3. 1. 2014 | Adam Havel, Robin Mana

KOM - SPA 2:4 - Vítězný vstup do roku 2014

35., pátek 3. 1. 2014
Kometa Brno - Sparta KOM - SPA
Kometa Brno: Čiliak - Nosek, Hanzlík, Kováčik, Kempný, Kuboš, Žižka, Dujsík - Vondráček, Čermák, Hruška - T. Svoboda, Němec, Pivko - Dočekal, Novotný, Burian - Jenyš, Zohorna, Wasserbauer. Trenér: Vladimír Kýhos.
Sparta: Pöpperle - Pilař, Hrbas, Švrček, Krejčík, Kubát, Philipp - Ton, Hlinka, Rolinek - Kumstát, Pech, Buchtele - Klimek, Přibyl, I. Rachůnek - Kočí, Bahenský, T. Rachůnek. Trenér: Josef Jandač.

Branky a nahrávky: 21. Hruška (Kuboš, Čermák), 29. T. Svoboda (Kempný, Němec) – 6. Krejčík (Hlinka, Ton), 26. Rolinek (Pilař, Hlinka), 31. Rolinek (Ton), 52. Bahenský (T. Rachůnek). Rozhodčí: Husička, Šír – Hlavatý, Skopal. Vyloučení: 6:6. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 7200. Střely na branku: 27:30. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:4. Nejlepší hráči utkání: Hruška - Rolinek.
Pouze dvakrát dokázali hráči Komety vymazat sparťanské vedení, víckrát se jim to ale již nepodařilo. Díky důrazu na brankovišti a dvěma brankám kapitána Tomáše Rolinka vedla Sparta krátce po polovině utkání 3:2, výsledek pak zpečetil devět minut před koncem Zdeněk Bahenský. Sparta tak podruhé v sezoně dokázala Brno zdolat a do nového roku vstoupila tříbodovou výhrou.

Komentář

Na začátku první třetiny šlágru mezi Kometou a Spartou nebyly k vidění žádné větší šance ani na jedné straně, byť oba týmy dostaly po jedné výhodě jednoho muže v poli. V přesilovkách si ani jedno mužstvo nepřipravilo vážnější situaci. Na první gól diváci i přesto nemuseli dlouho čekat, při druhém vyloučení brněnského Dočekala využil přesilovku Jakub Krejčík, který měl na modré čáře dostatek prostoru, aby si svou střelu pořádně připravil.

Kometě se ani v dalších minutách nedařilo dostat do tempa, čehož využívali hosté, kteří měli více ze hry. To se změnilo až v jedenácté minutě, kdy si na trestnou lavici usedl Hrbas, který dostal 2+2 minuty za faul vysokou holí. Během tohoto trestu navíc přisedl k Hrbasovi také Švrček a Kometa hrála celé dvě minuty přesilovku pěti proti třem. Avšak ani tuto obrovskou šanci nedokázala využít, i když kolikrát chybělo opravdu málo. Po neúspěšné přesilovce naopak zahrozil hostující Přibyl, ale zakončení už měl na dlouhou hůl. Poslední minuty první třetiny už se hra opět uklidnila. V samotném závěru ještě fauloval sparťanský Švrček, a většina jeho trestu se tak překlenula do druhé třetiny.

80
tolik bodů má vedoucí Sparta na svém kontě po výhře v Brně

Nástup do druhé části se Brňanům povedl přesně podle plánů, pokračující výhodu z první třetiny totiž předčasně ukončil Jan Hruška, který nechytatelně tečoval střelu Kuboše. Ihned z následující akce však mohli domácí zase prohrávat, když se zničehonic objevil zcela osamocen Pech před Čiliakem. Tomu se však rychlé odpovědi podařilo na poslední chvíli zabránit. Ve 24. minutě dostal dvouminutový trest Kempný přesně v okamžiku jeho návratu využil Tomáš Rolinek nezkonsolidovanosti domácích, a Sparta tak znovu vedla.

Hosté se sice dostali na koně, ale byli to právě oni, kdo inkasoval. Odražený puk v útočném pásmu Komety totiž napálil obránce Kempný přímo na hůl Tomáše Svobody, který puk usměrnil za bezmocného Pöpperleho. Vyrovnaný stav nevydržel dlouho, téměř přesně v polovině utkání se totiž k dorážce střely Tona dostal opět Tomáš Rolinek a znovu rozvlnil síť za brněnským brankářem. Druhá polovina prostřední periody už žádné góly nepřinesla, byť i v ní zaznamenaly oba týmy několik dobrých šancí na obou stranách. Mezi nimi vynikla především tyč, kterou nastřelil Hlinka.

Brněnská Kometa tak pro třetí třetinu měla jasný úkol. Pokud chtěla proti prvnímu celku tabulky dnes bodovat, tak musela minimálně vyrovnat. Do potřebného tlaku se však domácím nedařilo dostat. Ještě více je zbrzdilo oslabení, při kterém si Sparta sice nevypracovala větší tlak, ale Kometa ve čtyřech rychle ztrácela síly. Ani po návratu Pivka se na obrazu hry nic neměnilo. To, že se nedařilo domácím, využili hosté, kteří se dostali do přečíslení tři na dva a zakončující Zdeněk Bahenský mířil přesně do levého růžku Čiliakovy brány.

Sparťané tak na brněnském ledě potvrdili pozici lídra ligové tabulky a bez větších problémů si odvezli všechny tři body. Kometa jejich náskok sice dvakrát dotáhla, ale více už toho nezvládla. Dvěma góly se v Brně blýskl Rolinek, který byl vybrán nejlepším hráčem z řad hostí. V brněnském dresu se této pocty dostalo Janu Hruškovi, jenž si připsal jednu branku.

Ohlasy trenérů

Karel Beran (HC Kometa Brno): Do zápasu jsme vstoupili s respektem. Naší psychice nepomohla ani nevyužitá dlouhá přesilovka pět na tři. Když se nám povedlo vyrovnat, tak jsme hned po chybách inkasovali další branku. Nepodařilo se nám delší dobu udržet nerozhodný výsledek, což nás srazilo. V poslední třetině si Sparta náskok uhlídala. My jsme se sice tlačili do útoku, vyrovnat se nám ale nepodařilo. Musíme přiznat, že Sparta dnes byla lepší.

Zdeněk Moták (HC Sparta Praha): Před zápasem jsme počítali, kdy jsme naposledy v Brně vyhráli za tři body. Jsem rád, že jsme tuto nelichotivou sérii ukončili. Utkání mělo vysokou kvalitu v bouřlivé atmosféře. Pro nás bylo stěžejní, že jsme uhráli v první třetině dlouhé dvouminutové oslabení tři na pět. Dalším důležitým bodem bylo, že jsme stačili vždy na gól Komety rychle odpovědět další brankou. Ve třetí třetině jsme už chtěli náskok pohlídat, což se nám podařilo. Podali jsme dobrý kolektivní výkon.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila

Kouč juniorů Netík: Těší mě, jak kluci rostli