11. 1. 2015 | Robin Mana

SPA - VIT 4:2 - S Vítkovicemi znovu vítězně

37., neděle 11. 1. 2015
Sparta - Vítkovice SPA - VIT
Sparta: Novotný (40:51 na TS Lukáš) – Eminger, Polášek, Ďaloga, Mikuš, Švrček, Barinka – Réway, Hlinka (A), Klimek – Kumstát, Pech (A), Rolinek (C) – Forman, Buchtele, Sabolič – Procházka, Bahenský, Dvořáček. Trenér: Josef Jandač.
Vítkovice: Dolejš – Kovář, Kudělka, Zíb, Malec, Čerešňák, Klok, Štencel, Pastor – Svoboda, Burger (C), Olesz – Huna, Roman (A), Svačina – Vandas, Húževka (A), Szturc – Kucsera, Hlinka, Němec. Trenér: Ladislav Svozil.
Branky a nahrávky: 7. Kumstát (Rolinek, Ďaloga), 10. Rolinek (Kumstát, Barinka), 35. Kumstát (Rolinek, Švrček), 60. Pech (Kumstát) – 17. Huna (Malec, Roman), 29. Huna (Svačina, Roman). Rozhodčí: Fraňo, Lacina – Pešek, Jelínek. Vyloučení: 8:10. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 4678. Střely na branku: 34:29. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 4:2. Nejlepší hráči utkání: Kumstát - Huna.
I potřetí v řadě dokázala Sparta porazit soupeře z Vítkovic. Po dvou výhrách o gól tentokrát zdolala modrobílé dvougólovým rozdílem, když se o dvě branky Pražanů postaral Petr Kumstát. Sparťané tak napravili zaváhání v Pardubicích a v extraligové tabulce udrželi třetí příčku.

Fotogalerie

Komentář

Hned po minutě zápasu dostali sparťané možnost přesilové hry po vyloučení Lukáše Zíba, ale nejnebezpečnějším pokusem, který během této výhody domácí vyslali na Dolejšovu branku, byla střela Barinky z levého kruhu, kterou si gólman hostů lapačkou pohlídal. O chvíli později měli výhodu pro změnu Vítkovičtí, ti však Novotného neohrozili vůbec. Až krátce po návratu Procházky se zničehonic zjevil před gólmanem Sparty Szturc, ale jeho střela na vzdálenější tyč minula branku.

A tak z první vážnější šance skórovala Sparta. Při dalším vyloučení hostů našel zpětnou příhrávkou kapitán Rolinek na brankovišti Petra Kumstáta, ten se prosadil mezi dvěma bránícími hráči a střelou po ledě našel mezírku mezi betony Dolejše. Vstřelená branka domácí povzbudila a ti se pustili do útočení. Za tři minuty to bylo o dva góly. Tomáš Rolinek se důrazně natlačil před branku a propasíroval puk do sítě. Pražané poté ostřelovali Dolejše i nadále, ale neujalo se zakončení Buchteleho, ani střela Klimka z levého křídla.

Vítkovice se dočkaly snížení necelé tři minuty před koncem třetiny, kdy k již vyloučenému Buchtelemu usedl na trestnou lavici Polášek a Rudolf Huna využil přesilovou hru pět na tři bekhendovým zakončením z předbrankového prostoru. Těsně před přestávkou pak mohl navýšit skóre Klimek, kterému stačilo jen dorazit puk do odkryté branky, Dolejš se ale skvěle přesunul a zasáhl betonem.

Druhou třetinu otevřela šance Burgera, který se uvolnil na ose hřiště a střelou do protipohybu Novotného těsně minul pravý horní roh jeho branky. A potom už zase určovaly ráz utkání přesilové hry. Jenže zatímco Klimek během sparťanské výhody v jasné šance mezi kruhy nepropálil houšť bránících hráčů, hostům se na druhé straně dařilo lépe. Svačina zamíchal pukem za brankou, předložil jej najetému Rudolfu Hunovi a ten jej poslal nekompromisně do levé šibenice.

4 (2+2)
bodový účet PETRA KUMSTÁTA v utkání s Vítkovicemi

Vzápětí mohl strhnout vedení zpět na stanu domácích Buchtele, který si dobře vybruslil z rohu kluziště, ale jeho jedovatý pokus skončil na tyčce. Přesto se Holešovičtí mohli o chvíli později radovat. Aktivní Rolinek nezištně posunul puk zpoza branky na Petra Kumstáta a ten po vzoru vítkovického Huny přidal svou druhou branku večera. Nedisciplinovanou hrou dali hosté Spartě také příležitost přesilovky pět na tři, ale domácí na rozdíl od soupeře tuto výhodu nevyužili. Divákům pouze zatrnulo, když po zásahu pukem do tváře zůstal na ledě ležet hostující Kudělka. Nakonec však vše dobře dopadlo a vítkovický obránce odjel na střídačku po svých.

Třetí část zahájil faul Rolinka na Zíba, po kterém Vítkovičtí získali výhodu trestného střílení. Sparťanská lavička se odhodlala k zajímavému kroku, když Novotného vystřídal v brance Lukáš a tah to byl správný. Dočasný náhradník totiž Zíbovi vypíchl puk a vůbec mu nedovolil zakončit.Tím však jeho působení v brance skončilo a mezi tři tyče se vrátil Novotný.

Po zbytek zápasu pak sice hosté častěji drželi puk a pokoušeli se o zteč sparťanské branky, domácí však pozorně bránili a další vyrovnání nedopustili. Naopak při vítkovické hře bez brankáře, která ovšem byla poznamenaná vyloučením Svačiny, uzavřel skóre na konečných 4:2 Lukáš Pech.

Ohlasy trenérů

Josef Jandač (HC Sparta Praha): Vítkovice jsou houževnatý soupeř. V posledním play-off jsme ho sice porazili 4:1 na zápasy a v téhle sezoně vyhráli všechny tři zápasy, všechny ale byly vyrovnané. Proti takovému soupeři je to neuvěřitelná bilance. Ke změně na nájezdy jsme se rozhodli proto, že Filipovi (Novotnému) se nedaří. A vyšlo to.

Jakub Petr (HC Vítkovice Steel): Utkání rozhodly dva aspekty - vstup do utkání a naše nevyužité šance poté, co jsme vyrovnali na 2:2. Apelovali jsme na hráče, ale Sparta měla výborný vstup a dostala se do vedení 2:0, které mohla navýšit. Nám se podařilo vyrovnat a byly okamžiky, kdy jsme mohli odskočit. Ve třetí třetině nás Sparta organizovanou hrou k ničemu nepustila, pominu-li trestné střílení a přesilové hry, ve kterých jsme se ale už pak do větších šancí nedostávali.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek