25. 11. 2016 | Petra Pilbauerová, -red-

SPA - LIT 3:0 - Sparta má třetí výhru v řadě

24., pátek 25. 11. 2016
Sparta - Litvínov SPA - LIT
Sparta: Pöpperle – Mikuš, Piskáček, Kalina, Švrček, Nedomlel, Čajkovský – Hlinka, Vrána, Klimek – Kudrna, Cingel, Uher – Kumstát, Pech, Forman – M. Procházka, Černoch, Safin. Trenér: Jiří Kalous.
Litvínov: Janus – Kubát, Gula, Sörvik, Pavelka, Sklenička, Pavlík, Kokeš – Lukeš, V. Hübl, Stříbrný – Černý, R. Hanzl, M. Hanzl – Trávníček, Reichel, M. Hořava – Gerhát, Válek, Jurčík. Trenér: Radim Rulík.
Branky a nahrávky: 40. Hlinka, 51. Kumstát (Uher), 52. Čajkovský (Hlinka, Nedomlel). Rozhodčí: Hribik, Pražák - Komárek, Ondráček. Vyloučení: 4:6. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 9 328. Střely na branku: 20:23. Průběh utkání: 3:0. Nejlepší hráči utkání: Tomáš Pöpperle - Robin Hanzl.
Po dvou tříbodových vítězstvích ve Zlíně a Mladé Boleslavi si sparťané připsali další výhru, tentokrát na domácí půdě v O2 areně. Na první trefu se více než devět tisíc diváků sice načekalo, ale nakonec padla do té správné branky. V závěru druhé třetiny poslal totiž Spartu do vedení kapitán Jaroslav Hlinka, který se gólově prosadil ve třetím utkání v řadě. Ve třetí třetině přidali další zásahy Petr Kumstát a Michal Čajkovský, gólman Tomáš Pöpperle udržel proti Severočechům čisté konto.

Fotogalerie

Komentář

Začátek duelu čtyřiadvacátého kola mezi Spartou a Litvínovem nepřinesl žádné opatrné oťukávání. Rozjetí sparťané Hlinka s Klimkem se ihned jali využít chybného předání kotouče mezi Gulou a Kubátem. Na druhé straně se pokusil zahrozit Trávníček, který neváhal a po přesném pasu vypálil ostrý projektil na Pöpperleho. K vidění byly i další zajímavé příležitosti, avšak domácí k nim měli podstatně snazší přístup. Verva se v průběhu úvodní třetiny sice ukázkově vrhala do útočné třetiny, v té obranné ale byla jen málo přesvědčivá. Sparta tak měla šancí relativně dostatek, ke své smůle ale většinu z nich spálila.

Chemici byli častými hosty u Pöpperleho brány a i v osobních soubojích byli o něco silnější než pražský celek. Černožlutě odění hokejisté ale v útoku trávili možná až příliš času a jejich nepříjemná dravost neskončila bez trestu. V nadcházející přesilovce se pak ve velké šance blýskl Forman, kotouč byl ale možná lehce sražen a Janusovu klec minul jen o chlup.

Urputná bitva o vstřelení první branky se promítla i do druhé třetiny, na jejímž začátku se po nepříjemném střetu s jedním z litvínovských hráčů poroučel na kolena Pech. V těsném závěsu došlo i na šanci pro Litvínov, kdy se Hořavovi s Reichelem podařilo obklíčit Pöpperleho přísně hlídané království. Po tečovaném kotouči došlo i na šanci pro Reichela, výborně chytající Pöpperle ale sérii dobrých možností během litvínovského střídání zvládl bez ztráty kytičky.

Sparta byla k první brance na milimetr blízko, když v průběhu prostřední periody pálil kapitán Hlinka. Jeho parta se z Janusovy blízkosti nevzdálila a rozjela další útočnou kombinaci. Tady se do ideální pozice dostal Cingel, vystřelený kotouč jen těsně prosvištěl nad lapačkou brankáře Litvínova. Ve chvíli, kdy se do utkání vmíchaly i emoce, se hra začala přiostřovat. V takové situaci bylo zejména Pöpperleho zásluhou, že se například Trávníčkovi z nehlídaného mezikruží nepodařilo proměnit. Nejen Sparta, ale i Litvínov bojoval o každý metr ledové plochy a navzdory častým nepřesnostem zápasu nescházel ten správný drive.

Dvě třetiny zápasu byly doslova vydřené, a to na obou stranách. V rozporu s tím se Jaroslavu Hlinkovi šest vteřin před začátkem druhé přestávky podařilo nemilosrdně potrestat špatnou rozehrávku týmu z Podkrušnohoří a v kotli hostí by se krve nedořezal, když sparťanský lodivod vylákal Janduse z branky ven. Litvínov tak schytal doslova branku do šatny.

Chemici nebyli v plném počtu dlouho, když se na časomíře začala odpočítávat poslední třetina hry. Gula byl ve své defenzivní činnosti velmi nedůsledný a na Safinovi se vezl doslova jako na vleku. Do velké šance se dostal Vrána, který ale promeškal ideální možnost ke střele. Bránící Sklenička ale na poslední chvíli vložil svoji čepel do trajektorie puku.

Posledních deset minut utkání přineslo ten tolik vytoužený zlom pro Spartu, když gól většího klidu na 2:0 vstřelil Petr Kumstát, který s oblibou rád vyčkává u paty brankoviště. Jako první pálil Cingel, s ním si Janus na poslední chvíli poradil. Po pravé ruce mu ale vyčkával právě Kumstát, který se ani na okamžik nerozmýšlel.

Vítězná euforie se do sparťanského kotle vrátila ve chvíli, kdy si před Janusem kotouč vyměnili Hlinka s Michalem Čajkovským. Ten inkasoval výbornou přihrávku, které předcházelo pročištění třetiny Nedomlelem. Průniku Čajkovského pak už nic nebránilo a Litvínov se z ledové plochy začal pomalu, ale jistě vytrácet, až se po výsledku 3:0 vytratil v šedesáté minutě úplně.

Ohlasy trenérů

Jiří Veber (HC Sparta Praha): "Byli jsme si vědomi síly Litvínova, který teď předvádí výborný hokej. Pravdou je, že jsme měli s jejich hrou velké problémy. Dalo by se říci, že celou první i druhou třetinu, pak nám pomohl gól na konci druhé třetiny, který nás uklidnil. Ve třetí třetině už tam byly od nás i nějaké akce a dvě z nich jsme proměnili. Jsme rádi za tři body. Výborný výkon podal brankář Tomáš Pöpperle."

Darek Stránský (HC Verva Litvínov): "Myslím, že utkání jsme nezačali špatně, vytvořili jsme si tam i nějaké situace, kdy jsme mohli dát gól, ale chybělo nám tam buď štěstí, nebo lepší provedení. Průběh poznamenala naše hrubá chyba devět sekund před koncem druhé třetiny, kdy jsme dostali gól na 1:0. Druhý gól byl také velice laciný, pak jsme se hrnuli do útoku, ale třetí gól z přečíslení to rozhodl definitivně. Je to od nás komplikované, necpeme se do branky, pořád někoho hledáme. Chyběla tam důraznější hra do brány. Dnes jsme byli neproduktivní a chybovali, což rozhodlo."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek