16. 9. 2007 | Tadeáš Drahorád

SPA - LIT 4:2 - Sparta doma přetlačila Litvínov

2., neděle 16. 9. 2007
Sparta - Litvínov SPA - LIT
Sparta: Duba - Ptáček, Jerofejevs, Vykoukal, Hanzlík, J. Nedvěd, Tabaček, Protivný - Netík, P. Nedvěd, Sivek - Ton, Vaic, Štrba - Dragoun, Langhammer, Melichárek - Zelenka, Havel, Hromas - Podlešák.
Litvínov: Hübl - Šlégr, Koma, Hranáč, Vobořil, Skuhrovec, Punčochář, Kabát, Bahenský - Kubinčák, Reichel, Bednařík - Jenáček, Benda, Branda - Jánský, Lukeš, Machulda - Černý, Rindoš, Sklenička.
Branky a nahrávky: 14. Sivek (Netík), 26. Vaic (Jerofejevs), 32.Hanzlík, 56. Langhammer (Tabaček) - 26. Sklenička (Šlégr), 47. Bednařík (Reichel). Vyloučení: 8:7, navíc Hranáč (LIT) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. Rozhodčí: Smeták - Čech, Bryška.
V prvním domácím zápase sparťané zvládli roli favorita a porazili Litvínov 4:2, když se trefili čtyři různí střelci. Domácí šli do vedení zásluhou Sivka již v první třetině a až na krátkou pasáž ve druhé části hry celý zápas vedli. V závěru utkání utnul litvínovské snahy o zvrat svým zásahem Langhammer. 6 787 diváků tak spokojeně shlédlo vítěznou premiéru pražského celku.

Fotogalerie

Komentář

Jak již bývá poslední dobou na Spartě zvykem, začátek utkání se nesl i tentokráte ve slavnostním duchu. Po tradičním gladiátorském nástupu poblahopřál sparťanský šéf Viliam Sivek Karlu Gutovi k jeho 80. narozeninám. Po krátké ceremonii bylo již vše připraveno k premiérovému klání v holešovické T-Mobile Areně.

Do samotného zápasu vstoupili podle očekávání aktivněji domácí hokejisté. Už v 1. minutě se mezi obránci prosmýkl Tomáš Netík, avšak tváří v tvář Hüblovi se svým bekhendovým blafákem neuspěl. V další slibné šanci se v 5. minutě ocitl Petr Nedvěd. Jeho střela z mezikruží skončila na vyrážečce litvínovského strážce. A Sparta tlačila dál. Trojice domácích dokonce ujížděla na osamoceného beka Severočechů, leč po nepříliš kvalitním pasu zakončil akci střelou do Hübla opět Nedvěd. V 8. minutě skončil zápas pro litvínovského obránce Hranáče, který za naražení Sivka na mantinel vyinkasoval pětiminutový trest. O chvíli později se do první větší šance hostů procpal Jan Benda. I když si pravděpodobně pomohl faulem, Dubu svojí dělovkou z levé strany nepřekonal. Ve 13. minutě se holešovická hala dočkala první branky. Na vlastní polovině ztratil puk mladíček Kubát, čehož bleskurychle využil Netík, jenž se nejřív nechal vytlačit Hüblem ze střeleckého úhlu, ale pak předložil touš před odkrytou branku Michalu Sivkovi, který už neměl sebemenší problém otevřít skóre. Svůj náskok mohla Sparta zvýšit necelé tři minuty před koncem, když jeli dva na jednoho Ton s Nedvědem. Vinou nepřesné přihrávky druhého jmenovaného Ton nezakončil. V samém závěru periody se probudili i hosté. Ze svého přesilovkového tlaku ale nedokázali vytěžit vůbec nic.

Do druhé třetiny vstoupili Severočeši ještě v početní výhodě. Sice se jim podařilo domácí potrápit, avšak ke kvalitnějšímu zakončení se nedostali. Převaha Litvínovských, podpořena dalším vyloučením domácího hráče, nadále sílila. Důkazem toho byla stoprocentní šance Reichela, který po Kubinčákově pasu trefil ze středu jen Dubovu rukavici. O pár desítek sekund později to byl opět Reichel a po něm i nadvakrát Sklenička, ale všechny pokusy Duba se štěstím kryl. Ve 26. minutě se hosté konečně dočkali. Šlegrovu pumelici od modré ukázkově tečuje aktivní Sklenička až za záda sparťanského brankáře. Neuběhlo ale ani patnáct vteřin a ve vedení byla opět Sparta. Do odraženého puku se opřel Jerofejevs a od hokejky Ĺubomíra Vaice se jeho střela odrazila až do sítě. Do té doby matná Sparta ožila a začala se tlačit mnohem víc dopředu.Její nápor vyvrcholil ve 32. minutě, kdy na modré napřáhl Jan Hanzlík a přes všechny překážky se jeho pumelice zastavila až v kleci gólmana Severočechů. I nadále byli domácí lepším týmem, ale ani Vaic v 36. minutě, ani nikdo jiný se již do konce netrefil. Na druhé straně měl největší šanci Punčochář. Z bezprostřední vzdálenosti ale nechal vyniknout spíše Dubu.

Hned na začátku poslední části hry měli Pražané výhodu dvojnásobně přesilovky. V jejím průběhu se dostal do vyložené šance nejdříve Štrba, který nedokázal z minimální vzdálenosti přehodit Hübla, a poté i Nedvěd, jenž pro změnu nastřelil břevno. A když se neuměli prosadit domácí, udeřili Litvínovští! Ve 47. minutě Reichel podržel puk za bránou, nenápadně poslal kotouč mezi kruhy Bednaříkovi a ten střelou z první snížil na rozdíl jediné branky. Sparta se snažila odpovědět, leč Tonova pumelice ze středu skončila pouze na zadním plexiskle. V 53. minutě opět zafungovala spolupráce Reichela s Bednaříkem. Dubovo zaváhání však nebylo druhým jmenovaným využito. Litvínov si vypracoval drtivý tlak. V obrovské šanci neprostřelil zblízka klubko hráčů Machulda a po něm ani Jánský. V 54. minut se hosté přecejenom dočkali, jenže radovali se zbytečně. Kvůli posunutí branky nemohl být jejich gól uznán. To bylo ze strany hostů prakticky vše. V 56. minutě potvrdil vítězství Pražanů nenápadnou střelou z mezikruží Jakub Langhammer. Závěrečné dvě minuty drželi sparťané puk na svých holích a za aplausu tribun tak dokráčeli k prvnímu vítězství v letošní sezóně.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek