19. 1. 2016 | Šárka Kulhánková

SPA - KOM 9:3 - Střelecké hody v O2 areně

21., úterý 19. 1. 2016
Sparta - Kometa Brno SPA - KOM
Sparta: Lukáš - Eminger, Polášek, Čajkovský, Švrček, Hrbas, Mikuš, Kalina - Netík (A), Přibyl, Buchtele - Hamilton, Klimek, Sabolič - Forman, Hlinka (C), Kumstát (A) - Procházka, Dragoun, Kudrna. Trenér: Josef Jandač.
Kometa Brno: Falter (16. Čiliak) - Kuboš, Kaberle (A), Kováčik, Malec, Trška, Koch, Štindl - Vondráček, Koreis, Burian - Špirko, Němec, Káňa - Ton (A), Hruška (C), H. Zohorna - R. Zohorna, Dočekal, Mrázek. Trenér: Alois Hadamczik.
Branky a nahrávky: 4. Klimek (Netík, Buchtele), 12. Sabolič, 14. Hamilton (Klimek, Sabolič), 16. Forman (Kalina, Kumstát), 18. Hlinka (Forman), 19. Dragoun (Kudrna, Čajkovský), 24. Sabolič (Čajkovský, Hamilton), 46. Buchtele (Hlinka, Přibyl), 59. Forman – 28. Dočekal (Štindl), 40. Špirko (Kuboš, Němec), 48. Němec (Káňa, Špirko). Rozhodčí: Hradil, Horák - Komárek, Ondráček. Vyloučení: 6:4. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 7982. Střely na branku: 34:30 . Průběh utkání: 7:0, 7:2, 8:2, 8:3. Nejlepší hráči zápasu: Sabolič - Špirko.
Kdo dnes dorazil do libeňské O2 areny, ten rozhodně nelitoval. Hokejisté Sparty proměnili dohrávku 21. kola proti Kometě Brno ve střelecký koncert a jihomoravský celek zdolali vysoko 8:3. Svěřenci Josefa Jandače položili základní kámen úspěchu už v první třetině, ve které dominovali a do první přestávky šli s náskokem 6:0. Necelých osm tisíc diváků vidělo celkem jedenáct branek a s výjimkou tábora hostujících fanoušků slavilo zasloužené vítězství Sparty. Ta si výhrou upevnila druhé místo.

Fotogalerie

Komentář

Utkání mezi Spartou a Kometou začalo pěkně zostra. Hned po úvodním buly se směrem k hostující svatyni vydal Buchtele, jehož pokus Falter vytěsnil betony. V následujících chvílích se hráči Brna několikrát úspěšně usadili před Lukášem, Pražané se zase díky tomu dostali v několika případech do protiútoku, z čehož nakonec také těžili. Odražený puk od zadního mantinelu ukořistil Netík, zpoza branky našel mezi kruhy Lukáše Klimka, na jehož střelu Falter nestihl reagovat.

Brno se nechytilo ani v přesilové hře a opět se naplnilo pořekadlo „nedáš, dostaneš“. Robert Sabolič obral za brankou soupeře o puk, bleskově se přesunul před ni a nekompromisně zakončil. Netrvalo dlouho a sparťané navýšili své vedení už o tři branky, když se v přesilové hře z bezprostřední blízkosti prosadil kličkou Curtis Hamilton.

To ale ještě nebylo ze sparťanské strany vše. Po kombinaci v útočném pásmu se do černého trefil z kruhu pro vhazování Miroslav Forman. Vypadalo to, že je Sparta k nezastavení, protože do konce první třetiny přibyly ještě další dva góly a jako by svěřenci trenéra Jandače ani nezaznamenali, že po čtvrtém gólu nahradil v brankovišti Faltera Čiliak. Nejprve trefil odkrytou část svatyně po Fomanově přihrávce kapitán Jaroslav Hlinka a vzápětí využil Kudrnovy asistence přes celou šířku kluziště Michal Dragoun, který trefil brněnskou svatyni z voleje.

Po přestávce se pokračovalo v nastoleném tempu. Z druhé části neuběhly ještě ani čtyři minuty a na kostce svítilo skóre 7:0. Ve správný čas na správném místě byl opět Robert Sabolič, když zachytil přihrávku od Čajkovského a z hranice brankoviště prostřelil Čiliaka. Na to Kometa tentokrát zareagovala. O chvíli později prošel do útočného pásma Martin Dočekal, který poslal Lukášovi puk bekhendem rovnou mezi nohy.

O šance na obou stranách nebylo nouze. Když už to v závěru druhé periody vypadalo, že další branky se diváci v O2 areně v této třetině nedočkají, opak byl pravdou. Hosté ještě dokázali zužitkovat přesilovou hru, když se z dorážky prosadil Rastislav Špirko, a snížil tak na 2:7

Celkově desátá branka v tomto utkání padla ve 45. minutě v přesilové hře Sparty. Hlinka viděl uhánějícího Jana Buchteleho kupředu a ten poslal puk pod lapačku Čiliaka. O pár chvil později se o slovo přihlásila i Kometa, když napodruhé zdolal Lukáše Vojtěch Němec.

Oba celky se ještě pokoušely upravit výsledek, což se nakonec podařilo domácímu celku. Svěřenci trenéra Jandače upravili skóre na konečných 9:3, když svou druhou trefu v zápase připsal Miroslav Forman. Sparta doslova převálcovala Kometu Brno, a potvrdila tak roli favorita v tomto utkání.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (Sparta): "Odehráli jsme výborně první třetinu. Nejen že jsme dali šest branek, ale i hra byla podle našich představ. Měli jsme dobrý pohyb, často jsme stříleli, soupeře jsme prostě přehrávali. Jestli to tak lze říci, trošičku nám uletěla prostřední dvacetiminutovka, ale v té třetí už jsme byli zase na koni a soupeře přehrávali. Jediné negativum vidím v našem oslabení, to nám zatím nějak nejde. Pracujeme na tom, ale moc se nám to zatím nedaří."

Karel Beran (Brno): "Totální propadák v první třetině. Pak jsem dvě třetiny bojovali de facto o naši čest a jméno našeho klubu, abychom neodjeli s ještě větším přídělem. Až se vyspíme, zítra emoce opadnou a určitě si to nějak vyhodnotíme a něco si k tomu řekneme. Ale k té první třetině není vůbec žádná omluva, to byl propadák."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila