šanci střídala šance, ale kýžený gól ne a ne přijít a tak utkání dospělo do prodloužení.

I přesto, že nastavený čas se hrál pouze v režii Sparty zůstal výsledek nerozhodný i po 65 minutách. Největší šance spálili Netík, Marek, Ton a Výborný. Jedinou šanci Pardubic zmařil 30 sekund před koncem P. Sýkora.

Ohlasy trenérů

Slavomír Lener (Sparta): "Bylo to oboustranně vynikající utkání, celých pětašedesát minut. Pardubice už se musely chytnout, hrály dobře už v Plzni a dnes už také šance proměnily. My jsme byli hrozně rádi, že se nám silou vůle podařilo ve druhé třetině vstřelit kontaktní gól, a pak jsme si vytvořili řadu šancí a dostali soupeře pod tlak, takže bylo jen otázkou času, kdy se nám podaří skóre srovnat. Nechápeme to tak, že bychom bod ztratili, naopak jsme spokojeni, že jsme udělali maximum pro diváky."

František Výborný (Pardubice)): První bod je povzbuzením do dalších zápasů. Utkání jsme měli dobře rozehrané, ale Sparta je vynikající mužstvo, dostala nás pod tlak a nakonec zápas zremizovala. Brankáře Hyláka jsme chtěli nasadit už minule, ale přijel z Hradce s maličko pochroumanou rukou, tak jsme se definitivně rozhodli až po zápasu v Plzni. Vychytal několik tutových gólů, stejně jako Bříza na druhé straně, ale od něj se to už bere jako normální věc."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila