16. 3. 2016 | Šárka Kulhánková

SPA - ZLN 4:3 - Sparta se ujímá vedení

ČF1, středa 16. 3. 2016
Sparta - Zlín SPA - ZLN
Sparta: Taylor – Polášek, Eminger, Švrček, Čajkovský, Mikuš, Hrbas, Kalina – Přibyl, Hlinka (C), Buchtele – Hamilton, Cingel, Sabolič – Forman, Pech, Kumstát (A) – Netík (A), Dragoun, Hlaváč – Černoch. Trenér: Josef Jandač.
Zlín: Kašík – Kotvan, Marušák (A), Žižka (A), Matějíček, Řezníček, Horák – Bukarts, Holík, Říčka – Štumpf, Vlach, Veselý (C) – Čachotský, Šťastný, Čech – Ondráček, Fořt, Maruna. Trenér: Rostislav Vlach.
Branky a nahrávky: 12. Kumstát (Forman, Pech), 13. Hlaváč (Dragoun), 32. Dragoun (Netík), 54. Čajkovský (Sabolič, Cingel) – 30. Říčka (Žižka, Bukarts), 47. Holík, 60. Ondráček (Holík, Horák). Rozhodčí: Šindler, Čech – Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 9271. Střely na branku: 30:25. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2, 4:2, 4:3. Nejlepší hráči utkání: Dragoun - Říčka.
Hokejisté Sparty vstoupili do čtvrtfinále play off pravou nohou. V prvním domácím utkání se Zlínem dokázali zvítězit 4:3, ale první triumf v sérii se nerodil vůbec lehce. Svěřenci Josefa Jandače sice vedli po první třetině 2:0, ale hosté dokázali v polovině snížit na rozdíl jediné trefy. To samé se jim podařilo i po třetím gólu sparťanů, kteří se poté museli bránit tlaku ševců. Těžký úsek zápasu ovšem zvládli a klid na jejich hokejky vrátil přesnou trefou Michal Čajkovský. Zlín sice ještě upravil tři vteřiny před koncem skóre, ale vítězství už Spartě nesebral. Pražané se tedy po domácí výhře ujímají vedení v sérii a už ve čtvrtek mohou přidat druhý bod.

Fotogalerie

Komentář

Úvodní minuty čtvrtfinálového utkání mezi Spartou a Zlínem se zdály být spíše opatrnější, ale úvodní zkrácené přesilovky oběma celkům rozpumpovaly krev v žilách. Domácí brzy na Zlín nastoupili a téměř celou první dvacetiminutovku pak měli vlastní optickou převahu, kterou vyjádřili dvěma trefami.

Ve 12. minutě vybojoval Pech kotouč, posunul do mezikruží Formanovi, který viděl nikým nehlídaného Petra Kumstáta před bránou a ten uklidil puk za Kašíkova záda. Netrvalo dlouho a Sparta navýšila své vedení na 2:0. Dragoun si vyměnil kotouč s Janem Hlaváčem, který střelou z kruhu našel skulinu mezi lapačkou a betonem zlínského brankáře.

Zlín dokázal snížit v početní výhodě krátce před polovinou zápasu po dobrém napadání v útočné třetině. Žižka vystřelil od modré čáry, Danny Taylor vyrazil puk před sebe, čehož využil připravený Robert Říčka a po rychlém manévru před brankou přesně zavěsil.

Jenže kdo čekal, že Spartu kontaktní gól hostů zaskočí, tak se šeredně mýlil. Naopak. Sparta chytila druhý dech a Moravanům znovu odskočila na rozdíl dvou branek. Netík našel v mezikruží hůl najíždějícího Curtise Hamiltona, na jehož prudkou ránu nestihl Kašík vůbec zareagovat.

Na začátku třetí třetiny působili Zlínští poněkud defenzivnějším dojmem, ale paradoxně se znovu dostali do jednogólového kontaktu se svěřenci trenéra Jandače. Velké chyby při rozehrávce mohli sparťané jen litovat. Ne příliš výraznou střelu vyslal od modré Petr Holík a kotouč propadl domácímu gólmanovi mezi betony.

Partner utkání

Sedm minut před koncem přišel klíčový okamžik utkání. Bukarts naprosto zbytečně napadl pěstí Pecha, díky čemuž hrála Sparta přesilovku. V ní předvedla pohlednou kombinaci, na jejímž konci byla parádní přihrávka Saboliče na Michala Čajkovského a čtvrtý gól v síti Zlína.

Ševci ještě korigovali výsledek tři vteřiny před koncem, když se po buly před Taylorem trefil Jiří Ondráček. Jednogólové vedení však už Sparta bez problému udržela a ve čtvrtfinálové sérii si připsala první důležité vítězství.

Ohlasy trenérů

Josef Jandač (HC Sparta Praha): Do poloviny utkání jsme hráli hodně dobře a dostali se do dvoubrankového vedení. Pak bylo důležité, že po inkasovaném gólu jsme odskočili zpátky na dvě branky. Mrzí mě akorát druhý gól Zlína, ten byl z kategorie lacinějších a na nějaký čas nás dostal pod tlak. Nakonec jsme ale podruhé odskočili a závěr si už pohlídali.

Rostislav Vlach (PSG Zlín): V úvodu utkání bylo znát, že máme v nohách zápasy s Třincem. Byli jsme pomalí a všude o krok pozadu. Měli jsme sice nějaké šance, ale bohužel jsme je neproměnili a pak jsme soupeři minimálně dvě branky sami nabídli. Myslím, že Sparta vyhrála zaslouženě.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila