23. 12. 2008 | Lukáš Krupička, Pavel Hrdina

SPA - KLA 4:3sn - Po tvrdém boji o bod víc pro Spartu

33., úterý 23. 12. 2008
Sparta - Kladno SPA - KLA
Sparta: Pöpperle - Ptáček, Gulaši, Jan Hanzlík, Vykoukal, L. Procházka, Černošek, Jerofejevs - Netík, D. Výborný, Kratěna - Ton, Langhammer, Koreis - Látal, Podlešák, Hromas - Kafka, Hrdel, Mrňa. Trenéři: F. Výborný a M. Jelínek.
Kladno: Kopřiva - Nádašdi, Hájek, Novotný, Hořava, V. Kameš, Trončinský, Pavlas - Diviš, Patera, Martin Procházka - Kuchler, V. Novák, Steiler - Horna, Kalla, Bělohlav - Valský, Čurilla, Frolík. Trenéři: Müller a Kasík.
Branky a nahrávky: 21. Netík (Kratěna), 32. Hromas (Látal, L. Procházka), 55. Ptáček (D. Výborný), rozhodující nájezd Kratěna - 29. Valský (Čurilla, Novotný), 38. Frolík (V. Novák, Kopřiva), 40. V. Novák (Hájek, Novotný). Rozhodčí: Šindler - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:2. Diváci: 6474.
P r a h a - Ježíšek byl v předvánočním zápase štědřejší ke sparťanům, kteří měli lepší vstup do utkání a dvakrát vedli. Pak sice museli ve třetí třetině dohánět nepříznivý stav 2:3, to se jim ovšem díky gólu Františka Ptáčka podařilo. Zápas se protáhnul až do samostatných nájezdů, v nich rozhodl Ondřej Kratěna.

Fotogalerie

Komentář

Úvodnímu buly předcházel vánoční proslov generálního manažera Petra Břízy a hned po něm se šlo na hokej. První minuty byly v režii domácí Sparty. Po dvanácti vteřinách se těsně před Kopřivou natahoval po puku nikým nekrytý Kratěna, ale kousek mu chyběl. V druhé minutě napřáhl kousek před modrou Libor Procházka a vyzkoušel pozornost kladenského brankáře, ten raději přerušil hru. Vzápětí střílel z mezikruží Netík, ale trefil Kopřivu jen do ramene. První vážnější příležitost Kladna přišla až v 5. minutě, k odraženému puku se dostal Horna, ale puk po jeho střele branku Sparty přeletěl. Vzápětí všem sparťanským fanouškům zatrnulo po střetu rozjetého Netíka s jedním z kladenských obránců. Sparťan s číslem 71 na dresu odjel viditelně otřesen na střídačku, naštěstí se po chvíli opět zapojil do hry. Velkou šanci zahodil v osmé minutě po přihrávce Tona zpoza branky Langhammer. Oba týmy hrály útočný hokej a proto byly brankové příležitosti na obou stranách. Kladenský útok Patera-Procházka vymyslel dobrou pozici pro Diviše, ale ten byl v zakončení nepřesný. Na druhé straně ujel aktivní Petr Ton, který tak uháněl na Kopřivu, ale mezírku mezi jeho betony nenašel. Ve 14. minutě se dostali kladenští do přečíslení tří proti dvou, celou akci zakončoval Bělohlav, jenže svojí střelou po ledě nechal vyniknout Tomáše Pöpperleho. Pro kterého to byl první ostřejší zákrok. První přesilovku zápasu dostali domácí a málem se ji podařilo využít. Nejprve střílel Ptáčekm, před brankou tečoval Výborný těsně vedle. Z druhé strany pálil Gulaši jen do tyče Kopřivovy svatyně. Těsně před koncem třetiny dostal puk do jízdy Ton, přejel modrou a vypálil jen do betonů brankáře Kopřivy. Takže oba týmy šly do kabin za bezbrankového stavu.

Nástup Sparty do druhého dějství byl přímo skvělý. Fanoušci se ani nestačili vrátit na svá místa a domácí už vedli 1:0. Kratěna zatáhl puk, našel na druhém kruhu volného Tomáše Netíka, který střelou z první rozvlnil síť za Kopřivovými zády. Pár vteřin poté dostali hosté možnost sehrát početní výhodu, ale naložili s ní velmi špatně. Sparta se v klidu ubránila a mohla myslet na zvýšení svého náskoku. Šance přišla v 25. minutě při další přesilovce, Sparťané sevřeli hosty v jejich pásmu, dobře kombinovali, ale chyběla střelba. Až ke konci nebezpečně pálil David Výborný těsně vedle a vzápětí ten samý hráč tečoval jen do Kopřivovy náruče. Sparta se tak dostala do tempa a hosté se museli bránit útočným výpadům domácích borců. Jeden takový předvedl v 28. minutě Kratěna, když si našel volně ležící puk, objel obránce a jeho střelu jen s vypětím všech sil vytlačil Kopřiva mimo branku. O půl minuty později propadla domácí obrana a kladenský mladík Jakub Valský tváří v tvář Pöpperlemu nezaváhal a vyrovnal na 1:1.

V 29. minutě měla Sparta možnost zvrátit stav utkání na svoji stranu, ale přesilová hra se jí nezdařila. Což se nedá říci o následné akci mladíků v dresu Sparty. Látal zavezl puk podél hrazení, našel dobře najetého Karla Hromase, který po rychlé kličce vsítil svůj první letošní gól. Sparta se díky brance uklidnila a hra se dostala do lehčího tempa, které přerušila až akce kladenského Martina Procházky. Ten byl při svých kličkách nedovoleně bráněn a ztratil puk, při signalizovaném vyloučení pálil na Pöpperleho tvrdě Hájek. Sparta se v oslabení hosty k ničemu nepustila až do chvíle, kdy se obránci domácího týmu moc vysunuli a rychlá akce Okenářů znamenala vysunutí Martina Frolíka, který Pöpperleho překonal střelou pod vyrážečku. Aby toho nebylo málo tak o minutu později šel na trestnou lavici za zdržování hry domácí Hanzlík a rozjeté Kladno svou šanci využilo. Necelou půl minutu před koncem druhé dvacetiminutovky tečoval Václav Novák střelu Hájka. Hosté tak po druhé třetině bohaté na góly vedli 3:2.

Na začátku poslední části vyzkoušel Pöpperleho pozornost Pavlas od modré. Na druhé straně po přiťuknutí Výborného střílel těsně vedle Kratěna. Další minuty se nesly ve znamení sparťanské snahy vyrovnat a kladenské pozorné obrany. Ve 48. minutě se před hostující branku dral Netík, ale v poslední chvíli o puk přišel. O dvě minuty později Výborný hledal svojí přihrávkou Netíka, tomu puk těsně ujel, dostal se až ke Kratěnovi, který trefil dobře postaveného Kopřivu. O dalších pár minut později do třetice v šanci Netík, který se pokusil překvapit Kopřivu hned po buly. Sparta se dostávala do tlaku a snažila se vyrovnat ze všech sil. Na konci 54. minuty se po nahozeném puku strhla mela před hostující brankou, v ní se o doražení puku neúspěšně pokoušeli Podlešák s Hromasem. Po následném vhazování bylo vyrovnáno, Výborný vyhrál buly na hůl Františka Ptáčka a jeho střela, tečovaná jedním z hostujících obránců, skončila za Kopřivou. Spartu vyrovnání povzbudilo a ještě chtěla výsledek zvrátit na svoji stranu. Blízko k tomu měla po akci Kratěny, který si najel před Kopřivu a nadvakrát se pokusil dostat puk za brankářova záda. Těsně před koncem zkoušel štěstí velmi aktivní Netík, ale branku minul. Po šedesáti minutách byl stav nerozhodný 3:3 a následovalo prodloužení.

V nastavení vyslal první střelu na domácí branku až na začátku třetí minuty kladenský Novák. Na druhé straně střílel Ton. Hra se poté vyrovnala a obě mužstva hrála velmi obezřetně. V 65. minutě měl na hokejce rozhodnutí Horna, ale Pöpperlem vyražený puk nedokázal usměrnit mezi tři tyče. Ani prodloužení vítěze o vítězi nerozhodlo, takže na řadu přišly samostatné nájezdy.

První jel kladenský Martin Procházka, svou střelu mířil dobře pod horní tyčku, ale Pöpperleho lapačka byla rychlejší. Za Spartu jel jako první Ondřej Kratěna, který po rychlé kličce našel skulinku mezi Kopřivovými betony. Za hosty se o vyrovnání pokoušel Bělohlav, ale branku minul. Dalším sparťanem byl Netík, který přesnou střelou k tyči nedal Kopřivovi šanci a Sparta se tak mohla radovat z bonusového bodu. Nejlepšími hráči zápasu byli vyhlášeni za domácí Tomáš Netík a za Kladno Martin Procházka.

Ohlasy trenérů

Marian Jelínek (trenér HC Sparta Praha): "Jsme zklamaní z toho, že jsme nezískali tři body, ale na druhou stranu musím říci, že soupeř je velice silný, má vyzrálé mužstvo a výborný útok. My jsme chtěli jít přes jejich obranu, snažili jsme se hrát agresivně a donutit je k chybám. Bohužel v první třetině se nám nepodařilo dát branku, přestože střely byly asi 14:3. Od druhé třetiny se to začalo tahat a nervy narůstaly, protože jsme nechtěli obzvlášť na Vánoce doma prohrát. V konečném efektu jsme spokojeni, že jsme na penalty zvítězili."

Petr Kasík (trenér HC GEUS OKNA Kladno): "V první třetině nás domácí přehrávali, ale od druhé jsme vyrovnali hru. Nechci říci, že jsme zklamaní, ale jsme smutní z toho, že jsme se vlastním gólem připravili o tři body."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek