23. 9. 2016 | Jan Kopřiva, Daniel Ryl, Jan Kopřiva

CHM - SPA 4:3p - Sparta vzala Pirátům bod

6., pátek 23. 9. 2016
Chomutov - Sparta CHM - SPA
Chomutov: J. Laco – Rutta, Kudělka, Flemming, Dlapa, Valach, Mrázek, Skinner – Skokan, Huml, Vondrka – Kaše, V. Růžička, Tomica – Koblasa, Kämpf, Poletín – Hřebejk, Račuk, Šťovíček. Trenér: Vladimír Růžička.
Sparta: Pöpperle – Barinka, Čajkovský, Piskáček, Eminger, Švrček, Kalina, Mikuš – Uher, P. Vrána, Ihnačák – Ružička, Klimek, Netík – Kumstát, Pech, Forman – Černoch, Cingel, Kudrna. Trenéři: Zdeněk Moták a Jiří Veber.
Branky a nahrávky: 4. Valach (Skokan), 8. Poletín (Huml), 13. Poletín (Kampf), 63. Tomica (Růžička) - 1. Piskáček, 11. Vrána (Čajkovský, Ihnačák) 32. Pech (Kudrna, Čajkovský). Rozhodčí: Petružálek, Šír - Fiala, Frodl. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 5072. Střely na branku: 33:22. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3. Nejlepší hráči utkání: Michal Poletín - Jan Piskáček.
Sparta bez svého trenéra Jiřího Kalouse, který se vrací ze Světového poháru v Kanadě, bodovala i v pátém z dosavadních šesti zápasů. V Chomutově ovšem vybojovala pouze bod, když prohrála 3:4 po prodloužení. Po divokém úvodu, kdy padlo během úvodních třinácti minut pět branek, dokázal vyrovnat Lukáš Pech a utkání dospělo do prodloužení, v němž rozhodl domácí Marek Tomica. Severočeši tak prodloužili svou rekordní vítěznou sérii na šest zápasů, naopak sparťané padli potřetí v řadě.

Fotogalerie

Komentář

Nezvykle divokou přestřelku v úvodu zápasu zahájili sparťané. Už po 38 vteřinách ztratil domácí Růžička puk ve středním pásmu a Jan Piskáček poprvé překonal domácího brankáře – Sparta vedla 1:0. Její vedení ovšem netrvalo příliš dlouho, protože Chomutov vyrovnal na konci čtvrté minuty, kdy Juraj Valach střílel od modré a kotouč ještě tečoval jeden obránců Sparty.

V osmé minutě dostal Chomutov první přesilovku. Na trestnou lavici odjel za podražení Tomáš Netík, ale místo původně plánovaných dvou minut tam vydržel pouhých osm sekund. Zblízka totiž dorážel kotouč do odkryté branky Michal Poletín a Chomutov rázem vedl. Spartu ale obrat zápasu nepoložil a v jedenácté minutě bylo znovu vyrovnáno. Kapitán Sparty Petr Vrána si najel do útočného pásma, sjel mezi kruhy a prostřelil slovenského brankáře Laca.

O další dvě minuty později šli do vedení opět domácí Piráti a znovu se o to zasloužil Michal Poletín. V závěru úvodní třetiny ještě Sparta přečkala dvouminutové oslabení při vyloučení Jana Piskáčka a jen několik sekund před první přestávkou vychytal Pöpperle najíždějícího Růžičku. Po první třetině tedy vedl Chomutov nad Spartou 3:2.

Druhá třetina začala o něco klidněji, než ta první – i tak se ale bylo na co dívat. Velkou šanci měl hned v první minutě Vladimír Růžička, který dorážel zblízka, ale netrefil branku. Na druhé straně nebezpečně přihrával Mikuš, ale Sparta z toho nic nevytěžila, stejně jako z Kumstátovy šance ve 28. minutě. Mírná převaha Pražanů pokračovala i nadále a na ledě přituhlo.

Po další šanci sparťanů se o minutu později strhla u branky Jána Laca pořádná mela. Výsledkem byla čtyři vyloučení – za hrubost odjeli na trestnou lavici hostující Ihnačák a Černoch, naopak z Pirátů byli potrestáni Kudělka a Rutta. A protože posledně jmenovaný dostal trest dvě plus dvě minuty, Sparta hrála přesilovku. Tu nevyužila, ale už ve 32. minutě dostali hosté šanci na reparát. Vyloučen byl Diapa a tentokrát už sparťané početní výhodu využili.

Po pouhých čtrnácti sekundách zakončil kombinaci bekhendem Lukáš Pech a vyrovnal na 3:3. Sparta se rázem dostala na koně a pomohl jí k tomu také další trest na straně chomutovského celku. Pražané drželi svého soupeře pod pevným zámkem, ale trio Pech, Čajkovský a Ihnačák své šance neproměnilo. Do závěrečné třetiny se tedy šlo za nerozhodného stavu.

Domácí Piráti si do třetí třetiny přenesli trest Uhera, ale Sparta se jejich početní převaze úspěšně bránila. Chomutov si vypracoval další šanci ve čtvrté minutě, kdy zakončil povedený brejk autor druhé a třetí branky Severočechů Michal Poletín. Tentokrát ale na Pöpperleho nevyzrál a sparťanský brankář mu radost z hattricku nedopřál.

Další šanci měli Chomutovští po ve 47. minutě zápasu. Přečíslení tří na dva zakončil Ivan Huml, jenže bohužel pro domácí mířil pouze do brankové konstrukce. Deset minut před koncem dostali svěřenci Vladimíra Růžičky další početní převahu, ale dvouminutový trest Ihnačáka potrestat nedokázali. Více než pět tisíc diváků tedy stále čekalo na sedmou trefu zápasu.

K té se schylovalo čtyři minuty před koncem, ale tentokrát byl na správném místě Tomáš Pöpperle, který si připsal další skvělé zákroky. Nejprve zlikvidoval Vondrkovo nahození a následně si poradil také s dorážkou Rutty. Na druhé straně mohl pro změnu udeřit Ihnačák, ale domácí Valach mu v zakončení zabránil. Závěrečná siréna tedy ukončila utkání za stavu 3:3 a následovalo prodloužení ve třech proti třem.

V její třetí minutě se domácí Piráti dostali do přečíslení dvou na jednoho, na jehož konci stál Marek Tomica, který poslal puk do odkryté branky. Chomutov tak porazil Spartu 4:3 po prodloužení a prodloužil svou rekordní vítěznou sérii na šest zápasů. Sparta naopak prohrála potřetí v řadě, ale dokázala bodovat v pátém ze šesti úvodních zápasů.

Ohlasy trenérů

Vladimír Růžička (Piráti Chomutov): "Měli jsme špatný vstup, hned v první minutě jsme dostali gól, ale poté to bylo hodně vyrovnané. První třetinu jsme byli možná trošku aktivnější, druhou hrála hodně dobře Sparta a byla nebezpečná v útočném pásmu. My jsme navíc byli zbytečně vylučovaní, čímž Sparta hodně ožila. Třetí třetina byla výborná, Spartu jsme k ničemu nepustili. Byli jsme hodně na puku, což bylo dobré, i když nás Sparta nepustila do šancí. Prodloužení podle mého rozhodlo, že jsme prostřídali a naši hráči byli čerstvější. Zdálo se mi, že dva hráči Sparty už neměli takovou sílu to dobruslit a my jsme si nahráli do prázdné branky."

Jiří Veber (HC Sparta Praha): "Hned ve druhém střídání jsme dali gól, ale myslím si, že nám to spíše uškodilo. První třetinu jsme hráli špatně a Chomutov byl lepší. Řekli jsme si něco v kabině a ve druhé třetině jsme se zlepšili, byli jsme domácím rovnocenným soupeřem a vytvořili jsme si i gólové šance. Vyrovnali jsme na 3:3. V prodloužení jsme bohužel ztratili kotouč v útočném pásmu, nevrátili se do pozic, do kterých jsme se měli vrátit, a domácí využili přečíslení dva na jednoho."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila