8. 1. 2017 | Martina Nová, Tereza Velikovská

LIT - SPA 3:2 - Litvínov i tentokrát odolal

37., neděle 8. 1. 2017
Litvínov - Sparta LIT - SPA
Litvínov: Petrásek – Sklenička, Gula, K. Černý, Pilař, Kokeš, Pavlík – Lukeš, V. Hübl (A), Gerhát – J. Černý, M. Hanzl, Jurčík – Trávníček (C), Havlíček, Hořava – Mical, Válek, Dufek. Trenér: Radim Rulík.
Sparta: Pöpperle – Mikuš, Piskáček, Nedomlel, Gernát, Barinka, Švrček – Hlinka (C), Vrána (A), Klimek – Forman, Ihnačák, Netík – Kumstát (A), Pech, Řepík – Uher, Cingel, Kudrna. Trenér: Jiří Kalous.
Branky a nahrávky: 4. Gerhát (Lukeš, Pavlík), 23. Havlíček (Pavlík), 49. M. Hanzl (Pavlík) – 19. Kumstát (Vrána, Mikuš), 59. Pech (Mikuš, Řepík). Rozhodčí: Pražák, Hradil – Hynek, Gerát. Vyloučení: 2:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 782. Střely na branku: 24:39. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2. Nejlepší hráči utkání: Michael Petrásek - Petr Vrána.
Litvínovský led je pro sparťany zkrátka zakletý. Ani tentokrát na něm nedokázali vybojovat vítězství, přestože soupeře přestříleli v poměru 39:24. Na první gól Severočechů sice dokázal v závěru první třetiny odpovědět Petr Kumstát, ale Litvínovští se prosadili ještě dvakrát. Pražané sice zásluhou Lukáše Pecha dokázali při hře bez brankáře snížit na rozdíl jediného gólu, ale na víc už jim nezbýval čas.

Komentář

O něco aktivněji vkročili do zápasu sparťané, hned na úvod gólmana Petráska otestoval z mezikruží Forman, zanedlouho pak střelou ke vzdálenější tyči zprava ještě Řepík, ale domácí gólman si vždy se situací poradil. Postupně se Litvínovští rozehráli a záhy se dočkali také vedení. Lukeš rychle unikl podél levého mantinelu, křižnou přihrávkou nalezl Františka Gerháta, který si rukou zpracoval kotouč a přesně poslal puk pod břevno. Přestože atmosféra byla poměrně hustá, k vidění bylo několik strkanic, na vyloučení nedošlo. Sparta chtěla po inkasování vyrovnat, jenže Petrásek byl proti.

První vyloučení přišlo po polovině první třetiny, kdy si přesilovou hru zahrál Litvínov, ale nezužitkoval ji. Po návratu Ihnačáka z trestné lavice mohl navýšit skóre opět Gerhát, nicméně Pöpperle mu v tom zabránil. Pražané dále a dále tlačili, až si vybojovali faul a mohli vyrovnat v početní výhodě. Zdařilo se. Zprava vypálil Vrána, jehož střela se odrazila od Petráska. Clonící Petr Kumstát hbitě zpracoval puk a střelou k pravé tyči okolo betonu roztaženého domácího brankáře vyrovnal na 1:1. Na závěr úvodní dvacetiminutovky ještě sparťané stihli nastřelit tyč litvínovské svatyně, puk do sítě ale nedotlačili, a tak do kabin oba celky odcházely za nerozhodného stavu.

Druhá třetina započala obdobně jako první. Již ve 23. minutě se domácí fanoušci mohli radovat z opětovného vedení Vervy. Nedůslednou rozehrávku Sparty na modré čáře zachytil Havlíček, počkal si na Pavlíka, kterému přenechal puk. Ten si sjel do pravého kruhu a vrátil kotouč na Ondřeje Havlíčka, jenž z mezikruží prostřelil Pöpperleho. Vývoj zápasu jako v úvodním dějství připomnělo i vyloučení Vrány, tudíž si Litvínov zahrál další přesilovku. Ani napodruhé ji nezužitkoval, velikou roli sehrála především důsledná defenzíva Sparty.

Hra byla v prostřední dvacetiminutovce o něco svižnější, avšak ani jeden z týmů neměl převahu. Oba brankáři nebyli ochuzeni o zákroky, Pöpperle si poradil se střelou Martina Hanzla z blízkosti, Petrásek vzápětí zlikvidoval šanci Ihnačáka. Ke konci třetiny mohlo být vyrovnáno, Klimek z mezikruží posunul puk na Vránu na pravé straně, ten prokličkoval okolo bránících hráčů, zamíchal pukem a chtěl technicky prostrčit puk za Petráska, jenže jeden z litvínovských hráčů mu v tom zabránil. Srovnání nevynesla ani přesilovka Sparty, a tak Pražané do třetího dějství šli s jednogólovým mankem.

Sparťané vstoupili do třetí třetiny s odhodláním, že chtějí vyrovnat. Byli aktivnější a většina času na začátku tohoto dějství se odehrávala před Petráskem. V dobré šanci se ocitl Pech, jenže v souboji s litvínovským brankářem byl tím méně šťastným. Snažení Pražanů překazilo dvojnásobné vyloučení Ihnačáka. I když se Sparta dlouho bravurně vyrovnávala s oslabením, 18 sekund před koncem druhého dvouminutového trestu neuhlídala litvínovskou souhru. Pavlík z levého kruhu napravo přihrával Martinu Hanzlovi, jenž přesně zamířil k levé tyči Pöpperleho brány.

Hosté se ani po třetí inkasované brance nehodlali vzdát. Stále tlačili Litvínov do jeho pásma, avšak obrana domácích byl silná. Obrovskou příležitost měl Netík, po špatné rozehrávce Vervy ukořistil puk Ihnačák, zprava našel před bránu najíždějícího Netíka, ale tomu se do teče stihl postavit Petrásek. Dvě minuty před koncem byl odvolán Pöpperle a i přes dvě střely, které těsně minuly sparťanskou bránu, se hosté prosadili. Od modré vypálil Mikuš a před bránou odražený kotouč za Petráska poslal Lukáš Pech. Deset vteřin před závěrečnou sirénou se podařilo dostat puk do domácí svatyně ještě Vránovi, jenže v důsledku jeho kontaktu s brankářem Vervy Sparta dostala dvě trestné minuty místo uznání gólu. Pražané tak odjeli z Podkrušnohoří s porážkou 2:3.

Ohlasy trenérů

Darek Stránský (HC VERVA Litvínov): "My jsme dneska určitě herně nedominovali a byli jsme pod tlakem sparťanů. Byli jsme ale oproti posledním zápasům bojovní, důrazní a lepší v osobních soubojích. Měli jsme nějakou takovou větší chuť a samozřejmě jsme byli produktivní. Vedli jsme, zápas jsme ubojovali a vyhráli i díky výkonu Michaela Petráska."

Zdeněk Moták (HC Sparta Praha): "Bylo to vyrovnané utkání. My jsme celý zápas ani ne tak herně, ale spíš výsledkově tahali za kratší stranu provazu. Nejvíce jsme postrádali důraz jednak v útočném pásmu a samozřejmě při zakončení. Pár vyložených šancí jsme tam měli, ale bohužel jsme je vinou nedůrazu nezakončili, proto to dopadlo pro nás nepříznivě."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek