15. 11. 2016 | Petra Pilbauerová, Jakub Borovský

ZLN - SPA 0:4 - Sparta slaví jasné vítězství

21., úterý 15. 11. 2016
Zlín - Sparta ZLN - SPA
Zlín: Štůrala – Kotvan, Marušák, Blaťák, Horák, Žižka, Holomek – Říčka, P. Holík, Bukarts – Kubiš, R. Vlach, Honejsek – O. Veselý, Podešva, Šťastný – Maruna, Gago, J. Ondráček. Trenér: Rostislav Vlach.
Sparta: Škarek – Mikuš, Piskáček, Kalina, Švrček, Nedomlel, Čajkovský, Gernát – Klimek, J. Hlinka, P. Vrána – Kumstát, Pech, Netík – Kudrna, Cingel, Uher – Martin Procházka, Černoch, Safin. Trenér: Jiří Kalous.
Branky a nahrávky: 14. Cingel (Uher, Mikuš), 19. Kudrna (Švrček), 31. Pech (Vrána, Hlinka), 58. Hlinka (Kumstát, Pech). Rozhodčí: Hribik, Bulanov - Komárek, Ondráček. Vyloučení: 7:7, navíc Gago (ZLN) a Piskáček (SPA) 10 minut osobní trest. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 134. Střely na branku: 18:26. Průběh utkání: 0:4. Nejlepší hráči: David Šťastný – Jakub Škarek.
Sparťané dokázali v rámci 21. kola Tipsport extraligy ukončit sérii proher a na ledě Zlína slavili vítězství 4:0. Velký podíl na výhře měl teprve sedmnáctiletý gólman Jakub Škarek, který při sparťanské premiéře v nejvyšší soutěži nepustil jediný gól. Naopak sparťané se prosadili hned čtyřikrát, v první třetině skórovali Cingel s Kudrnou, na které navázali ještě ve druhé části Pech a dvě minuty před koncem Hlinka. Pražané si tedy zaslouženě vybojovali tři body.

Komentář

Sparta naskočila na led zlínských Ševců s chutí a nebylo tedy žádným překvapením, že se jako první dostala k větším šancím. Kotouč byl k vidění spíš na hokejkách sparťanů, domácí si je však zpočátku k tělu příliš nepouštěli. První zajímavou akci Sparty předvedl Martin Procházka, který zpoza brankoviště prověřil periferní vidění zlínského strážce branky Štůraly. Poté do útoku přešli domácí, jejich počínání ale skončilo Kalinovým vyhozením přes všechny čáry na zakázané uvolnění.

Netrvalo dlouho a občasné srážky u mantinelů přerostly v osobní střety. Ten první mezi dvěma důraznými beky, domácím Žižkou a Švrčkem. Vyprovokovaní sparťané v důsledku toho pochybili v rozehrávce a toho okamžitě využil jeden ze žluto-modrých hráčů Podešva, který se Škarka pokusil překvapit z bekhendu. Navzdory tomu byli v útočné třetině aktivnější sparťané, jejich krasojízdu ale překazilo vyloučení Černocha. Zlín si ale modrou čáru na dlouho neudržel a Sparta po opakovaném vyhození odolala bez ztráty kytičky.

Hra působila v dalších momentech poměrně neučesaně, ani jeden z týmů nemínil pochybit. Během Kubišova vyloučení se Zlínu podařilo okamžitě odebrat puk a Škarek si za to připsal další důležitý zákrok. Přesilovka hostujícího týmu byla za okamžik pryč, když se počet hráčů na ledě vyrovnal díky potrestání Pecha. Sparta na novou situaci zareagovala pohotově. Dominik Uher ubruslil na pravé straně domácím bekům a bekhendem nabídl puk Lukáši Cingelovi, který hravě překonal Štůralu. Hosté se tlačili neohroženě dál a sevření domácích korunovali druhou brankou, když se Andreji Kudrnovi podařilo potrestat nedůslednost zlínské defenzivy. Ten totiž zůstal ve třetině úplně sám a dostat kotouč do brány pro něj tak nebylo problém.

Ve druhé periodě se svěřencům Jiřího Kalouse dařilo úspěšně plnit to, co jim jejich hlavní kouč předepsal. Chránit střední pásmo a nezapomínat na důsledný forčeking. Po pár minutách jim nahrála do karet i další početní výhoda. Domácí se sice pokoušeli napadat rozehrávku hostí, ti se však tlačili dál. Lukáš Pech se ve správnou chvíli ujal vyraženého puku v prostoru pravého kruhu, jeho střelu Štůrala neměl šanci chytit.

Sparťané zahušťovali střední pásmo i nadále a domácí se do útoku tlačili s velkými obtížemi. Domácí Vlach se nakonec pokusil Škarka překvapit bekhendem, ale mladý brankář si byl i tentokrát jistý. Ideální možnost se zlínským Ševcům naskytla čtyři minuty před koncem, kdy byl vyloučen lodivod Sparty Hlinka. I tentokrát si ale hosté pohlídali své tříbrankové vedení, proti Škarkovi bylo vysláno jen několik střel ze zlínských hokejek. Na samotném konci prostřední třetiny přišla ještě jedna sparťanská šance. Pechovi se ale při přečíslení dva na jednoho zakončit nepodařilo.

Hosté vstoupili do poslední třetiny s převahou díky svému kompaktnímu výkonu a bezzubé zlínské obraně. Sparta si další šanci vybojovala téměř za okamžik, Netík se pokoušel zakončit z pravého kruhu bekhendovou střelou. Gago se jej pokusil zneškodnit u hrazení způsobem, po kterém se sparťanský ostrostřelec skácel bezmocně na led. Na pomoc mu okamžitě přispěchal Piskáček, který se do Gaga ihned pustil pěstmi. Sestřelený Netík skončil s vyraženým dechem a očividným zraněním pravé ruky. Do utkání se tak vlilo hodně zlé krve a Zlín se toho jal využít.

Sparťané ale zachovali chladnou hlavu a výborný výkon podávali i nadále, zvláštní pochvalu by si zasloužil obzvlášť mladičký Škarek, který k výborným zákrokům přidal i kvalitní rozehrávky. Zbytek týmu si v závěru hry držel výborný pohyb, kterým úspěšně narušoval zlínskou rozehrávku a to až do samotného závěru, ve kterém si Sparta střihla ještě jednu přesilovku. Tady přihrávku z hole Kumstáta jednoduchým manévrem zpracoval Jaroslav Hlinka a uzavřel skóre zápasu.

Ohlasy trenérů

Juraj Jurík (PSG Zlín): "Průběh utkání jsme si představovali trošku jinak, bohužel před koncem první části jsme dostali dvě branky. To už se poté proti dnešní formě Sparty špatně hrálo. Hosté navíc dali góly v přesilovkách, což se nám nepodařilo."

Zdeněk Moták (HC Sparta Praha): "Chtěli jsme podat zodpovědný a obětavý výkon v defenzívě, což se nám povedlo a navíc má brankář Škarek čisté konto."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila