14. 1. 2005 | Lucie Vítková

Povinnost splněna, Jihlava poražena

35., pátek 14. 1. 2005
Sparta - Jihlava SPA - JIH
Sparta: Bříza - Dobroň, J. Řezníček, Pilař, Jan Hanzlík, Majeský, Richter, Schnábel - Ton, Marek, Chabada - Kratěna, D. Výborný, Hlaváč - Netík, Broš, Kašpařík - Olesz, Sivek, Dragoun. Trenéři: Lener, Jelínek a Gudas.
Jihlava: Masalskis - Devečka, Zajac, Malena, Ficenc, Punčochář, Kuchyňa - Vostřák, Mareš, Klimt - I. Padělek, A. Padělek, Lubina - Jeslínek, Bakus, Čachotský - Marian Havel, P. Altrichter, Rytnauer - Říha. Trenéři: Farda, Konečný.
Branky: 21. Pilař (Hlaváč, D. Výborný), 25. D. Výborný (Kratěna), 30. J. Řezníček (Marek) - 49. Vostřák (Ficenc). Rozhodčí: Turčan - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:0. Diváci: 4489.
Poprvé v sezóně se v T-Mobile Areně představila Dukla Jihlava. Tradičně nepříjemný soupeř držený výborným gólmanem Masalskisem dlouho domácí hokejisty trápil. Nakonec lepší Sparta přeci jen zvítězila 3:1.

Fotogalerie

Komentář

Dukla přijela do Prahy s cílem poprvé v sezóně rozvlnit síť za brankáři Sparty. Povedlo se, ale na úspěch to nestačilo. První ránu na Masalskise vyslal v úvodu zápasu Pilař, neprosadil se sni dotírající Marek. Na druhé straně před Břízou zle zatápěl první útok Jihlavy, ovšem rovněž neúspěšně. Olesz se před soupeřovu klec prodral po pravém křídle, Netík v neuvěřitelné šanci ležícího Masalskise nepřehodil. V přesilovce chytře zpoza branky zkoušel pozornost domácího brankáře Jeslínek. Sparta opět odpovídala, tentokrát Markem, který přesně nabil Chabadovi, ten netrefil odkrytou klec. Po Hanzlíkově jedovce od modré nezamířil do sítě ani Kratěna. V závěru třetiny hrála čtrnáct vteřin Sparta dvojnásobnou přesilovku, v ní se zaskvěl ukázkovým švihem lapačkou Masalskis, jenž tak zlikvidoval ránu Majeského.

Druhou třetinu načali sparťané náramně. Po sedmapadesáti vteřinách využila Sparta přesilovku a dostala se do vedení. Hlaváč zpoza branky našel mezi kruhy zcela volného Pilaře, který propálil vše, co mu stálo v cestě. V 5. minutě Holešovičtí zvyšovali. Kratěna si nabruslil do útočného pásma a tvrdě vypálil. Masalskis touš pouze vyrazil na hůl Výborného, který forhendovou kličkou elegantně zavěsil. Bříza se naopak musel činit při přečíslení Klimta s Vostřákem. V oslabení kombinovali Marek s Netíkem, druhý jmenovaný branku soupeře přestřelil. Hlaváč v ideální střelecké pozici raději volil přihrávku, ta nenašla adresáta. Bříza přes dvě pásma vybídl ke skórování Kratěnu, kterého vychytal opět brankář Dukly. Ve 40. minutě se stav měnil potřetí. Marek za brankou vybojoval kotouč a předložil jej mezi kruhy Řezníčkovi. Ten nezaváhal a rychlou střelou o tyč vsítil gól.

Se začátkem posledního dějství vytáhl Masalskis proti Kratěnovi z rukávu další parádní zákrok. V přesilové hře domácích ostřeloval klec Jihlavy několikrát Hanzlík, zkoušel to také Netík. Na druhé straně odpovídá ostrou ranou Altrichter, Bříza je na svém místě. Ve 49. minutě Schnábel zapomněl za svými zády Vostřáka, který tváří v tvář sparťanskému brankáři přetavil vynikající nahrávku Ficence v první gól Dukly proti Spartě v probíhající sezóně. Hostující strážce svatyně držel Duklu stále ve hře, tentokrát lapil švih Marka. Lubina nedokázal uklidit puk do prázdné branky Sparty, střelu Zajace instinktivně vyrazil Bříza levým betonem. Úplný závěr zápasu patřil opět gólmanu Dukly, na kterém si postupně vylámali zuby Hlaváč, Výborný a Netík.

Ohlasy trenérů

Slavomír Lener (Sparta): "Chtěli jsme hrát aktivně, což se nám dařilo. Měli jsme i hodně střel, napočítal jsem jich přes čtyřicet. Jsme spokojeni, že jsme rozložili síly na všechny hráče. Jediné, co mě mrzí, je to, že Petr Bříza neudržel nulu."

Kamil Konečný (Jihlava): "V první a třetí třetině jsme podali v obraně výkon, s nímž můžeme být spokojeni. Naší slabinou zůstává hra v oslabení, Sparta nám v něm dala první gól, a když přidala druhý, naši hráči polevili. Před třetí třetinou jsme na ně zvýšili hlas a oni se vrátili k aktivní hře, předvedli i pár dobrých kombinací."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila