4. 4. 2015 | Tereza Velikovská

TRI - SPA 3:2sn - V nájezdech rozhodl Irgl

SF5, sobota 4. 4. 2015
Třinec - Sparta TRI - SPA
Třinec: Hrubec – Roth, Klesla (C), Galvas (A), Linhart, Hrabal, M. Doudera, Nosek – Irgl, Klepiš, Ružička – Dravecký, Polanský (A), Adamský – Hrňa, Plíhal, Orsava - Cienciala, Růžička, Matuš. Trenér: Jiří Kalous.
Sparta: Novotný - Ďaloga, Mikuš, Pilař (A), Polášek, Piskáček, Barinka, Eminger - Kumstát, Pech, Vondrka - Sabolič, Hlinka (A), Buchtele - Forman, Přibyl, Rolinek (C) - Dragoun, Volek. Trenér: Josef Jandač.
Branky a nahrávky: 7. Hrňa (Polanský), 13. M. Doudera, rozhodující sam. nájezd Irgl - 38. Pech (Kumstát, Polášek), 41. Kumstát (Dragoun). Rozhodčí: Hodek, Šír - Geabauer, Lederer. Vyloučení: 3:5. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5200. Střely na branku: 39:32. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2. Nejlepší hráči utkání: M. Doudera - Vondrka. Stav série: 3:2.
Do pátého semifinálového střetnutí vstoupil lépe domácí Třinec, který po první třetině vedl zásluhou Hrni a Doudery už 2:0. Sparťané se ovšem v závěru druhé části nadechli ke zdramatizování díky snižujícímu Pechovi a v úvodu třetí dvacetiminutovky srovnali zásluhou Kumstáta. Potřetí v sérii tak přišlo na řadu prodloužení. V tom se gólu nedočkal ani jeden tým. Rozhodovat tam musely až samostatné nájezdy, ve kterých rozhodl v šesté sérii Irgl.

Fotogalerie

Komentář

Úvod pátého semifinálového duelu se obešel bez větších šancí, souvislejší tlak si u branky, kterou po jednozápasové pauze opět hájil Šimon Hrubec, vytvořila pouze třetí sparťanská lajna. Do vedení šli ovšem ze své první výraznější šance Oceláři. Novotný vyjel z branky rozehrávat a při návratu přejel až ke druhé tyčce, takže Erik Hrňa posílal puk do prázdné branky. Od té chvíle by Třinec na ledě lepším týmem. Sparta mohla zabojovat o vyrovnání v přesilové hře, ale po 18 sekundách o ni přišla, když byl Pech vyloučen za sekání do gólmana Hrubce.

A ve hře ve čtyřech na obou stranách se prosadili naopak domácí. Přečíslení dvou na jednoho zakončoval obránce Milan Doudera úspěšnou backhandovou kličkou. Na druhé straně zahrozil Barinka, jehož tvrdou střelu z levé strany vyrazil Hrubec hokejkou. Jinak se ale sparťané do šancí příliš nedostávali a sami naopak chybovali, když Hrňa ve vlastním oslabení vybojoval za sparťanskou brankou puk. Novotný ale svůj tým podržel a jeho střelu chytil. Po zbytek přesilovky už Holešovičtí utahovali zámek okolo Hrubce, ale bez gólového efektu.

I do druhé třetiny vstoupili Třinečtí tlakem a vynutili si přesilovou hru, ve které si ale žádnou tutovku nevytvořili. Ta přišla až ve hře v pěti na obou stranách, kdy měl Ružička prostor hned na dvě dorážky z bezprostřední blízkosti, Novotný svou branku uhájil. Poté už se nadechli k náporu jeho spoluhráči, velkou šanci měl Vondrka, ale Hrubec jeho střelu lapil. Svou převahu sparťané nedokázali vyjádřit gólově a po několika jejich nepřesnostech se na koně dostali zase domácí. Nejprve měl obrovskou šanci Irgl, který přes klubko hokejek a bruslí nedokázal protlačit puk do odkryté branky, poté Novotný vyrazil ránu Adamského.

V další šanci promáchl nabídku spoluhráče Cienciala, následující tutovku zase překazil sparťanský bek. V závěru druhé třetiny převzali sparťané na pár minut iniciativu. Hlinka přihrával do jízdy Buchtelemu, jehož dělovku Hrubec vyrazil a Ďaloga už se sápal po dorážce. Hrubec po odraženém puku rychle skočil a zamezil slovenskému bekovi v pokračování akce. Dvě minuty před přestávkou se sparťané nakonec dočkali snížení. Polášek napálil i v třetím ze tří zápasů na třineckém ledě břevno, poté vznikl před brankou Hrubce velký zmatek, ve kterém se nejlépe zorientoval Kumstát a prostrčil kotouč pod ležícím Hrubcem na doklepávajícího Lukáše Pecha.

Po 32 sekundách třetí třetiny už bylo srovnáno. Petr Kumstát se prohnal středním pásmem, narazil si kotouč s Dragounem a překonal Hrubce střelou na vzdálenější tyč. Po vyrovnání skóre se oba týmy hnaly za rozdílovým gólem a šance střídala šanci na obou stranách. Novotnému nadělala problémy střela Ružičky, na druhé straně kontroval střelou od modré čáry Piskáček. Novotný se v polovině třetího dějství vytáhl proti střele Plíhala z bezprostřední blízkosti, jeho spoluhráči poté odstavili dorážející soupeře.

Po přesilové hře, ve které měl největší šanci po křižné nahrávce vedle pálící Buchtele, měli převahu sparťané. Dragoun nebezpečně dorážel, Hlinkova střela proletěla těsně kolem tyčky. Velký tlak si vytvořila třetí formace, ve které se k sobě v průběhu zápasu vrátili Forman, Přibyl a Buchtele. Pět minut před koncem třetiny zbrzdila sparťanský tlak přesilovka soupeře, kterou rozhodčí Třinci přisoudili poté, co byl Ďaloga natlačen na Hrubce. Těžkou dvouminutovku ovšem sparťané zvládli stejně jako závěrečné minuty tlaku domácích, a potřetí v sérii se tak šlo do prodloužení.

Do toho vstoupili aktivněji domácí hráči, sparťané se poprvé na delší dobu usadili před Hrubcem až díky třetímu útoku. Následně ale Ďaloga vyhodil puk za mantinel a sparťané se opět museli bránit jen ve čtyřech. I tohle oslabení zvládli, ale vzalo jim další síly a do útoku se dostávali jen sporadicky. To Třinec se vydával na další a další zteče Novotného branky. Do ojedinělé šance se dostal v polovině prodloužení Kumstát, Hrubec jeho ránu ztlumil na hrudi a rychle ho schoval v lapačce, aby zamezil dorážce blížícího se Pecha.

Samostatné nájezdy:

  • 1. série: Pech nedal - Klepiš dal
  • 2. série: Vondrka nedal - Irgl nedal
  • 3. série: Buchtele dal - Polanský nedal
  • 4. série: Klepiš nedal - Buchtele nedal
  • 5. série: Irgl dal - Pech dal
  • 6. série: Irgl dal - Pech nedal

Třinecký tlak se s přibývajícími minutami stupňoval. V kritické chvíli zachránil svůj tým Kumstát, o chvíli později zase velké štěstí, když Oceláři netrefili před brankou poskakující kotouč. Pět minut před koncem prodloužení přišlo sparťanské vzepětí, ve kterém dokonce Kumstát trefil tyčku. Na druhé straně se k dorážce dral po Orsavově střele Plíhal, ale v souboji s obráncem upadl. Na řadu tak přišly poprvé v sérii samostatné nájezdy, v jejichž šesté sérii rozhodl Zbyněk Irgl.

Ohlasy trenérů

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec): Nám vyšla první třetina. Pak jsme dostali kontaktní gól a od té doby jsme malinko ztráceli dech. Byli jsme nervózní a to vyústilo ve vyrovnávací branku. Potom to bylo hrozně vypjaté. Nikdo nechtěl udělat chybu, takže to došlo do nájezdů a to je loterie. My jsme rádi, že jsme dali o gól více. Zbyněk Irgl odehrál skvělý zápas. Nebylo to pro něj jednoduché, ale je to skvělý hokejista a ohromný atlet a sportovec a největším dílem přispěl k dnešnímu vítězství.

Zdeněk Moták (HC Sparta Praha): Zápas měl strhující tempo a z obou stran to byl vynikající výkon. My jsme do zápasu hůře vstoupili, ale pak myslím, že jsme byli lehce lepší, bohužel jsme neuspěli v dovednostní soutěži. Zbyněk Irgl se bohužel pro nás dostal do formy a na led v tom nejhorším možném případě, ale jinak mu musíme poblahopřát jen všechno nejlepší.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek