19. 3. 2009 | Lukáš Krupička, Pavel Hrdina

SPA-KVA 2:3p - Hosté urvali výhru pár vteřin před koncem

SF2, čtvrtek 19. 3. 2009
Sparta - Karlovy Vary SPA - KVA
Sparta: Přikryl - Pilař, Gulaši, Vykoukal, Jan Hanzlík, Černošek, S. Hudec - D. Výborný, Broš, Kratěna - Ton, Langhammer, Netík - Hromas, Koreis, Hrdel - Látal, Podlešák, Kafka
Karlovy Vary: Mensator - Němec, Řezníček, Mudroch, Prošek, Duben, Čutta - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Milan Procházka, Melenovský, Skladaný - Pech, Sailer, Dej - Kristek, Hluchý, Zucker
Branky a nahrávky: 11. Ton (Netík), 44. Langhammer (Jan Hanzlík, Netík) - 5. Skladaný, 35. Milan Procházka (Melenovský), 70. Řezníček (Kumstát, Němec). Rozhodčí: Hradil, Husička - Barvíř, Blümel . Vyloučení: 7:8, navíc Duben (K. Vary) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 9471. Stav série: 1:1
P r a h a - Energie si z hlavního města odveze kýžený bod. Pod dnešním zlepšeném výkonu se hosté dvakrát dostali do vedení. Sparta pokaždé dokázala srovnat krok. Zápas plný tvrdých střetů a neproměněných přesilovek dospěl až do prodloužení. Ve kterém byl šťastnější hostující tým, díky střele Josefa Řezníčka ze závěru nastaveného času.

Fotogalerie

Komentář

Stejně jako předchozí utkání, i druhý semifinálový duel Sparty proti Karlovým Varům rozhodly přesilovky. Tentokrát ovšem úplně odlišným a pro značnou část diváků i nečekaným způsobem. Nesmíme ale předbíhat.

Začátek utkání patřil hostům, kteří už v 5. minutě díky (ne)šťastnému odrazu od sparťana Vykoukala. Toho trefil svou střelou František Skladaný a překvapený gólman Přikryl tedy poměrně záhy přišel o věneček. Krátce nato dostala Sparta přesilovku, kromě Netíkova sóla s nepodařeným zakončením působila ovšem početní výhoda v režii Rudých nervózním dojmem. To ale svěřencům trenéra Výborného prozatím nemuselo vadit. Na začátku 11. minuty totiž vyslal Netík do úniku Petra Tona a ten si poradil parádně. Počkal, až půjde Mensator na zem a ranou pod horní tyčku vyrovnal na 1:1. Následovalo ještě po jedné přesilovce na obou stranách, místo střelců v nich vynikali brankáři.

Druhou dvacetiminutovku začala Sparta v přesilovce, kvůli Brošovi si však vyzkoušeli dvakrát za sebou i hru ve čtyřech. V pořadí třetí karlovarské přesilovce se zkoušel prosadit Kumstát, naneštěstí pro něj gólman Přikry sklapl betony včas a obránci nepřipustili pokusy o dorážku. Hosté začali hrát tak, jak se od nich čekalo už den předtím, chodili tvrdě do těla a poctivě bránili. Z náhodné akce se pak Západočeši dokonce opět dostali do vedení. Melenovský vybojoval puk u mantinelu a jeho přihrávky se chopil Milan Procházka nedůrazně bráněný Langhammerem. Přes clonícího hráče vystřelil a Přikrylovy chrániče tentokrát sklaply naprázdno. Vedení si Energie udržela i do druhé přestávky a to přesto, že nabídla Spartě další dvě standardní početní výhody.

Ve třetí třetině byli lepší borci v rudých dresech, ne ale dost na to, aby to stačilo na vítězství. Diváky dostal do varu ve 44. minutě Langhammer, když se dostal k odraženému puku po střele Hanzlíka a dobrou prací holí opět vyrovnal. Publikum rázem znovu ožilo a hnalo své oblíbence do útoku. Nebylo to nic platné, Lukáš Mensator v karlovarské bráně se ukazoval ve světle, které mu vyneslo několik nominací do národního týmu. Hodně mu pomohly i zadní řady, které často na hranici faulu pokrývaly první dva útoky Pražanů. A když ani Hromas s Podlešákem ve dvou proti jednomu obránci stav neotočili, muselo se prodlužovat.

A to se dostáváme k přesilovkám, které jsme zmínili na začátku reportáže. Holešovičtí se báli nájezdů nejspíš mnohem víc než energetici a kombinacemi se snažili rozhodnout už v desetiminutovém nastavení. V 8. minutě dokonce vybojovali přesilovku, jedinečnou možnost ukončit zápas však trestuhodně zahodili. Když tu samou výhodu dostali hokejisté druhého mužstva, potvrdilo se neustále omílané nedáš - dostaneš. Zlatý gól vstřelil pět minut před koncem prodloužení kapitán Energie Josef Řezníček. Série se tak přesouvá na západ Čech za stavu 1:1 na zápasy.

Ohlasy trenérů

Marian Jelínek (Sparta):dyž to vidíme na bázi toho prodloužení, tak všichni řeknou, že rozhodla ta přesilová hra. Otázka však je, proč jsme do toho prodloužení vůbec došli. To znamená, že jsme neproměnili více šancí už v šedesáti minutách, měli jsme tam několik přesilových her, bohužel se nám nepodařilo vstřelit gól a soupeř nás pak potrestal. My jsme nedali gól ani za dvě minuty přesilovky čtyři na tři, zatímco soupeři na to stačilo dvacet sekund. Na to asi výmluvy žádné nejsou."

Mikuláš Antonik (Karlovy Vary): "Určitě je strašně dobře, že jsme se z toho včerejšího zápasu poučili a vrátili se ke hře, která nás po většinu sezony zdobila. Dali jsme do toho obrovské nasazení, důraz, bojovnost. Utkání bylo hrozně vyrovnané, samozřejmě důležitý moment byl, že se nám v prodloužení podařilo ubránit oslabení ve třech proti čtyřem. V závěru jsme to pak sehráli výborně a podařilo se nám vstřelit vítězný gól. Jsme samozřejmě hrozně šťastní, že jsme si jedno vítězství z Prahy odvezli. Kluci ví, že jde o semifinále, že jsme se dostali mezi čtyři nejlepší týmy a ten včerejší výkon nebyl takový. Myslím, že dnes k tomu přistoupili tak, jak měli."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek