10. 4. 2014 | Tereza Velikovská

SPA - KOM 1:2sn - Kometa je opět ve vedení

SF5, čtvrtek 10. 4. 2014
Sparta - Kometa Brno SPA - KOM
Sparta: Pöpperle - Krejčík, Piskáček, Sičák, Polášek, Philipp, Kubát - Ton, Hlinka, Buchtele - Kumstát, Pech, Rolinek - Klimek, Přibyl, I. Rachůnek - Simon, Divíšek, Forman.Trenér: Josef Jandač.
Kometa Brno: Čiliak - Kováčik, Kempný, Kuboš, Dlapa, Miller, Žižka - J. Svoboda, Čermák, Novotný - T. Svoboda, Hruška, Káňa - Zohorna, Raška, Pivko - Vondráček, Koreis, Burian. Trenér: Vladimír Kýhos.
Branky a nahrávky: 19. Simon (Divíšek, Krejčík) – 18. Pivko (Raška), rozhodující sam. nájezd Kováčik. Rozhodčí: Jeřábek, Šindler - Barvíř, Pešek. Vyloučení: 4:5. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 11738. Střely na branku: 36:23. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2. Nejlepší hráči utkání: Divíšek - Čiliak. Stav série: 2:3.
V pátém utkání semifinálové série se téměř 12 tisíc diváků v Tipsport areně žádných gólových hodů nedočkalo. Na úvodní trefu hostujícího Pivka odpověděl za pouhých 38 sekund v závěru první třetiny Simon, další branka ze hry už nepadla. O vítězi tak rozhodovala dovedností soutěž, ve které uspěl pouze brněnský Kováčik, jehož pokus se se štěstím došoural za brankovou čáru. V sobotu v Brně tak budou mít domácí mečbol.

Fotogalerie

Komentář

První navštívenku vyslal na domácího gólmana Kempný, Pöpperle si poradil a kotouč skryl v lapačce. Poté se už zajímavé věci děly především na druhé straně u Čiliaka. Kumstát se před ním ocitl sám, ale trefil ho do hrudi, Simon pohrdl krásnou nabídkou Formana. Ten mu poslal puk zpoza branky, ale benjamínek sparťanské sestavy v nadějné pozici přestřelil. V polovině třetiny se před Čiliaka prokličkoval Ton, blafák do forhandu mu ale nevyšel a kotouč proletěl vedle tyčky.

2:3
aktuální stav semifinálové série mezi Spartou a Kometou

Tlak domácích se stupňoval, přerušila ho až přesilovka hostí. Až na střelu Kuboše v ní sparťané Brno k ničemu nepustili a obětavě bránili, do střely Kempného lehli dokonce dva hráči. Dvě minuty před pauzou přišel jako blesk z čistého nebe úvodní gól Komety. Libor Pivko se prokličkoval sparťanskou obranou jako mezi tréninkovými kužely a zakončil kličkou do backhandu. Odpověď na sebe nechala čekat pouze 38 sekund. V signalizované výhodě zužitkoval nabídku Divíška Dominik Simon, který překonal Čiliaka střelou backhandem pod břevno.

Ve druhé dvacetiminutovce už Kometa kousala o poznání více. Výrazněji ji sparťané v jejím obranném pásmu zatlačili až během své první početní výhody. V té byli domácí blízko brance, když se kapitán Rolinek pokoušel dorazit šikovné nahození Poláška od modré čáry za Čiliaka. Už v plném počtu hráčů na obou stranách střílel Simon a puk se od zadního mantinelu odrazil před branku, kde byl Čiliak moc vyjetý a případnou dorážku by neměl šanci lapit. Nikdo z domácích hráčů se ale k puku nedostal.

Druhá přesilová hra se Spartě moc nevydařila, po jejím skončení naopak zahrozili Brňané. Raška tečoval Kubošovu střelu a puk nebezpečně skákal před Pöpperleho brankou. V závěru prostředního dějství už sparťané svého soupeře opět většinu času svírali a obléhali brněnskou branku, ale druhý gól ne a ne přijít. Pech pálil těsně vedle, Simon ani v další šanci nepřidal druhou trefu.

"Je to play off hokej, na krásu se nehraje. My jsme sice tlačili, měli jsme optickou převahu, každý dal ale po jednom gólu. Brno má třetí bod – nedá se nic dělat, jedeme dál."
- útočník TOMÁŠ DIVÍŠEK

V úvodu třetí části hráli Holešovičtí opět početní výhodu, která se jim však, stejně jako ty předchozí, moc nevydařila. To Kometa v té své byla výrazně nebezpečnější a vytvořila si obrovský tlak kolem Pöpperleho branky. Sparťanský brankář musel svou klec chvíli dokonce hájit bez své hole, než mu ji jeden ze spoluhráčů podal. 49 vteřin před návratem vyloučeného Rolinka na led byl za zákrok vysokou holí na Pecha přísně vyloučen Zohorna, hrálo se tedy ve čtyřech na obou stranách.

Poté přišla zkrácená sparťanská přesilovka, ve které si domácí konečně vytvořili pořádnou převahu. Kotouč se odrážel před brankou a bránící čtveřice měla i slušnou porci štěstí, že puk neskončil za Čiliakovými zády. Čtyři minuty před koncem třetí části byl za útočný faul vyloučen Kumstát, ale Sparta kritickou dvouminutovku s přehledem ubránila. Přestože soupeře v této části přestřílela 11:4, druhou branku nepřidala, i když Přibyl s Formanem k ní měli v samém závěru už hodně blízko. Čiliak ale puk letící do branky skvěle vyrazil lapačkou.

1
ze 36 střel během 80 minut hry a tří samostatné nájezdů dali sparťané pouze jediný gól

Již po minutě prodloužení si Piskáček vynutil faul Jakuba Svobody, ale i tahle přesilová hra zůstala ve sparťanském podání nevyužita. Zato po jejím skončení se u branky Komety děly věci. Nejprve se pokoušeli dotlačit kotouč za Čiliaka střílející Rolinek a poté dorážející Hlinka, ale neuspěli stejně jako o chvíli později Sičák. Poté měli převahu pro změnu hosté. Z rychlého protiútoku trefil Burian levou tyčku sparťanské branky, další šanci měli hned záhy, když jeli ve dvou na jednoho Pivko se Zohornou. První jmenovaný ale střílel pouze do Pöpperleho.

Poté už šancí na obou stranách výrazně ubylo, oba týmy se soustředily spíše na obranu a na to, aby neudělaly chybu, která by je stála zápas. Výborný pas Divíška, který zavezl puk do pásma, podržel ho a poté poslal křižně na najíždějícího Ivana Rachůnka, už neuhlídali, ale sparťanskému dříči chybělo ke kotouči několik decimetrů. V závěru prodloužení přežili sparťané i brněnskou přesilovku, a utkání tak musely rozhodovat až nájezdy. V těch byl jediným úspěšným střelcem Jozef Kováčik, jehož střelu Pöpperle vyrazil, ale dokutálela se za brankovou čáru.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (HC Sparta Praha): V celém utkání jsme si vytvořili spoustu šancí, měli jsme tlak a převahu. Bohužel jsme zklamali v koncovce, stejně jako jsme selhali v dovednostní soutěži. Proto si Kometa odváží bod. Byla tam řada šancí, kdy jsme potřebovali, aby se puk odrazil na naši hokejku, ale my jsme stáli mimo. Není to o štěstí, ale o tom, zda jste připraveni na danou situaci a kotouč tam vrátíte do sítě.

Karel Beran (HC Kometa Brno): Bylo to další kvalitní utkání, s naším šťastným koncem. Kluky musím pochválit za bojovnost. Jeli jsme s cílem zde vyhrát a dostat se v sérii do vedení, což se nám povedlo.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila

Kouč juniorů Netík: Těší mě, jak kluci rostli