24. 10. 2006 | Lucie Vítková, Tomáš Kubánek, Lucie Vítková

KLA - SPA 5:3 - Spartu zničil Kalla

18., úterý 24. 10. 2006
Kladno - Sparta KLA - SPA
Kladno: Lev - Ševc, Zeman, Pavlas, M. Štěpánek, Trončinský, Hájek, Evan - Horna, Patera, Procházka - Bílek, Gardoň, Tatíček - M. Havel, Kalla, Hluchý - Frolík, Čurilla, Kuchler - Jaroš.
Sparta: Přikryl - Ptáček, Stehlík, Vykoukal, Hanzlík, Benýšek, Černošek, Protivný, Mrázek - Vrbata, Hlinka, Hlaváč - Ton, Štrba, Kratěna - Netík, Sivek, Langhammer - Dragoun, Hromas.
Branky a nahrávky: 7. Kalla (Procházka), 20. Havel (Kalla), 25. Procházka (Kalla), 44., 55. Ševc (Kalla) - 9. Kratěna (Vykoukal), 33. Štrba (Kratěna), 56. Hlaváč (Ptáček). Rozhodčí: Jebavý - Rittich, Guth. Vyloučení: 7:9, navíc Černošek (Sparta) 10 min OT. Využití: 4:2. Diváci: 2761.
Zatím velmi nelichotivě se vyvíjí čtyřzápasová série Sparty na kluzištích soupeřů. Z úvodních třech pokusů nevytěžili Holešovičtí ani jediný bod. Po pražském derby nevyhráli ani to středočeské. Zajímavé utkání získalo Kladno především zásluhou jednoho gólu a čtyř asistencí Jaroslava Kally. Sparťané poprvé a naposledy srovnali na 1:1 v 9. minutě Kratěnou, poté už jen neúspěšně dotahovali rostoucí náskok Rabatu.

Fotogalerie

Komentář

Středočeské derby se od začátku stalo soubojem brankářských dvojek. Zatímco v brance Sparty nastoupil náhradník Přikryl, v domácí svatyni zastoupil nemocného Orcta mladičký Lev. Pomalejší začátek zápasu pořádně odstartovala až první přesilová hra hostí. Pražané svého soupeře svírali v kleštích, ale scházela jim častější střelba. Zato Kladno v 7. minutě ukázalo, jak s početní výhodou naložit. Střelu Procházky brankář Přikryl jen vyrazil a pohotový Kalla u levé tyče přehodil touš za jeho záda. Ponaučená Sparta měla šanci ukázat se zanedlouho v přesilovce znova, tentokrát uspěla. V 9. minutě se totiž přes dva hráče natlačil před branku Kratěna a svojí střelu z dorážky za Lva protlačil. Vyrovnávací úder domácí nezastavil, ti byli nadále pohyblivějším a živějším týmem. Před Přikrylem dvojí šanci promrhal uzdravený Horna, zuby si vylámal rovněž Bílek. Převahu Středočeši přetavili ve vedoucí úder ve 20. minutě, kdy obrovskou chybu po vhazovaní potrestal osamocený Havel střelou za bezmocného hostujícího gólmana.

Zkraje prostředního dějství usedl za katr Hlinka a Kladno dokázalo výhodu o jednoho muže v poli znovu využít. Ve 24. minutě Kalla od modré našel volného Procházku, jenž střelou k tyči zblízka nedal Přikrylovi šanci. Pražané postupem času vyrovnali hru a dostávali se do šancí. Napomohl jim k tomu chybující Ševc, ale Netík jeho minelu v obranném pásmu nedokázal potrestat. Zamířil pouze do rukavice Lva. Přečíslení dva na jednoho nezužitkovali ani Ton se Štrbou, druhý jmenovaný se nakonec přeci jen prosadil. To když ve 33. minutě namířil ze vzduchu plachtící puk z hole Kratěny do sítě. Kladno zvedlo hlavu Hornou, jeho tvrdý projektil z kruhu našel Přikryl ve své rukavici. Vyrovnání viselo na vlásku po kombinaci první pětky, za ránou zakončujícího Hlinky se kladenský muž pod maskou ohlížel, nakonec puk našel pod svou rukou před brankovou čárou.

Vyrovnaná partie pokračovala rovněž v poslední dvacetiminutovce, Kladno však nadále těžilo z lépe zvládnutých přesilových her. Ve 43. minutě seděl na trestné lavici Hlaváč, když na modré čáře napřáhl Ševc a propálil Přikryla ranou mezi chrániče. Na druhé straně mohl odpovědět vzápětí Langhammer, byl však už příliš blízko domácí kleci a v koncovce se unáhlil. Podrážděná Sparta kupila chyby a nervy si vylévala rovněž u hlavního sudího. Na to záhy doplatil Černošek, jenž ke dvouminutovému trestu obdržel ještě desetiminutový. V následující početní výhodě se nad brankou Holešovických stahovala mračna při příležitostech Procházky a Gardoně, tentokrát Přikryl odolal. Popáté kapituloval v oslabení v 55. minutě. Do horní poloviny branky nad lapačku zamířil podruhé v utkání obránce Ševc. Pražané odpověděli za minutu. Nahození Ptáčka usměrnil za pozorného Lva lehkou tečí dobře postavený Hlaváč. V závěru se hosté snažili dobýt branku Lva, vyžádali si oddechový čas, zkusili hru bez brankáře, ale do vážnější šance se již neprobojovali. Naopak Kladno si zodpovědným výkonem odzadu vedení pohlídalo.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Müller (Kladno): "My jsme po delší době podali dobrý výkon. Proti Spartě se nám tradičně daří, hráči se vyhecují k lepšímu výkonu než v ostatních zápasech a dneska to utkání rozhodly přesilovky. My jsme je sehráli výborně, dali v nich čtyři góly, což bylo rozhodující. Myslím, že naše vítězství bylo zasloužené."

Marian Jelínek (Sparta): "Nám se ta historie trošku opakuje, neboť jsme opět dostali čtyři z pěti gólů v oslabení. To znamená, že máme problém v oslabení a naopak přesilové hry nevyužíváme, což si myslím, že bylo dnes klíčové. Paradoxně nejlepší z naší strany byla první třetina. Po té soupeř poznal, že nejsme až tak nebezpeční, trošičku ožil a my jsme potom v závěru utkání měli problém s disciplínou."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila