4. 1. 2009 | Vojtěch Gibiš

VIT – SPA 3:0 – Pražany zničil útočník Svačina

38., neděle 4. 1. 2009
Vítkovice - Sparta VIT - SPA
Vítkovice: Pinc (7. Štěpánek) - Voráček, M. Barinka, Krstev, Trnka, Suchý, Tichý - Kvapil, Petrovický, Štefanka - Ujčík, Šimíček, Svačina - R. Hruška, Ondřej, Krenželok - Klimek, Mikula.
Sparta: Pöpperle - Ptáček, Gulaši, Vykoukal, Jan Hanzlík, L. Procházka, Černošek, Jerofejevs - Netík, D. Výborný, Kratěna - P. Ton, Langhammer, Koreis - Látal, Podlešák, Hromas - Kafka, Hrdel, Mrňa.
Branky a nahrávky: 18. Svačina (Krstev, Šimíček), 39. R. Hruška (Svačina), 53. Štefanka (Petrovický, Kvapil). Rozhodčí: Husička - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:0. Diváci: 4965.
O s t r a v a / P r a h a - Bez bodu odjeli sparťané z Ostravy. Domácí brankář Štěpánek nedovolil Pražanům ani jednou skórovat, přestože neprožil jednoduchý vstup do zápasu. V sedmé minutě totiž musel nahradit otřeseného Pince, kterého „sestřelil“ Ton. Pod výhru Ostravanů se nejvíce podepsal útočník Vladimír Svačina, který jeden gól dal a na druhý nahrál.

Komentář

Začátek roku 2009 zastihl oba týmy v naprosto rozdílné situaci. Zatímco domácí Vítkovice prohrály pětkrát v řadě, Sparta se mohla pochlubit šesti výhrami po sobě. Začátek zápasu ale rozdílnému rozložení nálad neodpovídal, oba týmy předváděly spíše opatrný hokej. V první šanci se zjevil domácí Ujčík, Šimíčkův pas v gól však nepřetavil. Na druhé straně kontroval z mezikruží Výborný, brankář Pinc byl pozorný. Na konci páté minuty se poprvé měnil stav hráčů na ledě, když si za hákování šel „odpočinout“ za katr domácí Krenželok. Pražané se dlouho nemohli usadit v pásmu, proto se rozhodl Ton prověřit Pince ranou ze středního pásma. Dělovka sparťanského kanonýra však vítkovického gólmana doslova sestřelila. Puk dokonce zapadl do branky, krátce předtím však rozhodčí přerušil hru. Otřesený Pinc se musel nechat vystřídat mladíkem Štěpánkem. V polovině deváté minuty si početní výhodu vyzkoušeli i domácí. Vítkovice si vytvořily několik dobrých šancí, ale sparťanští hráči padali obětavě do střel. Pöpperle nemusel zasahovat ani krátce po skončení přesilovky při střele Svačiny, ten totiž trefil Černoška. V sedmnácté minutě si s domácí obranou pohrál Langhammer s Podlešákem, Štěpánek se však rozhodit nenechal. O pár vteřin později vyslal Krstev do sóla Svačinu a ten i přes Procházkův faul dokázal Pöpperleho prostřelit polovysokou ranou. V poslední minutě první třetiny se ještě dostal do šance Klimek, Pöpperle si však s jeho ranou po obkroužení branky poradil.

Ve třetí minutě druhé částí se před Štěpánkem zjevil nejstarší sparťanský obránce Jiří Vykoukal, nezakončil však přesně. O dvě minuty později putoval vítkovický Suchý za hákování na trestnou lavici. Sparta však nehrála přesilovku dlouho, chvíli poté odešel tamtéž Gulaši a síly na ledě se vyrovnaly. Ani jeden z týmů si však při nestandardním počtu hráčů nevytvořil kloudnou šanci. Poté si slovo vzali sparťanští útočníci Ton s Kratěnou, ale ani jedna jejich střela Štěpánka nepřekvapila. Na začátku třicáté minuty byl na mezikruží osamocený Langhammer, netrefil však skákavou přihrávku. O tři minuty později si obrovskou příležitost vypracovala dvojice domácích. Osamocený Štefanka poslal puk zpětnou nahrávkou ještě lépe postavenému Petrovickému, ten však zastihl sparťanského brankáře na správném místě. V sedmatřicáté minutě ujel po levé straně Netík, kousek za modrou vypálil, ale Štěpánek vyrazil puk ramenem nad. V čase 38:24 vybuchla vítkovická ČEZ Arena radostí podruhé. Od mantinelu nahodil puk na branku Svačina, dobře postavený Hruška pak šikovně ze vzduchu sklepl puk za Pöpperleho záda. Deset sekund před koncem druhého dějství se ještě zapotil Pöpperle, když odvážným výjezdem zlikvidoval šanci Domácí přesto odešli do kabin spokojenější s vedením 2:0.

Třetí třetinu zahájil sparťanský kapitán Výborný, který z prostoru mezi kruhy vyslal pohotovou střelu, s kterou si však gólman Ostravanů poradil. Ve čtyřiačtyřicáté minutě hrály Vítkovice další přesilovku, byly v ní však bezzubé. Na konci početní výhody zasáhl Ondřej ještě loni vítkovického beka Gulašiho a ten si šel odpočinout na střídačku s krvavým zraněním obličeje. Ondřej putoval na čtyři minuty za katr. Ale ani Pražanům se v početní výhodě nevedlo, nedařilo se jim usadit v útočném pásmu. Když už vyslali sparťané nějakou střelu, skončila na chráničích domácích hráčů. V jednapadesáté minutě se snažil Štěpánka překvapit z úhlu střílející Langhammer, neuspěl však. O chvíli později pálil Kratěna, Štěpánek však schoval puk v lapačce. Při Jerofejevsově vyloučení ve čtyřiapadesáté minutě udeřily Vítkovice potřetí. Po Petrovického střele Pöpperlem vyražený kotouč poslal pod břevno Štefanka. Zbytek zápasu pak Ostravané v klidu bránili, Spartě nepomohla ke vstřelení gólu ani další přesilovka. Pražané tak poprvé po devíti zápasech nebodovali.

Ohlasy trenérů

Alois Hadamczik (Vítkovice): "Šli jsme do utkání s respektem, protože nám chybělo devět hráčů. Ale tým se semkl. Je to asi zákon hokeje, že když vám teče do bot, hráči ze sebe vydají více. Mužstvo velmi zodpovědně bránilo, protože jsme se obávali útočné síly Sparty."

Marian Jelínek (Sparta): "Strašidelný výkon. Sparta tady dneska snad ani nebyla. Nejenže jsme nedali gól, ale my jsme snad neměli ani gólovou šanci. Nezbývá než soupeři pogratulovat a co nejrychleji na tenhle zápas zapomenout."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek