23. 9. 2007 | Jakub Hlaváč

SPA - SLA 4:3 - Slavia prožila černou neděli

4., neděle 23. 9. 2007
Sparta - Slavia SPA - SLA
Sparta: Duba - Ptáček, Jerofejevs, Vykoukal, Protivný, Jan Hanzlík, Tabaček - Netík, P. Nedvěd, Sivek - P. Ton, Vaic, Štrba - Dragoun, Langhammer, Melichárek - Zelenka, M. Havel, Hromas - Podlešák.
Slavia: A. Svoboda - Kadlec, Žižka, Hlavačka, Kolařík, Němeček, Sloboda, Vašíček, Drtina - Micka, Rataj, Sup - D. Hruška, Duda, Tomica - Bednář, Červenka, Vondrka - Borovanský, V. Růžička ml., Doležal.
Branky a nahrávky:11. Sup (Micka), 44. Červenka (Sup), 45. Hlavačka (Bednář) - 15. Ton (Štrba), 21. Vaic (Nedvěd), 23. Nedvěd (Netík),29. Langhammer (Hanzlík. Rozhodčí: Rejhtar - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 11:12. Využití: 1:0. Diváci: 11 341.
Sparta ovládla první letošní derby v poměru 4:3. Z první branky v utkání se zásluhou Supa radovala Slavia, ještě do konce třetiny však vyrovnal Ton. O vítězi nakonec rozhodla druhá třetina, ve které domácí hráči nasázeli soupeři tři góly. Nakonec se zápas ještě proměnil v drama. V posledním dějství se slávisté vzepjali k mocnému finiši a po dvou slepených brankách doufali ve zvrat. Sparta si i v nervózním závěru vítězství pohlídala.

Fotogalerie

Komentář

V začátku zápasu měla mírnou převahu Sparta, Svobodu vyzkoušela dvojice obránců Vykoukal, Hanzlík. O chvíli později se do útočného pásma probíjel Nedvěd, ale jeho střelu vytěsnil strážce slávistické branky hokejkou. Poté poslal rozhodčí Rejthar Hanzlíka za katr a slávisté si poprvé v utkání mohli vyzkoušet přesilovou hru. V ní se pokoušeli Dubu překonat dalekonosnými pokusy Žižky a exsparťan Sloboda. Naopak Podlešák se navzdory oslabení vrhl do útoku a proti jeho bekendové ráně zasahoval slávistický gólman. Sparťanský útočník poté fauloval a dal Slavii výhodu dvou mužů v poli. Tato vylepšená přesilovka trvala pouze dvacet vteřin, ale i přesto si v ní dobrou palebnou pozici vytvořil Žižka. Jeho pokusu nastavil Duba vyrážečku. V pokračující přesilovce ještě zahrozil ze strany Bednář a na druhé straně stejnou mincí oplácel Netík. V desáté minutě měli dvě velké příležitosti sparťané. V první z nich nedokázal přesně zamířit Dragoun a ve druhé nedokázal trefit puk po přihrávce od Tabačka Hromas. V minutě jedenácté ještě nedokázal trefit odkrytou sparťanskou klec Tomica, ale o chviličku později už Slavie vedla. Michal Sup převzal přihrávku od Micky a krásnou střelou k tyči otevřel skóre zápasu. Poté se hra přelévala ze strany na stranu, ani jeden tým si nevytvořil výraznější převahu. V čase 14:02 předvedl své umění Petr Ton. Na útočné modré si pohrál s mladým obráncem Vašíčkem a nekompromisně zakončil – 1:1. Rozjetá Sparta pokračovala v útočení, v přesilovce se ve velmi výhodné pozici ocitl po přihrávce od Vykoukala Sivek. Slávisté si pomáhali při bránění fauly a Sparta dostala minutu a třicet osm vteřin trvající dvojnásobnou přesilovku, která byla rozdělena klaksonem.

Do druhé části sparťané vstoupili v početní převaze a dokázali jí využít. Per Nedvěd se opřel do puku, jeho tvrdou střelu vyrazil maskovaný muž v brance hostů jenom na brankoviště, kde už stál připravený Vaic a dopravil puk do branky. Sparta se do soupeře zakousla a nedávala mu mnoho prostoru. V další dobré příležitosti byl Langhammer, ten prostřelil strážce slávistické svatyně, ale puk zazvonil jen o postraní konstrukci branky. V ojedinělé příležitosti Slavie byl Sloboda, který si sjel před Dubu. Puk z jeho hokejky trefil pouze hruď Duby. Udeřila opět Sparta. Netík se krásně prosmýkl mezi dvěma bránícími hráči, puk po jeho střele zůstal ležet pod Svobodovým betonem a Nedvěd ho dotlačil za brankovou čáru. Branku nakonec musel potvrdit ještě videorozhodčí. Domácí nedávali soupeři ani centimetr ledu zadarmo. Langhammer střílel těsně nad branku, Ton se podruhé v utkání v samostatném úniku neprosadil. Krásnou kombinaci mezi Vaicem, Tonem a Ptáčkem poslední jmenovaný zakončil střelou do Svobodova klína. Čtvrtý gól Sparty vsítil v čase 28:43 Langhammer. Hostujícího brankáře propálil z vrcholu kruhu pro vhazování. Vystydlého Dubu vyzkoušel Doležal, ale jeho pokus se neujal. Poté v nájezdu dva na jednoho totálně selhali Tomica s Červenkou. Konec třetiny ještě ozdobila šance Netíka.

Netík se připomněl i v na začátku třetí části. Předvedl raketové zrychlení a slávisté ho zastavili jen za cenu faulu. Sparta se usadila v útočném pásmu a nakonec při pokusu o vyhození poslal puk na slávistickou střídačku Kolařík. Tento přestupek proti pravidlům byl odměněn dvouminutovým trestem. Svěřenci trenéra Výborného mohli zápas definitivně rozhodnout v minutu a osm vteřin trvající přesilové hře pět na tři. Kolotoč přihrávek na jeden dotek zakončil střelou Petr Ton, ale tu zlikvidoval Svoboda precizním rozklekem. Hosté vycítili šanci na zdramatizování utkání. Sup poslal puk směrem na Dubovu branku, Hanzlík nedokázal pokrýt dorážejícího Červenku a ten snížil. O necelou minutu později se dostal k odraženému puku aktivní obránce Hlavačka se zakončením si věděl rady. Náskok Sparty se smrskl na rozdíl jediného gólu a příznivce domácích čekaly horké chvíle. Hlavačka pokoušel své střelecké štěstí i v osmačtyřicáté minutě, jeho projektil musel Duba vyrazit až do ochranné sítě. Další sekundy a minuty se nesly ve znamení obranné hry Sparty a slávistických pokusů o vyrovnání. Ještě více horko mohlo být sparťanům po vyloučení Vaice, ale za chvíli ho na trestnou lavici následoval i Bednář a síly na ledě se vyrovnaly. Hosté se nadechovali k poslednímu tlaku a na střídačku zamířil i Svoboda. Slavii se nedařilo dostat se ke kloudnému zakončení a v samotném závěru se ještě strhla hromadná bitka. Nejaktivnější v ní byl Hanzlík se Žižkou a oba putovali na trestnou lavici. Na skóre se už nic nezměnilo a přes jedenáct tisíc lidí v hale se radovalo z vítězství svých oblíbenců.

Ohlasy trenérů

Marian Jelínek (Sparta): Byl to docela kvalitní zápas. Hodnotil bych pozitivně to, do čeho jsme se negativně dostali. Tedy, že jsme zvládli krizovou situaci. Protože v páté minutě poslední třetiny dostat během čtyřiceti sekund dva góly, to pak byla psychická stránka na straně Slavie lepší, ale my jsme se z toho naštěstí dostali, což je pozitivní. Negativní je, že jsme se vůbec do té krizové situace dostali.

Jiří Kalous (Slavia): Myslím, že derby mělo všechny atributy, jaké má mít, a chyběla mu jediná věc, kterou bylo vítězství Slavie. Z obou stran enormní nasazení, souboje, šance, hra nahoru dolů. Bylo to velmi atraktivní utkání pro diváka. Musím poděkovat týmu, že i za toho velmi nepříznivého stavu 4:1 pro soupeře nesložil zbraně a šli jsme za tím, abychom se to pokusili zvrátit. Bohužel se to nepovedlo.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek