29. 1. 2012 | Tomáš Zatloukal, Marcela Volfová

SPA - KOM 4:5pp - Gólovou přestřelku rozhodl v prodloužení brněnský Erat

44., neděle 29. 1. 2012
Sparta - Kometa Brno SPA - KOM
Sparta: Falter (Pöpperle) - Košťálek, Broš, Treille, Sersen, Rachůnek, Husák, Forman, Ton, Přibyl, Foster, Kučný, Kočí, Rachůnek, Milam, Philipp, Bližňák, Tenkrát, Pacovský, Lapšanský, Jánský.
Kometa Brno: Trvaj (Hovi) - Žižka, Kováčik, Erat, Holec, Čermák, Vašíček, Zohorna, Ostrčil, Káňa, Koreis, Bičánek, Petrovický, Křivohlávek, Šrvček, Balej, Jankovič, Hruška, Malec, Svoboda T., Němec.
Branky a nahrávky: 13. Pacovský (Philipp, Rachůnek I.), 27. Pacovský (Philipp, Sersen), 30. Tenkrát (Ton), 30. Ton (Bližňák) - 4. Erat (Petrovický, Hruška M.), 16. Holec, 24. Hruška M. (Petrovický), 47. Erat (Žižka T.), 63. Erat (Svoboda T.) Rozhodčí: René Hradil, František Kalivoda - Jaromír Bláha, Evžen Kostka Vyloučení: 5:3. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 6351. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 4:3, 4:5.
P r a h a - Sparta předvedla ve druhé třetině skvělý obrat, ale ani to Holešovickým nestačilo, aby prodloužili svoji vítěznou sérii. O výhru hostujícího týmu se postaral Erat, který nejprve vyrovnal a poté svým třetím gólem v utkání rozhodl prodloužení a zajistil tak Kometě bod navíc.

Fotogalerie

Komentář

Po opatrném úvodu utkání udeřili hosté z první vážnější příležitosti, před Falterovou brankou se v čase 3:58 skvěle zorientoval Roman Erat a poslal Brňany do vedení - 1:0. Místo rychlé odpovědi přišla od Sparty spíše pasivnější hra a řada nepřesností. Naopak Kometa se dál tlačila dopředu, druhou branku mohl přidat aktivní Tomáš Svoboda, ale v souboji s Falterem neuspěl. Holešovičtí se dostali zpět do hry ve dvanácté minutě díky odvážnému výletu Philippa, zkušený zadák se prodral až za klec hájenou Trvajem a naservíroval puk tísněnému Fosterovi.

Bránícímu Ostrčilovi nezbývalo nic jiného než faulovat. Nabídnutou početní převahu sparťané využili, ze své oblíbené pozice na hranici brankoviště zaúřadoval Dominik Pacovský, když dorazil povedenou ránu Philippa - 1:1. Vyrovnaný stav zápasu ovšem nevydržel příliš dlouho, uběhlo 171 sekund a Miroslav Holec překvapil Faltera pohotovou střelou do levého horního růžku - 1:2. Ještě před přestávkou se pokoušel vyrovnat Pacovský, střelu z mezikruží ovšem zblokovala brněnská obrana.

Druhé dějství začalo tlakem domácích, z dobré pozice trefil Tomáš Rachůnek pouze rameno Trvaje. Ještě blíže ke vstřelení gólu měl ve 24. minutě nepřehlédnutelný Pacovský, při samostatném úniku se zastavil kotouč vypálený z jeho hole jen těsně před brankovou čarou. Brno vzápětí přichystalo ráznou odpovědi ve stylu pořekadla “Nedáš, dostaneš” , přesilovou hru bleskově zužitkoval Milan Hruška - 1:3. Sparťanskou spanilou jízdu za obratem začal svou druhou trefou Dominik Pacovský, opět se prosadil proti oslabenému soupeři - 2:3.

Vyrovnání přišlo krátce před půlí vyrovnaného zápasu, Brňanům ujela dvojice Ton, Tenkrát a druhý jmenovaný po ideálním pasu nedal Trvajovi sebemenší šanci - 3:3. Petr Tenkrát bodoval již ve svém čtrnáctém zápase za sebou a přiblížil se na dostřel klubovému rekordu. Uplynulo pouhých sedmadvacet sekund a sparťanský kotel jásal počtvrté. Bližňák našel metr před brankou hostí osamoceného Petra Tona a nejproduktivnější hráč domácích nezaváhal - 4:3 pro Spartu. Následovalo pár minut boje o střední pásmo, které se vymykala snad jen šance brněnského Čermáka.

Závěrečná dvacetiminutovka byla od začátku ve znamení snahy hostí o vyrovnání, jenže na Faltera si nepřišel ani Malec ani Balej. Čtvrtou branku Komety tak vstřelil až v čase 46:40 probuzený střelec Roman Erat - 4:4. Velká možnost dostat se do vedení se Moravanům naskytla vinou špatného střídání Sparty, domácí hráli v šesti a darovali soupeři početní výhodu. Běžela 53. minuta, když na sebe upozornil důrazný bek Žižka, krátce po vhazování v obranném pásmu domácích trefil tyčku. Zápas gradoval brněnskou přesilovkou pět na tři.

Nejprve hosté sice vyšachovali trojici bránících sparťanů, ale nedokázali usměrnit kotouč mezi tři tyče. Poté se Falter blýskl zákrokem lapačkou proti střele Žižky. Do konce základní hrací doby gól nepadl, rozhodnutí mělo přinést pětiminutové prodloužení. A také, že přineslo. Zaváhání domácí obrany potrestal Roman Erat. Zkompletoval tak hattrick a definitivně se pasoval do role hrdiny dnešní partie. Kometa si odváží dva body díky výhře 5:4 po prodloužení.

Ohlasy trenérů

Richard Žemlička (HC Sparta Praha): "Utkání jsme nezačali vůbec dobře. Prvních deset minuty měli hosté více ze hry, naštěstí poté se nám podařilo srovnat. Druhá třetina byla velmi vydařená a nám se podařilo v pár minutách otočit vývoj utkání. To byly naše nejsvětlejší momenty v utkání. Třetí třetina byla opět vyrovnaná; Brno dobře bránilo modrou čáru a my měli problém s přechodem středního pásma. V prodloužení jsme vsadili na tři útočníky a pouze jednoho obránce. Bohužel jsme naše šance nevyužili a hosté z protiútoku rozhodli o druhém bodu."

Lubomír Oslizlo (HC Kometa Brno): "Pro nás jsou to důležité body. Navíc když se zápas odehrával tady na Spartě, která už dlouho nepoznala hořkost porážky. Nám chyběli čtyři důležití útočníci, proto si dnešního bodového úspěchu opravdu ceníme. První třetina se nám velmi povedla, bohužel druhá se nám doslova vymkla z rukou a Sparta otočila vývoj utkání. V té třetí se naštěstí podařilo vyrovnat a v prodloužení už jsme byli šťastnější."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek