4. 3. 2007 | Lucie Vítková

SPA - ZLN 3:2 - Drama rozuzleno v závěru

ČF2, neděle 4. 3. 2007
Sparta - Zlín SPA - ZLN
Sparta: Duba - Ptáček, Stehlík, Vykoukal, Jan Hanzlík, Černošek, Tabaček, Benýšek, Protivný - Sivek, J. Hlinka, Hlaváč - P. Ton, Netík, Kratěna - Zelenka, Langhammer, Dragoun - Hromas, Rob, Podlešák.
Zlín: Murín - Nosek, Zubíček, Vosátko, A. Novotný, Hamrlík, Galvas, Lučka, Horáček - Melenovský, Martin Čech, Rachůnek - Okál, Kašpařík, Kubiš - Tomík, Leška, Záhorovský - Kovář, Balán, Mokrejš.
Branky a nahrávky: 41. Ptáček (Hlaváč), 46. Netík (P. Ton), 52. Hlaváč (Kratěna) - 56. Kašpařík (Vosátko), 60. Lučka (Kovář). Rozhodčí: Turčan, Jeřábek - Michal Čech, Chytil. Vyloučení: 14:15, navíc Netík, Vykoukal (oba SPA) oba 10 min. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 9.542. Stav série: 2:0.
Cíl splněn, hokejisté Sparty vedou po víkendu v sérii 2:0. Druhé střetnutí pod střechou T-Mobile Arény dlouho ovládali oba brankáři, kteří trápili střelce. Nakonec však kapituloval brankář Murín a Sparta se dostala během deseti minut ve třetí třetině do trháku o tři branky. Zlín ovšem zbraně nesložil a po téměř dvěstědevadesáti minutách v play off dokázal vstřelit Pražanům branku. Góly Kašpaříka a beka Lučky však už domácím radost nezkazily. Série se nyní přesouvá do Zlína.

Fotogalerie

Komentář

Druhé utkání série načala lépe pražská Sparta. K náporu ji nastartoval Zelenka, jenž prokličkoval celým hřištěm, ale jeho pas z mezikruží Dragoun nedokázal nasměrovat do sítě. Vzápětí ránu Černoška v přesilové hře umně tečoval Sivek, i tentokrát Murín svou svatyni uhájil. Téměř v polovině třetiny měli domácí první možnost rozehrát dvojnásobnou přesilovou hru. Za více než minutu ovšem ve vyložených šancích vyhořel nejprve Vykoukal a krátce po něm také Hlinka. Ten namísto prázdné klece trefil chránič slovenského muže pod maskou. Zlín poprvé vážněji ohrozil Dubu až ve čtyřminutové přesilové hře. Ovšem sparťanský gólman si počínal výtečně proti Záhorovskému i Hamrlíkovi.V závěru měli Holešovičtí znovu výhodu dvou mužů v poli, ale naložili s ní o poznání hůře než s tou první. Domácí hokejisté byli zejména při přihrávce velice zbrklí a nepřesní.

Dostatečný čas napravit předešlé neúspěchy v početní výhodě dostali Pražané ještě s začátkem druhé třetiny, znovu však neuspěli. Chyběl moment překvapení i rychlost. Hamé dostalo stejnou příležitost záhy. Ve dvojnásobné přesile Leška zpoza klece vybídl ke střele Tomíka, ten napálil zblízka brankáře Dubu. Neujala se ani teč Kašpaříka. Za několik vteřin udivil Duba téměř deset tisíc diváků i své spoluhráče, když neuvěřitelným způsobem vychytal produktivního Lešku. Moravanům se v přesilovkách nedařilo, to potvrdil také Kratěna, když se v oslabení proháčkoval celým hřištěm, narazil však opět na připraveného Murína. Po dalším podařeném zákroku sparťanského strážce svatyně se v brankovišti strhla potyčka, která odstartovala sérii vyloučeních, která vyplnila závěr druhé třetiny.

Domácí hokejisté ovládli úvod poslední dvacetiminutovky. Nejprve po vhazování trefil Hlinka zblízka bekhendem tyč, ovšem další situace několik okamžiků po buly už T-Mobile Arénu rozjásala. V přesilové hře od modré čáry trefil Ptáček přesně volný prostor nad lapačkou Murína. Navýšit mohli vzápětí Langhammer se Zelenkou, ale druhý jmenovaný minul odkrytou klec. Ve 46. minutě vše napravili v přečíslení tři na dva Ton s Netíkem. Golfový úder z křídla prvně jmenovaného doklepl do sítě právě Netík. Spartu vedení značně povzbudilo a na ledě dominovala, na útočný výlet se vydal obránce Hanzlík a vynutil na sebe faul. Potřetí se hráči Hamé museli v zápase bránit ve třech, poprvé v této herní činnosti kapitulovali. V 52. minutě totiž Kratěnovu střelu z kruhu tečoval mezi betony Murína před brankou clonící Hlaváč. Se třetím úderem do sítě hostí Pražané mírně polevili a za čtyři minuty je potrestal hráč, jenž ještě vloni bojoval ve sparťanských barvách. Stav korigoval střelou nahoru Kašpařík. Na konci střetnutí dostali Zlínští ještě možnost dvou přesilových her, vyžádali si také time out, a veškerá snaha vyústila v druhou branku. Čtyřiadvacet vteřin před koncem využil početní výhodu nahozením od modré čáry Lučka. Sparta si však zbývající vteřiny utkání pohlídala a dramatický duel dovedla do vítězného konce. V sérii se tedy ujala vedení 2:0 na zápasy, série se nyní přesouvá do Zlína.

Ohlasy trenérů

František Výborný (Sparta Praha): "Myslím si, že to bylo výborné utkání. I když dvě třetiny nepadl gól, tak tam byla spousta vzrušujících situací a vynikající gólmani na obou stranách. Nešly nám přesilovky, ale pak to tam padlo. Bylo to o trpělivosti a o tom, kdo dá první gól. My jsme si to v závěru trochu zkomplikovali individuálními chybami, ale cenné je vítězství."

Ernest Bokroš (Zlín): "Těšil jsem se, že v případě vítězství bych vám sdělil, že včerejší dřívější regenerace nám pomohla, ale bohužel musím být při zemi. A přiznat, že stejně jako v prvním utkání rozhodly přesilové hry. My jsme v nich dostali celkem pět gólů a musím čestně přiznat, že je soupeř hraje lépe. Jediné pozitivní pro nás je, že se nám podařilo v závěru psychicky se zvednout a dál gól ve hře pět na pět. Poté dokonce dala i čtvrtá pětka branku z přesilové hry. Doufám, že tak jak jsme tady skončili, budeme doma začínat. Série pokračuje a zkusíme napodobit Spartu z loňska."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek