11. 9. 2016 | Petr Pavlík

PCE - SPA 2:3 - První výhru vystřelil Vrána

2., neděle 11. 9. 2016
Pardubice - Sparta PCE - SPA
Pardubice: Štěpánek – Ščotka, Schaus, Havlík, Leduc, Ovčačík, Bokroš, Rýgl – Rolinek, Hodgman, P. Sýkora – Hubáček, Nahodil, Zadina – Klimenta, Tomášek, Bárta – Mallet, T. Kaut, Rapáč. Trenér: Peter Draisaitl.
Sparta: Pöpperle – Mikuš, Čajkovský, Barinka, Eminger, Švrček, Kalina, Hrbas – Ružička, P. Vrána, Kudrna – Uher, Cingel, Forman – Kumstát, Pech, Netík – Volek, Černoch, Komárek. Trenéři: Zdeněk Moták a Jiří Veber.
Branky a nahrávky: 12. Nahodil (Hodgman, Rolinek), 45. Ovčačík (Schaus, T. Kaut) - 11. Forman (Uher, Netík), 18. Cingel (Mikuš, Forman), 41. Vrána (Pech, Čajkovský). Rozhodčí: Pavlovič, Hejduk - Frodl, Zavřel. Vyloučení: 8:8. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 7707. Střely na branku: 18:29. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 2:3. Nejlepší hráči utkání: Ctirad Ovčačík - Lukáš Cingel.
Ke druhému zápasu musela Sparta zajíždět do města perníku a zároveň chtěla odčinit páteční zaváhání na vítkovickém ledě. První třetina tomu hned napovídala, když pražský tým poslal do vedení útočník Miroslav Forman. Vzápětí ale Východočeši srovnali krok v přesilové hře zásluhou Nahodila. Na další branky jsme museli čekat až do závěrečného dějství, ve kterém hosté navýšili gólový stav zápasu na 3:1. Ovšem domácí borci nezůstali pozadu, jelikož svou střelou snížil Ovčačík. Sparťané si už poté utkání pohlídali a z horkého ledu Pardubic vezou cenné tři body.

Komentář

Ke druhému utkání nového ročníku Tipsport extraligy zajížděla Sparta do nedalekých Pardubic. Od první minuty tohoto klání se hrálo v poměrně slušném tempu na obou stranách. Náznak první šance obstaral Andrej Kudrna, který dostal přesný pas od Štefana Ružičky, nové posily Pražanů. První jmenovaný ale svoji šancí pohrdl. O chvíli později se rozjel domácí Lukáš Nahodil, pardubický forvard ale jen otestoval Pöpperleho betony. První vážnější rozruch před sparťanským brankářem udělala trojice Sýkora – Hodgman – Havlík. Všechny tři pokusy hostující bard pokryl. Východočeši cítili velkou možnost na otevření skóre tohoto zápasu i přes velkou příležitost Justina Hodgmana, který vystihl rozehrávku Tomáše Pöpperleho, na poslední chvíli ale jeho pokus zastavil jeden z bránících hráčů Sparty.

Na druhé straně se naopak předvedl rudý tým. Petr Kumstát dorážel střelu Švrčka od modré a jeho dělovku domácí muž s maskou s potřebnou dávkou štěstí zlikvidoval. V následné první přesilové hře pražského celku se paradoxně dostali do šance domácí. Petr Hubáček v úniku ale trefil jen střed brány, kde stál připravený Pöpperle. Hostující hráči nakonec tuto přesilovku dokázali zužitkovat zásluhou Miroslava Formana, který po skvělé souhře pokořil čerstvou posilu Východočechů střelou na “teploměr“. Pražané se neradovali dlouho, když v početní převaze domácích srovnal Lukáš Nahodil. Sudí si ještě šel kontrolovat video, ale gól uznal. Pardubičtí byli při chuti a výsledkem toho bylo, že Michal Bárta střílel z přebrankového prostoru přesně do náručí Tomáše Pöpperleho.

Necelé tři minuty před koncem první části nakonec přeci jen padl ještě jeden gól. Lukáš Cingel dostal adresovanou přihrávku od Juraje Mikuše a rodák ze Žiliny vystřelil k bližší tyči, čímž překonal v bráně Jakuba Štěpánka. Pro východočeský celek mohlo být ještě hůře, když pouhé čtyři vteřiny před první přestávkou zakončoval Forman, ale domácí gólman jeho pokus zneškodnil. Skóre po první třetině tak hovořilo pro Spartu.

Hned po začátku druhé periody se hosté zmocnili puku a vyrazili s ním vstříc k Jakubovi Štěpánkovi. Na Štefana Ružičku už zívala prázdná branka, ale nová akvizice pražského výběru minula. V další šanci sparťanského týmu se ocitl opět Ružička, kterému přihrával Andrej Kudrna. První jmenovaný zkusil rychlou střelu, ale do jeho pokusu se vložil zadák Nicolas Schaus a zabránil tak vstřelení gólu. Východočeši ale také vystrčili svoje růžky. V signalizované početní výhodě střílel Tomáš Bokroš, ale syn slavného Ernesta Bokroše mířil jen těsně mimo. Pardubičtí hokejisté v následné přesilovce nic nevymysleli. Naopak sparťané ve svojí početní převaze předvedli, co umí. Petr Vrána byl úplně sám před domácím brankářem, ale pardubický hrdina se nenechal rozhodit.

Za půlkou zápasu se zase vrhli do útoku domácí, když po přihrávce Hodgmana střílel bez přípravy snajpr Petr Sýkora, který orazítkoval jen tyčku Pöpperleho klece. Sparťanům na úkor Pardubic byla nabídnuta další přesilová hra. V ní skvěle našel Tomáš Netík svého dnes aktivního kolegu Štefana Ružičku, který vyslal štiplavou střelu a domácí strážce svatyně puk ještě lépe vyrazil svým ramenem. Tři minuty před koncem druhého dějství se protáhl kolem mantinelu David Tomášek a dostal se až před Tomáše Pöpperleho, který ale svým tygřím skokem podržel svůj celek. Následně si oba týmy vyzkoušely hru ve čtyřech, která ale nic podstatného nepřinesla. V poslední minutě však fauloval Tomáš Kaut, a tak Sparta svoji přesilovku dohrávala ještě ve třetí třetině.

Sparta ve třetí třetině více přidala a odměnou jí za to byla třetí vstřelená branka. Po přihrávce od Lukáše Pecha si na pravý kruh sjel Petr Vrána a jednatřicetiletý útočník zamířil přesně pod horní tyč. V následné hře ve čtyřech hráčích na obou stranách se domácí prosadili zásluhou Ctirada Ovčačíka, který si položil brankáře Pöpperleho a poslal mu puk přímo nad jeho beton. V polovině třetí dvacetiminutovky fauloval Tomáš Netík a daroval tak soupeři kýženou přesilovou hru, ve které pálil od modré Schaus, ale narazil opět na Tomáše Pöpperleho.

V další šanci domácích hnali kupředu Schaus s bývalým kapitánem Sparty Tomášem Rolinem vstříc proti hostujícímu brankáři a jedinému obránci. Druhý jmenovaný zkusil rychlou střelu zápěstím, ale Pöpperle se nachytat na švestkách nenechal. Dynamo cítilo velkou šanci na vyrovnání, a proto jim mu také do karet nahrávala další přesilovka. V ní dorážel před sparťanskou klecí Hodgman. Gólman ve službách Sparty ale vše zvládl a držel naději na zisk tří bodů sparťanského výběru. Necelé tři minuty před koncem závěrečné sirény ujel Cingel společně s Černochem do přečíslení dvou proti jednomu.

Čtyřiadvacetiletý útočník vzal všechnu zodpovědnost na sebe a svižnou ranou trefil jen levou tyč Štěpánkovy svatyně. Sparta si v samotném závěru přidělala ještě jeden velký problém, když hrála v šesti. Domácí na tuto situaci zareagovali oddechovým časem a zkusili hru bez brankáře. Tomáš Pöpperle čelil nejprve pokusu Michala Bárty, který zneškodnil. Velkou naději na vyrovnání měl na holi Petr Sýkora, ale ani on se nestal spasitelem Dynama. Pražský celek už vše nakonec zvládl a připsal si první tři body do extraligové tabulky. Další zápas je na programu v úterý na ledě Bílých Tygrů z Liberce.

Ohlasy trenérů

Peter Draisaitl (HC Dynamo Pardubice): "Bylo to podobné jako v pátek v Třinci. My musíme hrát zezadu, ale bohužel se nám to nedaří a nepomůžeme si ani přesilovkami. A když už se dostaneme do hry, tak se sami oslabíme zbytečnými zákroky hokejkou a vyloučeními, což už se také táhne delší dobu. Čeká nás hodně práce, a to ve všech zónách."

Jiří Veber (HC Sparta Praha): "Získali jsme velice důležité tři body. Hráče musím za dnešní výkon pochválit, protože jsme podali kolektivní výkon. Pro nás bylo důležité, že jsme šli v první třetině dvakrát do vedení a pak po už po celý zápas drželi vedení. Bohužel Pardubice vstřelily gól v situaci, na kterou jsme se připravovali, věděli jsme, že při přesilovce hráči chodí do branky. Ve druhé části jsme měli šance, abychom soupeři utekli o více než jeden gól."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek