4. 2. 2005 | Lucie Vítková

Sparta smetla odevzdaný Litvínov

45., pátek 4. 2. 2005
Sparta - Litvínov SPA - LIT
Sparta: Pöpperle - Pilař, Jan Hanzlík, Majeský, Richter, Melichar, J. Řezníček, Dobroň - Kratěna, D. Výborný, Hlaváč - Havlát, P. Nedvěd, Olesz - Ton, Sivek, Chabada - Netík, Kašpařík.
Litvínov: Jarina - Šlégr, Hranáč, Ťupa, Škoula, Kroupa, Skuhrovec - Čaloun, V. Hübl, Prorok - Zálešák, Branda, Kotrla - Balázs, Gombár, Trávníček - Tauš, P. Martinec, Heinisch.
Branky a nahrávky: 8. P. Nedvěd, 13. Řezníček (Kratěna, Hlaváč), 38. Ton (Pilař), 48. Kratěna (Chabada, Richter), 57. P. Nedvěd (Chabada), 60. Hlaváč (P. Nedvěd) - 52. Kotrla (Zálešák, Branda). Rozhodčí: Mikula - Čížek, Padevět. Vyloučení: 6:8. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 5287.
Led T-Mobile Areny měl od začátku klání jasného vládce, byla jím domácí Sparta. Pražané předvedli vynikající výkon a svého soupeře přehráli vysoko 6:1. Do branky se vrátil znovu výborný Pöpperle.

Fotogalerie

Komentář

S touhou odčinit nepovedený zápas se Slavií vlétli sparťané do boje proti Litvínovu. Už úvodní minuty ukázaly jakým směrem se bude klání odvíjet. Chabada úplně volný mezi kruhy neprostřelil padajícího Jarinu, Hanzlík od modré uklidil kotouč pouze do Jarinovy lapačky. Ukázkovou kombinaci Výborného s Hlaváčem nezakončil Kratěna. Litvínov vystrčil růžky až ranou Šlégra od modré. Po chybě Dobroně přečíslili sparťanskou obranu Martinec s Taušem, nepříjemnou situaci v brankovišti řešil Pöpperle. Souboj jeden na jednoho proměnil Hlaváč jen v chytrou střelu, se kterou si litvínovský gólman poradil. V 8. minutě bek hostí namazal kotouč přesně na hůl osamoceného Nedvěda, který měl dostatek času najít skulinku ve výstroji Jariny a rozvlnit síť. Velice aktivní domácí nepouštěli zaskočený Litvínov do mnoha šancí, naopak Nedvěd dával brankáři hostí patřičně zabrat. V následné přesilovce se skóre měnilo podruhé. Ve 13. minutě Kratěna nezvykle na modré čáře přistrčil touš na Řezníčka, který ranou po ledě prostřelil Jarinu. První střídání bekovi Melicharovi příliš nevyšlo, v úniku zahákoval Proroka a sudí nařídil trestné střílení. Ostrostřelec Čaloun ovšem na vynikajícího Pöpperleho blafákem nevyzrál. Po přihrávce Tona pálil z první Chabada, avšak gólman severočechů byl na svém místě. Chemici se na nic nezmohli ani v přesilové hře, která uzavírala první třetinu.

Také prostřední dějství patřilo domácím. Hlaváč tváří v tvář Jarinovi neuspěl a na řadu přišla přesilová hra. V ní hrál prim obránce Pilař, jenž nejprve obstřeloval klec hostí od modré čáry a poté v brankovišti přizvednul kotouč pouze do připravené lapačky brankáře Chemiků. Lapačka zasáhla včas také při ráně Chabady a šikovném pokusu Havláta. Jedinečnou šanci zkorigovat skóre měli hosté v polovině utkání, kdy postupně na trestnou lavici usedli Richter a Nedvěd. Ovšem parádně hrající Sparta svému soupeři nic nedovolila a s lehkostí kotouče vracela daleko od vlastní branky. Jedinou příležitost si tak ve více jak minutu trvající přesilovce připsal po individuální akci Čaloun. Kapitán Chabada vystrašil Jarinu tvrdou ranou z mezikruží, tu měl možnost dorazit Kratěna. Ve 38. minutě potrestala Sparta vyloučení Martince. Domácí výborně rozehráli přesilovku, když po vyhraném vhazování Pilařovu jedovku tečoval přesně mezi tyče Ton. Zdecimovaný Litvínov ani nadále sparťanům nestačil. Domácí valili na svatyni hostí jeden útok za druhým, Jarina se štěstím odolával.

Šlégr s úvodem třetí třetiny nadvakrát z bezprostřední blízkosti nenašel recept na brankáře Pöpperleho. Olesz s Havlátem si neporadili s přečíslením na jediného beka Litvínova. Při hře čtyř proti čtyřem se v 48. minutě ukazatel skóre opět měnil. Chabada namazal touš Kratěnovi, jenž střelou zápěstím vymetl roh Jarinovy branky. Také domácí hráči si zahráli dvojnásobnou početní výhodu, ale za rozhodnutého stavu předváděli spíše akce na krásu. Perfektní slalom kluzištěm ukázal Havlát, v poslední chvíli jej zastavil beton gólmana černo žlutých. Z nenápadné akce v 52. minutě se branky dočkal také Litvínov. Ještě nedávno sparťanský útočník Kotrla si z rohu hřiště vybruslil až do brankoviště, kde střelou pod břevno nedal Pöpperlemu šanci. Sparta odpovídala ihned v 55. minutě. Dvojice Havlát – Nedvěd ideálně vyřešila přečíslení dva na jednoho, když druhý jmenovaný pohlednou akci zakončil ukázkovým blafákem do bekhendu. Nemohoucnost Litvínova dokumentovala poslední minuta zápasu. V oslabení potrestal minelu brankáře Jariny Hlaváč, který střílel již do odkryté klece. Sparta po výborném výkonu deklasovala nevýrazný Litvínov 6:1.

Ohlasy trenérů

Leo Gudas (Sparta): "Litvínov hrál slušně až do té doby, než udělal chybu. Získali jsme vedení, hráli jsme kompaktně a velmi dobře bránili. Ve druhé třetině jsme se ubránili i ve třech. Trestali jsme litvínovské chyby a z toho jsme těžili. Na závěr se nám podařilo i proměňovat šance a zvýraznili jsme skóre."

Vladimír Jeřábek (Litvínov): "Nemůžeme v současném složení chtít hrát s takovým týmem jako je Sparta vyrovnanou partii, když uděláme takové minely. Sparta trestala až tu třetí, protože skvěle zachytal Jarina. Nedvědovi jsme na na první gól nahráli a z první přesilovky soupeře dostali na 2:0. V druhé třetině jsme se zlepšili a bylo to vyrovnanější. Za stavu 3:0 ale už bylo rozhodnuto."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek