20. 10. 2006 | Vojtěch Gibiš, Vojtěch Gibiš, Lucie Vítková

LIT - SPA 2:1 - Rozhodl gól v oslabení

16., pátek 20. 10. 2006
Litvínov - Sparta LIT - SPA
Litvínov: Hübl - Gýna, Šlégr, Punčochář, Nikolov, Skuhrovec, Hranáč, Poživil - Kubinčák, Reichel, Prorok - Benda, Branda, Trávníček - Bednařík, Kopecký, Jenáček - Jánský, Lukeš, Sklenička - Černý.
Sparta: Salfický - Ptáček, Černošek, Vykoukal, Hanzlík, Benýšek, Stehlík, Tabaček (od 26. Protivný) - Vrbata, Hlinka, Hlaváč - Ton P., Štrba, Kratěna - Netík, Sivek, Dragoun.
Branky a nahrávky: 1. Reichel (Benda), 36. Branda - 56. Stehlík (P.Ton). Rozhodčí: Polák - Klein, Dřínovský.. Vyloučení: 7:8. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 7.000 (vyprodáno).
Po třech zápasech s body vyšla tentokrát Sparta naprázdno. V Litvínově nestačila na rozjeté domácí, kteří ji téměř k ničemu nepustili. První branka padla již v první minutě, když se ve dvojnásobné přesilovce ujala rána kapitána Reichela. Rozhodující však byl gól Brandy v oslabení, který se ukázal být vítězným. Na konečných 2:1 snižoval za Spartu obránce Stehlík.

Komentář

Do vyprodané litvínovské arény dorazili Pražané bez dlouhodobě zraněných útočníků Podlešáka a Hromase. Začátek utkání patřil domácím. Již ve třiapadesáté sekundě totiž Pražané nabídli svojí vlastní nedisciplinovaností soupeři dvojnásobnou přesilovku, když na trestnou lavici krátce po sobě putovali Ptáček a Tabaček. Pár sekund po začátku přesilovky vystřelil od modré čáry Benda a za Salfického záda puk tečoval Reichel. V pokračující přesilovce 5 na 4 provětral Salfického bombou Skuhrovec. Po dalším Tabačkově vyloučení poslal Reichel z mezikruží puk těsně vedle tyčky branky hostí. O chvíli později na stejném místě skončila i šikovná teč Brandy. V šesté minutě se Tabaček provezl okolo mantinelu a prudkou bombou nahoru poprvé otestoval pozornost mladého brankáře Hűbla. V deváté minutě narazil Trávníček na mantinel Tabačka, ale v přesilovce Sparta vyprodukovala jen střelu Františka Ptáčka do chumlu hráčů před brankou. Ve čtrnácté minutě hráli domácí opět v početní výhodě, když Salfického lapačku vyprášil tvrdou střelou od modré čáry exsparťan Nikolov. V končící přesilovce se do velké šance dostal Trávníček, ale trefil jen tyč. Tři minuty před koncem prvního dějství se až před Hűbla prokličkoval Netík, puk však nezvedl. O dvě minuty později projeli litvínovskou obranou jak nůž máslem Hlaváč s Hlinkou, ale druhý jmenovaný střílel jen do Hűbla. Z protiútoku pálil Benda, trefil jen hruď brankáře Salfického.

Druhé dějství začali sparťané aktivněji, Ptáčkovu střelu zastavily až Hűblovy betony. Ve dvaadvacáté minutě uháněl po pravé straně Kratěna, jeho střelu litvínovský brankář vyrazil k Vykoukalovi, ale ten dorážel vysoko nad. O chvíli později vyjel zpoza branky Vrbata, volné místo u pravé tyčky ale nenašel. Později se protlačil na střed Benda, jeho bekhend skončil vedle. O minutu později při oslabení vypíchl puk na vlastní modré čáře Hlinka, uháněl sám na branku, vyzkoušel střelu mezi betony, ale Hűbl mu jeho pokus zneškodnil hokejkou. Po skončení litvínovské přesilovky vystřelil ze středu hřiště Vykoukal, Hűbl jeho střelu pokryl, stejně jako Hlaváčovu dorážku. Krátce po polovině utkání hrál Litvínov opět přesilovku 5 na 3, z pozice falešného beka střílel Benda, Salfický se však bleskurychle přesunul. V pětatřicáté minutě hrála přesilovku Sparta, ale u mantinelu ztratil puk Kratěna. Litvínovští se hnali dopředu ve třech proti dvěma, Branda však nic nevymýšlel a z pravého kruhu našel mezírku mezi Salfického betony, čímž zvýšil na 2:0 pro domácí. V šestatřicáté minutě při krátké dvojnásobné přesilovce Sparty přihrával od pravé tyčky k levé Vykoukal Kratěnovi, Hűblův beton ale zkopíroval dráhu puku a nedovolil Kratěnovi skórovat. Z protiútoku vypálil Prorok, Salfický jeho střelu neudržel, Reichlovu dorážku si ale již pohlídal. V osmatřicáté minutě jel sám na domácí klec Netík, zastavil jej až Kubinčákův faul. V přesilové hře vyslal tvrdý projektil Černošek, u pravé tyčky dorážel Sivek, ale gólu opět zabránil výtečný zákrok mladého litvínovského brankáře.

V jednačtyřicáté minutě vystřelil bekhendem ze střední vzdálenosti Prorok, Salfický holí jeho střelu zlikvidoval. O dvě minuty později Kratěnovu střelu pod víko zastavil až semafor brankáře Hűbla. Zadovkou zpoza branky se Salfického pokusil překvapit agilní Prorok, byl však neúspěšný. V devětačtyřicáté minutě prováhal Šlégr na pravém kruhu vhodný moment ke střele, Salfický si jej už pak pohlídal. V padesáté minutě si sjel obránce Stehlík, jeho ránu však Hűbl viděl. O minutu později se přes Protivného prosmýkl na střed hřiště Jánský, Salfický střelu mladého litvínovského útočníka vykopl. V čase 51:17 dostal puk za Hűblova záda bruslí Hanzlík. O několik minut později však sudí Polák po konzultaci s videorozhodčím Hanzlíkovu branku neuznal. Poté se na obou stranách blýskli gólmani, Salfický při střele Bednaříka, Hűbl při Sivkově pokusu. Litvínovského brankáře se Spartě podařilo prostřelit až v čase 55:41. Stehlík si vzal puk na vlastní modré čáře, projel středním pásmem a kousek za modrou čarou napřáhl a střelou pod víko přelstil gólmana Hűbla. Sparta se ve zbytku zápasu pokusila hrát aktivně, ale Litvínov hrál chytře a hosty k ničemu nepouštěl. Spartě nepomohla ani více než půl minutová power play a těsně prohrála 1:2.

Ohlasy trenérů

Václav Sýkora (Litvínov): Musím celé mužstvo pochválit. My jsme teď absolvovali těžkou sérii utkání, těsně jsme prohráli v Liberci, tak jsem rád, že jsme se dokázali zmobilizovat na dnešní zápas. Velice důležitým momentem byl ta úvodní přesilovka pět na tři, poněvadž kdyby Sparta místo inkasovaného gólu oslabení ubránila, tak mohla být psychicky nahoře. Celkově se hrál pěkný zápas i pro diváky, hrálo se útočně, ale díky brankářům, kteří byli ozdobou zápasu, nepadlo více gólů.

Marian Jelínek (Sparta): Myslím si, že jsme viděli hezké hokejové utkání nadprůměrné úrovně. Bohužel pro nás začalo hned dvěma vyloučeními, za což jsem také zaplatili gólem. Našim hráčům můžu vytknout snad jen menší důraz před brankou, ale jinak jim musím za předvedený výkon poděkovat.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek