2. 10. 2011 | Miroslav Mayer, -tve-, Miroslav Mayer

CEB - SPA 1:3 - Sparta ovládla zápas ve třetí třetině

7., neděle 2. 10. 2011
České Budějovice - Sparta CEB - SPA
České Budějovice: Jakub Kovář - Ptáček, Kranjc, Novák, Vydarený, Kolarz, Mikuš, Vráblík - Šimánek, Kašpařík, Martynek - Gulaš, Langhammer, L. Květon - Kuchejda, Červený, R. Pšurný - Marek, Mikeska, Rousek (od 21. Sailer). Trenéři: F. Výborný a Kupka.
Sparta: Pöpperle - Milam, Sersen, Kučný, Jan Hanzlík, Kasík, Philipp, Veselý - Tenkrát, Broš, I. Rachůnek - Ton, Bližňák, Pacovský - Y. Treille, Foster, Lapšanský - Žálčík, Luňák, T. Rachůnek - Přibyl. Trenéři: Jandač, Žemlička a Martinec.
Branky a nahrávky: 20. Květoň (Ptáček, Kašpařík) - 45. Tenkrát (Bližňák, Ton), 52. Broš (I. Rachůnek, Pacovský), 60. Ton (Broš). Rozhodčí: Homola, Šindler - Jelínek, Pešek. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4632. Střely na branku: 30:21. Průběh utkání: 1:0, 1:3.
Č e s k é B u d ě j o v i c e - Sparťanům se jako prvním v této sezóně podařilo dobýt budějovický led. Od konce první třetiny sice prohrávali, ale kapitán se svými asistenty šli týmu přikladem a skóre otočili. Nejdříve se trefili Tenkrát s Brošem, v závěru Petr Ton pojistil tři body zásahem do prázdné klece.

Komentář

Českobudějovický tým nastoupil do zápasu v černých dresech, které se osvědčily při zápase se Slavií. Trenér Výborný se nebál do sestavy zařadit i mladíky Rouska a Marka. Domácí měli jako první možnost hrát hned v úvodu přesilovku, ale pouze jednou nebezpečně pálil od modré Ptáček, jinak se Sparta ubránila. V dalším průběhu třetiny se akce střídaly na obou stranách. Po vyloučení Kolarze hrála Sparta přesilovku a dělovkou se prezentoval obránce Kasík, ale brankař Kovář puk lapil do lapačky. Další nebezpečnou akci již hosté v přesilovce nepředvedli. Velkou šanci měl domácí útočník Martynek, který dostal krásný pas na červenou a jel sám na branku, ale Pöpperle ho vychytal. Další příležitost měl Lukáš Květoň, kterého krásně našel Langhammer. Květoň byl rozjetý v mezikruží, ale Pöpperleho nepřekonal. Za Spartu zahrozil Tenkrát, ale i Kovář byl připraven. V závěru třetiny dostali domácí možnost hrát další přesilovou hru. Po devíti vteřinách ji dokázali proměnit. František Ptáček sjel s pukem až na brankovou čáru a nahodil puk na branku, kde ho ještě před brankářem zvedl Lukáš Květoň a poprvé rozvlnil brankovou síťku.

Na začátku třetiny se do šancí dostávala Sparta, ale obětaví domácí obránci většinu střel pochytali za Kováře. První střelu na Kováře vyslal Broš, který byl faulován a Sparta měla další přesilovku. Při oslabení skvěle napadal Jiří Šimánek a brankář Pöpperle ho musel faulovat. Průběh hry ve druhé části byl až do desáté minuty stejný jako v první třetině. Oba týmy se dobře hlídaly, a tak vyložené šance k vidění nebyly. Pak se ovšem obraz hry změnil a oba týmy ukázaly svoje útočné choutky a zákroků brankářů na obou stranách přibývalo. Ivan Rachůnek nechal v půlce zápasu vyniknout Kovářovu lapačku. Na druhé straně Michal Mikeska našel Petera Mikuše a ten trefil Pöpperleho. Bomba Petra Tona viditelně Kováře bolestivě zasáhla a chvíli nabíral dech. Na druhé straně se na modré nečekaně zjevil Petr Sailer a jel sám na branku, ale nedal. Sparta ihned otočila hru a šanci měl opět Ivan Rachůnek, ale i Jakub Kovář byl na místě a střelu vyrazil. Jihočeši předvedli i přečíslení tři na jednoho, které zakončil pohotovou střelou Rostislav Martynek, ale Tomáš Pöpperle se včas přesunul a puk vyrazil. Další možnost měl i domácí mladík Jakub Marek, který z první trefil brankáře do masky. Na druhé straně Kovář se štěstím vyrazil Tonovu teč. Ve druhé třetině tak branka nepadla.

Třetí část začala v poklidu a bez větších šancí. Z ničeho nic se z místa pro vhazování prosadil Petr Tenkrát a dělovkou vymetl pavučiny domácí branky. Za domácí se ke střele dostal Kuchejda, ale trefil dobře postaveného brankáře Sparty. Velký tlak domácích se ale nekonal, spíše se čekalo na chybu na obou stranách a hokej byl zase opatrnější. Za Spartu se dvakrát ukázal Dominik Pacovský, ale Jakub Kovář vždy jeho ránu chytil. Jihočeši dlouho neměli žádnou šanci a po delší době měl Pöpperle zákrok po střele Nováka a dorážka Kašpaříka už šla mimo branku. Domácí pasivitu potrestal Michal Broš, který se zjevil u levé tyčky a trefil puk přesně nad beton. Ve třetí třetině domácí přestali hrát a Sparta se chopila aktivity, která jí přinesla dvě branky. Další šanci měl Lapšanský, který z první trefil Kováře. Po dlouhé době se domácí probudili, když se v tlačenici před brankou k puku dostal Rudolf Červený, ale byl tísněn a střela neměla razanci. Čas pomalu ubíhal, domácí se k žádnému tlaku neměli a Sparta v klidu kontrolovala hru. Necelé dvě minuty před koncem si domácí lavička vzala oddechový čas na poradu. Minutu a půl před koncem jel Kovář na střídačku a Jihočeši hráli v šesti v poli. Podařilo se jim Spartu sevřít před jejich brankářem, ale Petr Ton se dostal k vyhozenému puku a pojistil Spartě vítězství. Za hru ve třetí části si Sparta vítězství zasloužila.

Ohlasy trenérů

František Výborný (České Budějovice): Sparta hrála agresivní hokej, se kterým jsme se špatně vyrovnávali. Ve druhé třetině jsme měli šance na zvýšení jednobrankového náskoku, ale soupeř stále hrozil z brejků a pro naše obránce to bylo těžké. Nechci uvádět jména, ale viděl jsem u některých hráčů trošku strach a to se mi nelíbí. Budeme muset asi zamíchat sestavou.

Richard Žemlička (Sparta): V první třetině nás hráči Českých Budějovic přehrávali a byli lepším týmem. Přesto jsme se snažili uhrát v úvodních dvaceti minutách bezbrankový stav, což se nám bohužel nepovedlo. Od druhé třetiny jsme zlepšili střední pásmo a hra se vyrovnala. V závěru jsme měli víc šancí a vrátily se nám síly, které v úvodu chyběly.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek