16. 11. 2007 | Jakub Hlaváč

SPA - UNL 1:2 - Spartu trápí koncovka

21., pátek 16. 11. 2007
Sparta - Ústí nad Labem SPA - UNL
Sparta: Altrichter - Ptáček, Jerofejevs, Vykoukal, Jan Hanzlík, J. Nedvěd, Černošek, Tabaček - Dragoun, P. Nedvěd, Melichárek - Ton, Vaic, Štrba - Netík, Langhammer, Sivek - Zelenka, Havel, Hromas - Podlešák.
Ústí nad Labem: Přikryl - A. Novotný, Vágner, Houdek, Ficenc, Zeman, Hořava, Pojkar, Zápotočný - Janků, Pazourek, V. Novák - F. Mrázek, A. Nedorost, Hašek - Šaffer, T. Martinec, Klimt - Šagát, Špirko, Klobouček.
Branky a nahrávky: 3. Jan Hanzlík (Ton) - 16. T. Martinec (Šaffer), 46. Šagát (Klobouček). Rozhodčí: Reichert (Něm.) - Blümel, Barvíř.. Vyloučení: 8:7, navíc P. Nedvěd (Sparta) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 5242.
Sparta ani v druhém domácím zápase po reprezentační pauze nedokázala vyhrát. Tentokrát nestačila na Ústí nad Labem. Ve sparťanské brance se představila nová posila – Martin Altrichter. Ten mohl premiérový start v dresu mistra považovat za dárek k pětatřicátým narozeninám, které dnes slaví. Bohužel jeho spoluhráči dokázali vstřelit pouze jednu branku, což na vítězství stačit nemohlo.

Fotogalerie

Komentář

V první třetině si obě mužstva připsala po jedné brance. Domácí ve snaze odčinit středeční neúspěch začali útočněji. Ve druhé minutě našel Vykoukal před brankou osamoceného Vaice, který však v zakončení zklamal. Lépe se domácím vedlo při přesilové hře, když Jan Hanzlík krásnou střelou z otočky otevřel skóre zápasu. Zvyšovat mohl o chvilku později Zelenka, jenže jeho pokus zastavila tyč, nakonec si alespoň vykoledoval faul. Druhá početní výhoda se Spartě zle nevydařila. Dokonce musel proti Paroulkově střele poprvé v zápase zasahovat Martin Altrichter. Petr Ton zase v poslední chvíli zastavil Pavla Janků, který se řítil sám na nového muže mezi tyčemi sparťanské branky. Na druhé straně mohl premiérový gól v dresu Sparty oslavit Havel po Zelenkově příhře, Přikryl však ošemetnou situaci zvládl skvěle. První větší šanci Ústí nad Labem založil Klobouček, když nejprve naznačil střelu a poté přihrál na najíždějícího Šagata, jehož dělovku horko těžko likvidoval domácí brankář. K trestoměřičům následně putoval Jaroslav Nedvěd. Ústí se sice tlačilo do ofenzívy, jenže stříleli pouze jeho obránci z uctivé vzdálenosti. Nováček se na ledě mistra radoval poprvé v čase 15:27. Hořava nahodil kotouč do chumlu těl před brankou, Šaffer posunul na Martince, který poslal puk za záda bezmocného gólmana – 1:1. Hosté se dostali do tempa a Altrichter byl v plné permanenci. Postupně musel zasahovat proti Novákovi, Martincovi a nakonec vypíchl puk Šaffrovi, který ujel všem obráncům.

Druhá třetina moc krásy nepobrala, obě mužstva byla bezzubá a brankáři se příliš nezapotili. Sparta měla v prvních sedmi minutách dvě přesilovky, ale k zakončení se téměř nedostala. Snad jen Ptáčkova střela štípla Přikryla v lapačce. Po Vykoukalově vyloučení si mohli stejnou herní situaci vyzkoušet i hosté. Ofenzivními nápady také nesršeli a navíc je mohl zaskočit Černošek, jehož jedovka prolétla kolem tyče. Těsně poté co se zápas přehoupl do druhé poloviny, si Sparta vytvořila lehký tlak, který musel Zápotočný zastavit nedovoleným zákrokem. Sparťané i touto výhodou pohrdli a mohli být rádi, že Václav Novák po pěkné individuální akci nedokázal zasunout puk za záda brankáře Altrichtera. Sparťanské fanoušky potěšila alespoň návštěva zraněného Tomáše Duby v kotli. Ústečtí hokejisté měli více ze hry a začínali přebírat iniciativu. Petr Nedvěd navíc obdržel menší trest za vražení na hrazení a automaticky i desetiminutový osobní. Přesto se domácí ze vstřelené branky radovali. Klobouček ztratil puk u zadního mantinelu, Netík vybruslil před Přikryla, ten střelu vyrazil jen do obránce a od jeho nohy se touš odrazil do sítě. Všechna radost byla předčasná, videorozhodčí branku po dlouhých debatách neuznal, protože padla po uplynutí čtyřicáté minuty.

Poslední část nabídla pro mnohé asi nečekané rozuzlení. Sparta se snažila zvýšit důraz na brankovišti, jenže jediným výsledkem byla potyčka Mrázka s Hanzlíkem. V čase 45:45 padla rozhodující branka. Altrichter neudržel Kloboučkovu střelu a Šagát si se zakončením do odkryté branky poradil zkušeně. Novák navíc v dalším útoku nastřelil tyč. Snaha domácích byla hodně křečovitá a přihrávky jen zřídkakdy našly svého adresáta. Ton se pokusil o střelu mezi betony gólmana, ten je však sklapl včas. Definitivně mohli rozhodnout Klobouček nebo Pazourek, ale domácí podržel strážce svatyně. Hosté hráli dobře i v oslabení. Sparta sice kolem Přikryla utvořila přesilovkový vzorec, ale ke kloudné střele se nedostala. V poslední výrazné šanci selhal Netík, když jej vychytal spolehlivý Přikryl. Sparta se minutu před koncem řádné hrací doby odhodlala k power play, která navíc byla zvýhodněna, protože svůj trest si odpykával Nedorost. Tabaček v ní poslal na branku hostů poslední, spíše propagační střelu, která pouze podtrhla konečný výsledek.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek