23. 10. 2009 | Tomáš Kubánek, Jitka Čechová, Tomáš Kubánek

MBL-SPA 2:1sn - Sparta veze z Mladé Boleslavi nakonec jen bod

19., pátek 23. 10. 2009
Mladá Boleslav - Sparta MBL - SPA
Mladá Boleslav: Schwarz - Žabka, J. Kasík, Šterbák, Duben, Lehikoinen, Jiruš, Frolo - Pabiška, R. Král (41.-48. D. Vrbata), Sup - Nouza, T. Sýkora, Boháč - Fabuš, Šagát, Macho - Bahenský, Gajovský, Handlovský. Trenéři: V. Čermák a Šejba.
Sparta: Přikryl - Vykoukal, J. Mrázek, Černošek, Gulaši, Vojta, Jan Hanzlík - D. Výborný, Broš, Kratěna - Ton, Langhammer, Netík - Ručinský, Hlinka, M. Látal - Hromas, Koreis, Podlešák. Trenéři: Hynek a F. Výborný.
Branky a nahrávky: 57. Sýkora, rozh. nájezd Fabuš - 36. Ton (Netík, Langhammer). Rozhodčí: Minář, Mikula - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 7:11, navíc Král (MBL) 10 min OT. Využití: 1:1. Diváci: 4080.
P r a h a - Od poloviny zápasu plného vyloučení vedli Pražané trefou Tona, jenže tři minuty před koncem o vítězství přišli. Jelikož prodloužení rozhodnutí nepřineslo, utkali se střelci s brankáři v samostatných nájezdech. V nich uspěl jako jediný domácí Fabuš.

Fotogalerie

Komentář

Sparťanští od začátku utkání sešlápli poměrně zprudka plyn a Boleslav se měla co ohánět. A tak zatímco někdy ve čtvrté minutě měli hosté na svém kontě už pěkných pár šancí, domácí se stěží dostali do útoku. Příležitost měl Hlinka, kterého ale stihl v poslední chvíli zablokovat Jiruš. Vzápětí nato pochybil Sýkora a při pokusu to napravit fauloval. S následující přesilovkou Sparta nenaložila nejhůř, i největší šanci Hanzlíka ale Schwarz vyrazil loktem. Zatím vůbec největší gólovou šanci si v osmé minutě vytvořila boleslavská první formace, která před Přikrylem vytvořila takový závar, během něhož v tutových šancích pálili všichni ti útočníci, že se sudí rozhodl zavolat svému pomocníkovi u videa. Branka to ale nebyla.

Středočeši poté navíc dostali 108 vteřin trvající dvojnásobnou přesilovku. Jenže tuto šanci trestuhodně zahodili. Z těch několika málo příležitostí, které si vytvořili, byla největší šance Gajovského, který ovšem nedokázal přehodit puk přes Přikrylův beton. Na druhé straně potom taktéž v početní výhodě zahrozil Kratěna, Schwarz ale skočil a puk schoval pod lapačku. Sparta se vrátila ke svému počátečnímu tlaku, Látal zkoušel přehodit beton domácího brankáře dokonce nadvakrát. Teprve ke konci úvodní třetiny se do útoku opět dostala i Boleslav, hráči hostujícího týmu ji ale málokdy pustili dál než metr dva od mantinelu.

Hned v úvodu druhé dvacetiminutovky prověřoval Schwarzovu pozornost střelou od modré Mrázek, domácí gólman byl však připraven. Sparta vysílala směrem boleslavská branka další puky, jednalo se ale povětšinou o střely z dálky, o kterých měl Schwarz dobrý přehled. Na druhou stranu to individuálně zkoušel Bahenský, ztroskotal ale na hostující obraně. Trochu úsměvně pak působila situace ze 26. minuty, kdy po zmatcích před brankou domácích na puk spadl Lehikoinen a Schwarz se jej rozhodl pro jistotu zalehnout také. V další přesilovce Boleslavi pak diváky nazdvihla ze sedadel šance Fabuše, který dorážel Přikrylem vyražený kotouč.

U Středočechů se to už stává skoro nemilou tradicí, že v jejich vlastní početní výhodě si výlet na druhou stranu střihne někdo od soupeře. Tentokrát to byli Langhammer s Tonem, prvně jmenovaný však zakončil do Schwarze. Zhruba v polovině zápasu se utkání zvrtlo ve zběsilou lítanou z jedné strany hřiště na druhou, s minimem přerušení, ale bohužel pro oko diváka i větších šancí. Defenzíva obou celků totiž pracovala bezchybně. Prvního gólu se tak boleslavské ochozy dočkaly až ve 36. minutě a nebyla to žádná bůhví jaká akce. Po střele Petra Tona se puk odrazil do sítě od domácího Žabky. Přibližně minutu před koncem druhé dvacetiminutovky pak byl evidentně podražen Král. Na straně hostí se nevylučovalo, zatímco Král dostal za svou stížnost osobní trest.

Ve 42. minutě se ve vlastním oslabení dostal do úniku Žabka. Po sporném zákroku Vykoukala, který neměl daleko k trestnému střílení, se však sparťanský obránce odebral jen na dvě minuty za katr. Jenže na boleslavské trestné lavici už seděl Duben a ve hře čtyř proti čtyřem dominovali hosté. Především po kličkované Ručinského mohli být Boleslavští rádi, že v brance stojí zatím velice jistý Schwarz. Ve hře domácích se začalo objevovat hodně nepřesností, což se v čím dál tím víc zabetonované obraně hostů začalo jevit jako rozhodující prvek. Ještě před polovinou třetí třetiny se Boleslavi podařilo slibně si rozebrat sparťanskou obranu, střelu Žabky Přikryl vyrazil betonem do rohu a v případě následující teči Sýkory měli hosté pořádné štěstí.

O další zmatky před Přikrylem se postarala první formace Boleslavi. Sup se střelou sice chvilku váhal, nakonec ale byla hodně jedovatá. Stejně jako následná dorážka Pabišky nečekaná. Král byl vůbec při chuti, jen chvilku poté, co usedl na trestnou lavici Langhammer, se prosmýkl až před Přikryla. Ve stísněných podmínkách ale už nedostal dost prostoru k zakončení. Poctivou dřinou se domácí nakonec k vyrovnání dobrali. I když ani tentokrát nešlo o nějak zvlášť oku lahodící akci, po šťastném šťouchnutí Tomáše Sýkory to nikomu z Boleslavských určitě nevadilo. V poslední minutě pak mohli domácí vítězství dokonce strhnout na svou stranu, po střele Krále se už polovina zimního stadionu nadšením zvedla ze sedadel.

Už v první minutě prodloužení mohl dobře namazat Sýkorovi Boháč, namísto toho ale trefil jen boční konstrukci branky. Gólem nakopnutá Boleslav se tlačila dopředu dál, tečujícímu Královi ale ten večer nepřálo štěstí a Fabuš zase nemířil přesně. Pabiška se dokonce dostal do takové příležitosti, takže Ručinský byl nucen zatáhnout za záchrannou brzdu a ještě v poslední půlminutě faulovat.

Samostatné nájezdy rozhodly utkání hned ve své první sérii. Zatímco boleslavský Schwarz vychytal všechny tři sparťanské hráče, sparťanský Přikryl nestačil na Petera Fabuše.

Ohlasy trenérů

Jiří Šejba (Mladá Boleslav): "Sparta tady předvedla výborný organizovaný výkon a v prvních dvou třetinách nás vlastně k ničemu nepustila. V závěru jsme se přece jenom začali více tlačit k brance soupeře, kterému již trochu začali docházet síly. Nakonec jsme mohli vyhrát i v základní hrací době. Musím mužstvo pochválit, že nesložilo zbraně a bojovalo do konce."

Pavel Hynek (Sparta Praha): "První dvě třetiny jsme sehráli velmi dobře ve středním pásmu a směrem dozadu. Dokázali jsme v přesilovce vstřelit i gól, ale nedokázali jsme k němu přidat další. O vítězství jsme tedy přišli tři minuty před koncem. Sráží nás nízká efektivita."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek