25. 2. 2014 | Tereza Velikovská

SPA - KOM 7:0 - Po pauze si Sparta zastřílela

48., úterý 25. 2. 2014
Sparta - Kometa Brno SPA - KOM
Sparta: Novotný - Pilař, Polášek, Švrček, Krejčík, Philipp, Piskáček, Kubát - Ton, Hlinka, T. Rachůnek - Kumstát, Pech, Buchtele - Klimek, Divíšek, I. Rachůnek - Simon, Přibyl, Forman. Trenér: Josef Jandač.
Kometa Brno: Trvaj (13. Čiliak) - Hanzlík, Dlapa, Kováčik, Kempný, Kuboš, Žižka, Sedlák - Vondráček, Čermák, Hruška - T. Svoboda, Němec, Káňa - Novotný, Koreis, Burian - Mrázek, Raška, Zohorna. Trenér: Vladimír Kýhos.
Branky a nahrávky: 1. Ton (Hlinka, T. Rachůnek), 9. I. Rachůnek (Klimek), 13. Hlinka (Ton), 26. Buchtele (Kumstát), 29. Pilař (Ton, Hlinka), 59. Ton (Hlinka, T. Rachůnek), 60. Simon (Přibyl). Rozhodčí: Horák, Pavlovič - Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 5:5. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 7347. Střely na branku: 37:22. Průběh utkání: 7:0. Nejlepší hráči utkání: Novotný - Hanzlík.
V prvním utkání po skončení olympijské pauzy si sparťané doma pořádně zastříleli. Nejdřív ovšem převzali Prezidentský pohár pro vítěze základní části extraligy. Poté otevřel skóre už po 42 sekundách Ton a střetnutí probíhalo celou dobu jasně ve sparťanské režii. Nakonec se Holešovičtí zastavili na sedmi brankách, z toho dvě dali v posledních dvou minutách, gólman Novotný udržel podruhé v sezoně čisté konto.

Fotogalerie

Komentář

Před duelem s Kometou převzali sparťanští hráči při slavnostním ceremoniálu Prezidentský pohár pro vítěze základní části extraligy. Sparta si vítězství zajistila již ve 46. kole díky výhře nad Kladnem. Dlouhodobou část soutěže Holešovičtí ovládli popáté v historii samostatné české extraligy, podruhé během tří let získali Prezidentský pohár, který se uděluje od sezony 2009/2010. Trofej převzala sparťanská legenda a patron aktuální sezony, bývalý skvělý gólman Jiří Holeček.

Nástup Sparty po olympijské pauze byl vše, jen ne opatrný. Už po 42 sekundách vyslal Hlinka do úniku Petra Tona, který Trvaje překonal svou klasickou fintou – backhandovým blafákem. Sparťané měli jasnou převahu, kterou na chvíli přerušila až přesilovka Komety. Radovali se v ní ale domácí. Nejprve se v poklidu bránili a poté ve vlastním oslabení udeřili už poosmé v sezoně. Specialista na góly v početní nevýhodě Ivan Rachůnek přidal do své sbírky už třetí zásah v této herní situaci, když v těžké situaci z velkého úhlu úspěšně zakončil únik dvou na jednoho s Klimkem.

200
tolik branek už sparťané v sezoně nastříleli

Brňané se snažili s vývojem utkání něco udělat, ale Sparta jim v tom bránila vysunutým forčekingem, při rozehrávce zpoza jejich branky kroužili v útočném pásmu i čtyři sparťané. Třetí zásah přidal ve hře ve čtyřech Jaroslav Hlinka, který si vyměnil úlohu se svým parťákem Tonem. Ten svého centra poslal do samostatného úniku, který Hlinka zakončil blafákem do backhandu. Tím skončilo vystoupení Trvaje, kterého nahradil Čiliak. Poté už se začala Kometa pomalu osmělovat, Káňa s Němcem ale nedokázali zakončit přečíslení a Kubošovu ránu v přesilovce se štěstím udržel Novotný. A v poslední minutě naopak v situaci dva na jednoho málem zvýšili Ton s Hlinkou.

První šanci druhé dvacetiminutovky si připsali hosté, Zohornovu tutovku ale Novotný se štěstím vyrazil. Poté už se opět hrálo jen na jednu branku, a to tu brněnskou. Pech s Buchtelem nejprve nepochopitelně prováhali situaci, kdy byli sami před Čiliakem, ale o několik sekund později se druhá lajna už prosadila. Je ale třeba přiznat, že hodně šťastně. Kumstát nahazoval kotouč před branku, kde se od Jana Buchteleho odrazil do sítě.

A pátá domácí branka na sebe nenechala dlouho čekat. V přesilové hře se po přihrávce Tona napřáhl z vrcholu kruhu nejproduktivnější obránce extraligy Karel Pilař a propálil vše. Trápící se Brno se do útočného pásma dostávalo jen zřídka, a když už se mu to povedlo, mělo pořádnou smůlu. Například při samostatném úniku Tomáše Svobody, jehož střelu zastavilo břevno Novotného svatyně. Průnik Zohorny zase rázně utnul důrazný obránce Švrček.

35
tolik gólů už v sezoně vstřelil PETR TON

Před třetí třetinou se hosté přece jen namotivovali a poprvé v zápase měli mírnou převahu. Ta byla ovšem zapříčiněná i tím, že sparťané už se nikam nehnali. V přesilové hře střílel Kováčik a Novotný do už odkryté klece parádně vystrčil beton. Sparťanský gólman zastavil i střelu nejproduktivnějšího hráče Komety Němce, se kterou mu ještě pomohl Ivan Rachůnek. Brněnský obránce Kováčik byl při chuti i dál, jeho dělovku od modré čáry opět lapil výtečný Novotný, tentokrát efektním zákrokem lapačkou. Poté už se k aktivitě probrali i domácí hráči.

Simon s Přibylem ujížděli do přečíslení dvou na jednoho, ale druhý jmenovaný už zakončoval z velkého úhlu a Čiliak si pravou tyčku pohlídal. Na druhé straně se připomněl Káňa, jehož oblouček trefil břevno. Branková konstrukce zvonila i na druhé straně, kde Přibyl v přesilovce trefil téměř z brankové čáry tyčku po nabídce Kubáta. Těsně po skončení početní výhody si Buchtele vynutil další faul a následovala šestá trefa. Hlinka našel z rohu Petra Tona, na jehož střelu z mezikruží si Čiliak sice sáhl, ale nakonec se na něj puk prokutálel. Brněnské trápení dovršil šest vteřin před koncem po chaosu v defenzivě Komety Dominik Simon, jenž se nejrychleji zorientoval.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (HC Sparta Praha): Připravovali jsme se na to, abychom do utkání dobře vstoupili, což se nám podařilo. Paradoxně právě v první třetině byla Kometa asi nejnebezpečnější z celého utkání. Pak jsme byli celý zápas aktivnější, dobře jsme bruslili, byli silní v osobních soubojích, jen nás bohužel ještě občas zlobí zakončení. Ale je výborné, že jsme dosáhli sedmi branek a Filip Novotný si vychytal nulu.

Vladimír Kýhos (Kometa Brno): Do zápasu jsme vstoupili špatně a hned inkasovali, do 13. minuty to bylo 3:0, navíc s takovým soupeřem. Měli jsme tam ještě nějaké šance, abychom to zkorigovali, ale dnes nám tam nepadlo nic. Sparta pak jednoznačně dominovala po celý zápas. My jsme pak dvě třetiny předvedli bezkrevný výkon bez osobních soubojů, Sparta byla ve všem lepší a zaslouženě vyhrála. Nemám k tomu moc co dodat, můžeme se jen omluvit všem našim fanouškům. Takhle se zápas o šestku nehraje.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila