19. 2. 2009 | Pavel Hrdina

ZLI - SPA 3:1 - Generálka na play off Spartě nevyšla

52., čtvrtek 19. 2. 2009
Zlín - Sparta ZLN - SPA
Zlín: Sedláček - Hamrlík, Galvas, Nosek, Lučka, Míka, Kučný, Bořuta, Linhart - Balaštík, Leška, Köhler - Záhorovský, Kollár, Rachůnek - J. Ondráček, Balán, Andrašovský - Kubiš, Roman Vlach, Mokrejš.
Sparta: Přikryl - Pilař, Gulaši, Vojta, Jan Hanzlík, Černošek, S. Hudec - Látal, Broš, Kratěna - Langhammer, Výborný, Netík - Hromas, Koreis, Hrdel - Mrňa, Kafka.
Branky a nahrávky: 16. Rachůnek (Balán), 20. Hamrlík (Balaštík), 46. Balaštík (Leška, Köhler) - 23. Broš (Látal). Rozhodčí: Turčan, Hodek - Čížek, Prchal. Vyloučení: 7:10, navíc Netík (Sparta) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 5379.
P r a h a - V posledním zápase základní části odjela Sparty na led jednoho z nejúspěšnějších týmů na domácím ledě. Zlínští Berani rozhodli už v první třetině, kterou vyhráli 2:0. Hosté snížili na začátku druhé dvacetiminutovky zásluhou Michala Broše, na víc se ovšem svěřenci Františka Výborného nezmohli.

Komentář

Sparta na druhý konec republiky odjela bez několika opor, doma zůstali kromě dlouhodobějších marodů i Ton s Podlešákem a zejména druhý jmenovaný v obranné fázi hry evidentně chyběl. V brankách to byl souboj dvou generací, proti mladému Sedláčkovi nastoupil čerstvý jednatřicátník Petr Přikryl. Ten dostal díky své momentální formě opět důvěru sparťanských trenérů.

Aktivnější byli od začátku domácí, první vážnější šance přišla ale až jedenácté minutě, když z levého kruhu prudce napřáhl hostující Kratěna. Hned nato čekal před brankovištěm na přihrávku Netík, místo šance vybojoval aspoň faul. Útočná aktivita Pražanů pak vrcholila v 15. minutě, kdy Michal Broš ujel obráncům a ocitl se sám před Sedláčkem. Únik však neproměnil a od té chvíle začali úřadovat Berani. Chvíli potom, co sparťané ubránili zlínskou přesilovku, předvedli svěřenci Zdeňka Venery pohlednou akci, která skončila zasunutím puku Ivanem Rachůnkem do prázdné brány. O dvě minuty později mohlo být z pohledu Sparty ještě hůř, když ve vlastním oslabení ujel Balaštík. Fanoušci na stadionu Luďka Čajky se ale nakonec v první třetině přesto radovali podruhé. Gól do šatny 35 vteřin před první sirénou vstřelil Martin Hamrlík prudkou ranou zápěstím.

Podle skóre vyzněla druhá dvacetiminutovka ve prospěch Sparty, na ledě to tak paradoxně vůbec nevypadalo. Ve 23. minutě při signalizované výhodě střílel přes clonícího Pilaře Michal Broš a snížil na 2:1. To však bylo asi všechno, co hosté v druhé třetině předvedli. Hra sparťanů byla víceméně pasivní a vyhecovaný Zlín se toho snažil využít. Neuspěl Kollár v 25. minutě a kýžený výsledek nepřinesly ani nebezpečné modrožluté přesilovky. V nich neuspěli ani Harmrlík přesně v polovině hry, ani dvě minuty po něm Rachůnek. Vrchol střeleckého neštěstí Zlína a umění gólmana Přikryla byla 34. minuta, kdy Balaštíkovo zakončení do zdánlivě prázdné klece vytěsnil hrdina sparťanů nevídaným výskokem.

Poslední dějství nabídlo zaplněnému zlínskému stadionu bojovnost, nasazení a jediný gól v čase 45:24. Petr Leška ujel s Jaroslavem Balaštíkem samotní na jednoho sparťanského obránce a v nebezpečné situaci se druhý jmenovaný nemýlil. Pak už se hrálo především ve středním pásmu a hra trpěla mnoha nepřesnostmi. To domácímu publiku nemuselo vadit, nad pražským soupeřem naprosto zasloženě vyhrál domácí klub, RI OKNA ZLÍN.

Výsledek mimo jiné znamená, že v prvním kole play off se Sparťané střetnou právě se Zlínem. Budou mít přitom výhodu prvních dvou duelů na domácím ledě, což by mohlo být pro postup klíčový význam. Soupeři se v posledních letech v play off potkali dvakrát v ročnících 05/06 a 06/07, přičemž obě série vyhrála právě Sparta.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Venera (Zlín): "Potřebovali jsme aspoň bod a nakonec jsme získali tři. Hlavní pro nás je, že jsme se vyhnuli předkolu play off. Mužstvo si to za bojovnost a výkony v celé sezoně zasloužilo. Nevybírali jsme si, s kým budeme hrát. Čeká nás těžký soupeř. Sparta je favorit, ale my se určitě necítíme předem poražení."

Marian Jelínek (Sparta): "Gratuluji soupeři k postupu. Nic víc nemám k zápasu co dodat. Jaký pro nás je Zlín soupeř pro čtvrtfinále, řeknu až po skončení série."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila