4. 10. 2013 | David Nekvinda, Tereza Velikovská

KOM - SPA 2:1 - Pilařův gól na body nestačil

9., pátek 4. 10. 2013
Kometa Brno - Sparta KOM - SPA
Kometa Brno: Čiliak – Hanzlík, Kováčik, Kempný, Nosek, Žižka, Kuboš, Dujsík – Svoboda J., Čermák, Dočekal – Káňa, Němec, Svoboda T. – Burian, Hruška, Jenyš – Mrázek, Holec, Zohorna. Trenér: Vladimír Kýhos.
Sparta: Pöpperle – Piskáček, Pilař, Kubát, Sičák, Krejčík, Švrček, Philipp – Rolinek, Hlinka, Ton – Klimek, Pech, Kumstát – Rachůnek I., Simon, Rachůnek T. – Buchtele, Přibyl, Pacovský. Trenér: Josef Jandač.
Branky a nahrávky: 25. Svoboda T. (Žižka, Kuboš), 40. Kuboš (Žižka, Svoboda T.) – 19. Pilař (Hlinka, Rolinek). Rozhodčí: Jeřábek, Minář - Jindra, Skopal. Vyloučení: 1:6. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 7200. Střely na branku: 35:18. Průběh utkání: 0:1, 2:1. Nejlepší hráči utkání: T. Svoboda - Pöpperle.
B r n o - Po čtyřech výhrách v řadě přišla porážka na brněnském ledě. Sparťané šli sice jako první do vedení zásluhou trefy obránce Karla Pilaře, ale Kometa dokázala dvěma přesilovkovými góly vývoj zápasu otočit. Při druhé brance měla dokonce výhodu dvou mužů v poli. Brněnská defenziva zvládla těsné vedení udržet, Pražané se z Brna vrací s prázdnou.

Komentář

Hned v úvodu zápasu mezi dvěma velkými rivaly se mohlo skóre hnout na obou stranách. Nejprve Pöpperle výtečným reflexivním zákrokem betonem zastavil puk poté, co ho Dočekal nasměroval do zdánlivě prázdné branky. Poté se hned na druhou stranu hrnuli Hlinka s Rolinkem v přečíslení dva na jednoho. Střelu druhého jmenovaného ale Čiliak zastavil bleskurychlým přesunem mezi tyčkami. No a k puku se dostal Tomáš Svoboda, který uháněl osamocený na druhou stranu, kde Pöpperle vykopl jeho zakončení z pravého kruhu. Všechny tyto šance viděli diváci doslova během několika vteřin.

Na další výrazné momenty se čekalo až na závěr úvodní periody. Domácí Zohorna vybojoval za brankou puk a předložil jej Mrázkovi, který ale z voleje nedokázal nasměrovat puk mezi tři tyče. Navíc po tvrdém střetu se Švrčkem zůstal mladý brněnský křídelník ležet na ledě v kaluži krve. Skóre se pak poprvé měnilo na druhé straně z mnohem méně nápadné situace. Karel Pilař poslal od pravého mantinelu na Čiliaka nepříliš prudkou střelu. Slovenský gólman ale kotouč nemohl vidět, kvůli dobře clonícímu Kumstátovi. Puk tak zapadl minutu a půl před první sirénou až do brněnské branky.

Do druhé třetiny vlétla Kometa ve velkém stylu, domácí tým dokázal tlak poměrně brzy přetavit ve vyrovnávací gól. Při přesilové hře vyslal Žižka výborný pas přímo na hůl Tomáši Svobodovi na levý kruh. Střelec s třiadvacítkou na zádech nezaváhal a z voleje poslal puk do sítě. Brňané byli i nadále lepší, Spartu po většinu prostřední dvacetiminutovky přehrávali a vytvářeli si i větší šance. V polovině zápasu mohl Kometu poslat do vedení Jakub Svoboda, napálil ale jen tyč branky pražského klubu.

35
tolik úspěšných zákroků si připsal Tomáš Pöpperle

Dvě minuty před koncem druhé třetiny ale nabídla Sparta Kometě velikou šanci. Při oslabení po Švrčkově vyloučení faulovali zároveň Piskáček s Pilařem a domácí tak čekala dvouminutová přesilovka pěti proti třem. A zhruba v její polovině ji dokázali využít. Holec ve své velké šanci ještě neuspěl, chvíli po něm ale od modré čáry vypálil Petr Kuboš a za jeho projektilem se už Pöpperle jen marně natahoval. Druhou přestávku tak strávila Kometa s jednogólovým vedením v zádech.

Očekávaný tlak Sparty se v úvodu třetí třetiny nekonal. Brněnští zadáci dokázali krotit tým, který zatím jasně vévodí extraligové tabulce vstřelených branek. A když už se hosté dostali ke střelbě, dokázal zakročit Čiliak. Do velkých šancí se naopak dostávala Kometa, která čekala na chyby soupeře a pak se vrhala do útoku. I na druhé straně ale chytal výborný brankář, Pöpperle předváděl důležité zákroky.

Postupem času Sparta přeci jen stupňovala tlak a dokázala Kometu svírat v obranné třetině. Nepřekvapí, že nejaktivnější byl v této činnosti střelec Petr Ton. Jeho střely ale v Brně mířily převážně nad branku Jihomoravanů. V samotném závěru pak hosté zkusili hru bez brankáře a před Čiliakem bylo pořádně horko. Skóre se však už nezměnilo a se závěrečnou sirénou tak mohla propuknout brněnská radost. Kometa se z výhry raduje po třech prohrách, Spartě naopak skončila série čtyř výher.

Ohlasy trenérů

Karel Beran (Brno): Ve druhé třetině jsme měli tlak a z něj si vypracovali po faulech soupeře i přesilovky. Měli jsme dnes i štěstí, že jsme početní výhodu proměnili. Ve třetí třetině byly pasáže, kdy jsme hru stahovali do obrany. Ale měli jsme i šance. V závěru zápasu nám zatrnulo, kdy jsme se nemohli dostat ze třetiny. Musím ocenit bojovnost našeho týmu. Po třech prohrách jsme se konečně dočkali vítězství.

Zdeněk Moták (Sparta): Utkání mělo výbornou úroveň. Z naší strany byla dobrá první a třetí třetina. Naopak druhá třetina nám utekla vinou častých vyloučení, při kterých jsme v oslabení inkasovali obě branky. Tam se zápas pro nás zlomil. Klíčová byla přesilovka Brna pět na tři, kdy šli na trestnou lavici v jeden moment dva naši hráči. Oslabení bylo hodně dlouhé a tady se uhrát nedá. Musím Brnu pogratulovat, hrálo velmi dobře.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek