2. 10. 2016 | Jakub Borovský

KOM - SPA 6:2 - Sparta se vrací bez bodu

9., neděle 2. 10. 2016
Kometa Brno - Sparta KOM - SPA
Kometa Brno: Vejmelka – Štencel, O. Němec, Gulaši, Kováčik, Malec, Trška, L. Vágner, Zábranský – M. Kvapil, Nečas, M. Erat – Zaťovič, V. Němec, Haščák – J. Káňa, Čermák (C), Dočekal – Dvořák, Hruška, Dostálek. Trenér: Libor Zábranský.
Sparta: Pöpperle – Nedomlel, Eminger, Mikuš, Hrbas, Gernát, Švrček, Barinka, Kalina – Ružička, Cingel, Forman – Černoch, J. Hlinka (C), Ihnačák – Kumstát, Pech, Safin – Komárek, Kudrna, O. Procházka. Trenér: Jiří Kalous.
Branky a nahrávky: 5. M. Erat (M. Kvapil, O. Němec), 20. O. Němec (M. Kvapil, Štencel), 21. Nečas (M. Erat), 37. V. Němec (M. Kvapil), 41. M. Erat (O. Němec), 55. M. Kvapil – 27. Pech (Eminger, Safin), 34. Černoch (Ihnačák, Kumstát). Rozhodčí: Hribik, Čech – Flégl, Polonyi. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 7700. Střely na branku: 28:28. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 6:2. Nejlepší hráči utkání: Marek Kvapil - Lukáš Pech.
Zajímavý souboj čekal na pražskou Spartu v rámci devátého kola Tipsport extraligy, když se utkala s brněnskou Kometou, které patřilo druhé místo. Před vyprodanou DRFG arenou se hrál svižný hokej plný tvrdých soubojů. Sparťané, kteří nastoupili bez zraněného Tomáše Netíka, prohrávali v úvodu druhé třetiny 0:3. Pech s Černochem sice snížili na 2:3, další góly ale Pražané nepřidali a po dalších třech inkasovaných brankách odjíždí z Brna bez bodu.

Komentář

Do zápasu nevstoupila Sparta, která kvůli četným zraněním nasadila některé hráče z juniorky, úplně podle představ. Ve čtvrté minutě byl vyloučen za hákovaní Ružička, následnou početní převahu brněnská Kometa dokázala přesně po šedesáti sekundách využít, když si domácí dobře rozebrali sparťany v útočném pásmu a Kvapil našel volného Martina Erata, který přesnou střelou otevřel skóre zápasu. Po chvíli mohlo být srovnáno, akci Ondřeje Procházky a Komárka ale zastavil rychlým přesunem brankář Vejmelka. Druhé oslabení po vyloučení Gernáta zvládla Sparta bez inkasovaného gólu a naopak sama mohla udeřit při vlastní početní převaze. V ní pálil Ružička, ale bezúspěšně.

Tlak si ale udrželi sparťané i po přesilovce, ani Forman, ani Ihnačák však neuspěli. Tři minuty před koncem třetiny to mohlo být pro domácí už 2:0. Povedlo se jim sice dostat kotouč za záda Pöpperleho, ten byl ale atakován brněnským útočníkem, proto gól nebyl po poradě s videorozhodčím uznán. Přesto šli sparťané do šaten s dvoubrankovým mankem, půl minuty před koncem třetiny dostal přesnou přihrávku Ondřej Němec, který nedal Pöpperlemu šanci.

Jak skončila třetina první, začala i druhá. Po chybě sparťanů ve vlastním pásmu se dostali k puku hráči Komety, kteří dostali kotouč na volného Martina Nečase, a ten zasunul kotouč do prázdné branky. A ještě hůře mohlo být pro Pražany při následném vyloučení kapitána Hlinky, když se kotouč zastavil na tyčce, sparťanská obrana ho ale dokázala včas dostat pryč. I přes nepříznivý stav se však sparťané nevzdali, Ružičkovu akci ale zastavil připravený Vejmelka.

Další nebezpečí ze strany domácích zastavil Pöpperle, který vyjel až na modrou čáru, aby se do samostatného úniku nedostal brněnský útočník. Sparťané dál bojovali a po chvíli se radovali z gólu Lukáše Pecha, kterému protečoval Safin kotouč před branku, a sparťanský útočník snížil. A za pár vteřin mohlo být ještě lépe, když se Procházka objevil ve velmi dobré šanci, Vejmelka ale tentokrát svůj tým podržel. Sparta vstřeleným gólem ožila, což se výrazně projevilo na zlepšené hře.

Sedm minut před koncem dostali Pražané výhodu početní převahy, ve které si po střele Jiřího Černocha srazil kotouč do vlastní branky Malec a pomohl svěřencům Jiřího Kalouse snížit na rozdíl jediného gólu. Sparťané se hnali za vyrovnáním, na druhé straně ale ujel Kvapil, který našel před brankou volného Vojtěcha Němce a zvýšil vedení brněnské Komety na dvě branky. Radovat se mohli Pražané ještě v posledních vteřinách, když uzamkli domácí Kometu v obraném pásmu, skórovat se jim ale nepodařilo a do kabin se odcházelo za stavu 2:4 z pohledu hostů.

Do třetí třetiny vstupovala Sparta s dvoubrankovou ztrátou a vírou, že se povede co nejdříve snížit. Všechny plány ale zhatil již po třinácti vteřinách Martin Erat, který využil zmatků ve sparťanské obraně a dostal odražený puk za Pöpperleho záda. Korigovat skóre mohl Švrček, trefil ale jen beton brankáře Vejmelky. Brněnští hokejisté si tříbrankové vedení kontrolovali a sparťany do šancí příliš nepouštěli.

A když se do nadějné akce dostali Procházka s Kumstátem, zastavil je Vejmelka. A ten samý muž vychytal i samostatný únik Černocha. Prosadit se mohli sparťané při přesilové hře sedm minut před koncem, místo toho se ale radovali fanoušci Komety. Marek Kvapil si vzal ve středním pásmu kotouč a přesnou střelou zvýšil vedení domácího celku. Čtyřbrankové vedení si brněnští hráči již utéct nenechali, konec zápasu si pohlídali a sparťané po porážce 2:6 odjíždí do Prahy bez bodu.

Ohlasy trenérů

Kamil Pokorný (Brno): "Měli jsme výborný vstup do utkání. Po třetím gólu vypukla obrovská euforie v hledišti a začali jsme se Spartou závodit, což jsme nechtěli. Soupeř má svou kvalitu a dotáhl se na na rozdíl jediné branky. Hodně nám pomohl rychlý čtvrtý gól. V poslední třetině jsme hráli dále aktivně. Čekali jsme, že bude chtít Sparta ještě s výsledkem něco udělat. Pátá branka proto znamenala uklidnění. V pasážích, kdy nás Sparta přitlačila, nás podržel brankář Vejmelka."

Jiří Kalous (Sparta): "Kometa odvedla vynikající výkon. Hrála velmi aktivně a nutila nás k chybám, které dokázala zužitkovat. Naprosto zaslouženě zvítězila. My jsme měli dobré určité pasáže, ale šance, které jsme si vytvořili, skvěle pochytal brankář Vejmelka. Obránce Švrček byl po zranění převezen na vyšetření do nemocnice. Podle výroku doprovázejících o sobě vůbec nevěděl."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila

Kouč juniorů Netík: Těší mě, jak kluci rostli