26. 2. 2016 | Daniel Ježek, -tve-

TRI - SPA 2:3sn - Nájezdy rozhodl Hamilton

49., pátek 26. 2. 2016
Třinec - Sparta TRI - SPA
Třinec: Hrubec – Galvas, M. Doudera, Stehlík, Jank, Hrabal, Slovák, Nosek – Tybor, Kopecký (A), Irgl (C) – Svačina, Plíhal, Dravecký – Adamský, Polanský (A), Rufer – Jašek, M. Kovařčík, Matuš. Trenér: Jiří Dopita.
Sparta: Taylor – Polášek, Piskáček, Švrček, Čajkovský, Mikuš, Hrbas, Kalina, Eminger – Přibyl, Dragoun, Forman – Kudrna, Klimek, Hamilton – Kumstát (A), Pech, Netík (C) – O. Procházka, Hozák, Černoch. Trenér: Josef Jandač.
Branky a nahrávky: 17. Adamský (Dravecký, Plíhal), 27. Plíhal (Svačina, Dravecký) – 13. Černoch (Čajkovský, Hamilton), 17. Piskáček (Přibyl, Forman), rozhodující sam. nájezd Hamilton. Rozhodčí: Hradil, Mrkva – Lederer, Gebauer. Vyloučení: 3:6, navíc Klimek (SPA) 10 minut. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 986. Střely na branku: 35:24. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3. Nejlepší hráči utkání: Plíhal - Taylor.
Po zásazích Jiřího Černocha a Jana Piskáčka vedli sparťané na ledě Třince už 2:0, Ocelářům se ale povedlo srovnat. Po třetí bezbrankové třetině přišlo na řadu prodloužení a nakonec i samostatné nájezdy. Ve čtvrté série dovednostní soutěže rozhodl o druhém bodu pro Spartu Curtis Hamilton. Sparťané tak porazili vicemistra potřetí ze čtyř vzájemných duelů v základní části a překonali hranici 100 získaných bodů.

Komentář

Duel mezi Oceláři a Spartou znovu nabídl atraktivní podívanou. Třinecká WERK ARENA od úvodního vhazování sledovala útočně laděný zápas, o trochu aktivnější byli v úvodních minutách domácí hokejisté. Slezané si v sedmé minutě vybojovali svou první přesilovku, paradoxně se však do největší šance dostala Sparta. Forman v přečíslení nahrával Kumstátovi, ten ale nedokázal trefit skákající puk.

Další velká šance zápasu přišla po uplynutí poloviny první dvacetiminutovky a byla z toho úvodní branka. Čajkovský vyslal na Hrubce střelu od modré, s pohotovou dorážkou přispěchal Jiří Černoch. Hrubec byl bezmocný. Netrvalo to ani čtyři minuty a Pražané vedli o dvě branky. Přibyl v úniku sice zakončit nedokázal, zadovka ale našla dojíždějícího Jana Piskáčka, který se před odkrytou brankou nemýlil.

Dvoubrankové vedení Spartě vydrželo jen čtyřicet vteřin. Dravecký v útočné třetině namazal nehlídanému Martinovi Adamskému, který vymetl pavučinky v levém horním rohu Taylorovy klece – 1:2.

101
tolik bodů už mají sparťané na kontě

Také druhé perioda začala pěkně zhurta, hned po třiapadesáti vteřinách mohl srovnat Plíhal. Proti ale byla Taylorova lapačka. Hráči s dráčkem na hrudi si poté zahráli svou druhou početní výhodu, ta sice zůstala nevyužitá, po návratu potrestaného Mikuše už se ale třinecká aréna radovala. Svačina našel před brankovištěm stojícího Tomáše Plíhala, který nadvakrát překonal hostujícího gólmana.

Ve druhé desetiminutovce prostřední části hry si oba soupeři zahráli po jedné přesilovce, z tlaku, který na soupeřovu bránící čtveřici vyvinuli, ale další branka nepadla. Třetí perioda tak začínala za nerozhodného stavu, ten mohl po dvou minutách hry změnit Hrabal. V početní výhodě ale třinecký bek trefil jen horní tyč Taylorovy klece. Oceláři tlačili na pilu i v dalších minutách poslední části, Adamský ale na Taylora nevyzrál.

Sparta se ke slovu opět přihlásila v minutě šestačtyřicáté. Nejistého Hrubcova zákroku mohl využít Procházka, na brankové čáře však třineckého brankáře zastoupil Nosek a zastavil střelu hostujícího útočníka. Oceláři mohli výsledek na svou stranu překlopit v přesilovce z padesáté minuty, proměnit ji ale nedokázali. Po skončení početní výhody se do velké šance dostala trojice Rufer – Polanský - Adamský, Taylor ale všechny šance pochytal.

Slezané i nadále diktovali tempo hry, Sparta se do šancí dostávala sporadicky. Přesto mohl hostující tým k výhře přiblížit Švrček, jeho rána z mezikruží ale svůj cíl nenašla. Na druhé straně pak třineckým útočník dělal vrásky na čele brankář Taylor, který pochytal několik slibných pokusů.

Do vypršení šedesáté minuty další branka nepadla, duel proto pokračoval prodloužením. Oceláři dostali šanci přesilovky čtyř proti třem, využít ji ale nedokázali. Sparťané si v závěrečné dvouminutovce zahráli dokonce dvojnásobnou početní výhodu. Pražané drželi domácí pod tlakem téměř celé dvě minuty, rozhodnout ale nedokázali. A to především díky famóznímu výkonu brankáře Hrubce, který zlikvidoval několik tutovek.

Rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy. Za Oceláře se prosadil Irgl, za Spartu ve třetí sérii Kudrna a ve čtvrté Hamilton. Právě trefa Curtise Hamiltona byla nakonec vítězná.

Ohlasy trenérů

René Mucha (HC Oceláři Třinec): Na nás byla na začátku vidět nervozita. Vstup nebyl optimální, prohrávali jsme o dva góly, ale hráči ukázali velký morál s tím, že to dokázali srovnat. V třetí třetině jsme byli možná víc na puku, ale chodili jsme do plných. Soupeř perfektně bránil střední pásmo a těžko jsme se prosazovali. Prodloužení se mohlo rozhodnout na obou stranách, v dovednostní soutěži vyhrála Sparta.

Josef Jandač (HC Sparta Praha): Měli jsme dobrý vstup do utkání. Vedli jsme 2:0, potom Třinec začal mít trochu více ze hry a asi zaslouženě vyrovnal. V třetí třetině jsme byli pod větším tlakem, měli jsme ojedinělé šance, ale jinak měl Třinec opticky navrch. V prodloužení se mohlo rozhodnout na obou stranách, na penalty jsme byli lepší.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek