24. 10. 2014 | Tereza Velikovská

SPA - MHK 4:3 - Úspěšná odveta s Hradcem

15., pátek 24. 10. 2014
Sparta - Mountfield HK SPA - MHK
Sparta: Novotný – Ďaloga, Mikuš, Piskáček, Polášek, Hrbas, Barinka (A) – Kumstát, Pech (A), Rolinek (C) – Réway, Straka, Buchtele – Klimek, Cingel, Sabolič – Procházka, Volek, Dvořáček. Trenér: Josef Jandač.
Mountfield HK: Kantor - Slovák, Vydarený (A), Pláněk, Vašíček, Jank, Frühauf (A) - Kudrna, Mertl, Šimánek (C) - Skokan, Kukumberg, Dej - Červený, Knotek, Pospíšil - Beránek, Kopta, Valcourt. Trenér: Peter Draisaitl.
Branky a nahrávky: 6. Klimek (Ďaloga, Cingel), 9. Cingel (Sabolič), 28. Polášek (Cingel, Piskáček), 42. Ďaloga (Pech) – 18. Kudrna (Mertl), 27. Kudrna (Šimánek), 56. Pláněk (Skokan). Rozhodčí: Fraňo, Hodek - Komárek, Ondráček. Vyloučení: 3:6, navíc Réway (SPA) 10 minut. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 5434. Střely na branku: 28:31. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 4:2, 4:3. Nejlepší hráči utkání: Cingel - Kudrna.
V prvním vzájemném duelu s Hradcem Králové sparťané padli, podruhé už si nenechali utéct vítězství. za tím rázně vykročili již v první třetině, kdy se trefili Klimek a Cingel. Mountfield dokázal srovnat, ale sparťané se díky Poláškově ráně brzy vrátili do vedení. Ve třetí dvacetiminutovce se sparťané i Královéhradečtí prosadili ještě jednou, a Pražané tak uhájili nejtěsnější náskok.

Fotogalerie

Komentář

Do duelu s Mountfieldem nastoupili sparťané bez zraněných Hlinky, Přibyla, Formana či Pilaře, ale zato s pamětníkem mistrovského titulu z roku 2006 Josefem Strakou na centru druhé formace. Kapitán prvoligových Českých Budějovic Spartě vypomáhá vzhledem k rozsáhlé marodce. Hned v úvodu zápasu si Holešovičtí zahráli přesilovou hru, ve které měl největší šancí Klimek, ale Kantor jeho pokus skvěle vytěsnil betonem. Další šance v podání nejlepšího střelce Sparty už skončila gólem! Cingel našel zpoza branky Ďalogu a jeho střela se odrazila mezi bruslemi obránce Pláňka k Lukáši Klimkovi, který mu nasadil druhé jesle a poslal svůj tým do vedení.

To mohl zvýraznit Pech, který předvedl kličkovanou mezi obránci soupeře, ale jeho zadovka nenašla nikoho ze spoluhráčů. Jeho kolegové ze třetího útoku si vedli lépe. Sabolič zavezl v deváté minutě kotouč do pásma a za Kantora ho propasíroval Lukáš Cingel. Další šanci měl nejlepší sparťanský nahrávač Polášek, Kantor ale ve sparťanské přesilovce udržel své betony u sebe a odolal. V závěru první periody měli početní výhodu i hosté a povedlo se jim snížit. Jaroslav Kudrna dostal puk na pravý kruh, počkal si a pak přesně zamířil do růžku Novotného branky. Těsně před přestávkou jel ještě sám na Kantora Straka, ale trefil pouze jeho lapačku.

56 sekund
tak dlouho sparťanům trvalo, než se vrátili do vedení

Do druhé třetiny nastoupili aktivněji královéhradečtí hokejisté a dokázali srovnat. Nahození Jaroslava Kudrny si totiž nešťastně srazil do vlastní branky obránce Barinka. Rovnovážný stav ale nevydržel ani celou minutu. Spartě totiž vrátil vedení obránce Adam Polášek, který vypálil od modré a i díky clonícímu Cingelovi kotouč zaplul až za Kantora. Třetí gól Spartu nakopl. Kapitán Rolinek vybojoval před brankou soupeře faul a v následné přesilové hře Pražané soupeře svírali a byli hodně blízko čtvrtému zásahu. Ten ale nepřišel, a tak šli sparťané do šaten opět s pouze jednogólovým náskokem.

V úvodu třetí dvacetiminutovky sparťané dohrávali přesilovou hru, největší šanci si v ní vytvořil Kumstát. Čtvrtá trefa ale přišla až tři sekundy po návratu vyloučeného Deje na led. Obránce Marek Ďaloga se prosadil neobvyklým backhandovým zakončením mířícím pod břevno, kterým zaskočil všechny včetně gólmana Kantora. Snahu hostů o zdramatizování duelu hatila častá vyloučení. Při trestu Pláňka málem inkasovali z hokejky Saboliče, další oslabení přišlo poté, co hráli v šesti. Šance přišla osm minut před koncem druhé části, kdy byl vyloučen Buchtele a Královéhradečtí si vytvořili velký tlak. Sparťané ale obětavě padali do střel a pomohlo jim i štěstí.

To už při nich nestálo v 56. minutě, kdy po zadovce Skokana propálil Novotného nad betonem Martin Pláněk. Poslední minuty zápasu tak ještě nabídly drama se šancemi na obou stranách. Domácí mohl uklidnit Klimek, který se ocitl sám před Kantorem, ale nedokázal zkrotit skákavý kotouč. Neuspěl ani Cingel, který během soupeřovy power play netrefil prázdnou branku. To už však sparťanům vadit nemuselo, protože vedení 4:3 už udrželi až do závěrečné sirény.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (HC Sparta Praha): Hradec byl velice dobrý a těžký soupeř. Věděli jsme, že mají velice dobře organizovanou obranu ve středním a obranném pásmu. Dostali jsme se do vedení 2:0 a mohli jsme přidat ještě nějaké góly, ale o vedení jsme přišli. Ve třetí třetině jsme měli přesilové hry, které jsme bohužel nevyužili. Byli jsme potrestáni a mohlo se stát, že by soupeř vyrovnal. Byl to vyrovnaný zápas a my si vítězství a tří bodů velice ceníme.

Peter Draisaitl (Mountfield Hradec Králové): Výsledek je logická konsekvence těch šedesáti minut na ledě. My jsme zaostávali víceméně ve všem. Spíš jsme hráli dneska jako tým, který pětkrát za sebou prohrál, a ne jako tým, který pětkrát za sebou vyhrál. Sparta byla dneska lepší.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek