27. 10. 2017 | Tereza Velikovská

LIT - SPA 4:3 - Drama se špatným koncem

17., pátek 27. 10. 2017
Litvínov - Sparta LIT - SPA
Litvínov: Petrásek - Sörvik, Kubát, Gula, Dietz, Pilař, Baránek - Jánský, Hübl, Lukeš - Hanzl, Ihnačák, Černý - Vandas, Gerhát, Trávníček - Jurčík, Šimeček, Matoušek.
Sparta: Honzík – Pavelka, Dvořák, Mikuš, Kalina, Nedomlel, Švrček - Kumstát, Pech, Forman - Uher, Vrána, Kudrna - Říčka, Klimek, Reichenberg - Smejkal, Černoch, Saponari.
Branky a nahrávky: 6. Jánský (Lukeš), 29. Ihnačák (Jurčík, Matoušek), 33. Kubát (Sörvik, Hübl), 60. Hübl – 10. Saponari (Smejkal), 31. Klimek (Reichenberg), 37. Forman (Pech, Švrček). Rozhodčí: Hodek, Kika - Pešek, Špůr. Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 748. Střely na branku: 29:34. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3. Nejlepší hráči utkání: Peter Jánský - Lukáš Klimek.
Utkání na litvínovském ledě, kde se sparťanům dlouhodobě nedaří, nabídlo pořádné drama až do samého konce. Na úvodní gól domácích odpověděl Vinny Saponari, ve druhé třetině se následně s brankami roztrhl pytel. Domácí šli dvakrát znovu do vedení, v obou případech sparťané poměrně rychle srovnali. Nejdříve se prosadil Lukáš Klimek, poté Miroslav Forman. Ve třetí části plné šancí se ujala jen jediná, v 60. minutě rozhodl o těsné výhře Severočechů Viktor Hübl.

Komentář

Vstup do utkání vyšel jednoznačně lépe domácím hokejistům. Ti vyslali během prvních pěti minut na Honzíka několik nebezpečných střel, zejména šance z hokejek Šimečka, Jánského a Černého měly gólové parametry. A byl to právě Peter Jánský, kdo poslal Severočechy do vedení. Střílenou přihrávku Lukeše ztečoval mimo Honzíkův dosah. Poté se ke slovu dostali i sparťané a první delší tlak si vytvořila elitní formace, kde se znovu shledali Kumstát s Pechem.

Před polovinou první třetiny se hra vyrovnala a brzy následovalo srovnání skóre. Akce čtvrté lajny začala u uzdraveného Černocha, který hitoval Pilaře a ten ztratil kotouč. Toho se ujal Smejkal a poslal ho před branku na Vinnyho Saponariho, který skóroval backhandovou střelou k tyči a připsal si první gól ve sparťanském dresu. Do konce první třetiny si oba týmy zahrály po jedné přesilovce a nebezpečnější byla rozhodně ta domácí, kdy Lukeš dorážel u tyčky a Honzík zachránil situaci rychlým zákrokem betonem.


Úvod druhé části poznamenal velký počet nepřesností na obou stranách, oba týmy lehko ztrácely puk. Do první větší šance se dostal Jurčík, který se o chvíli později zasloužil o druhý litvínovský gól. Pavelkovi se kotouč právě z Jurčíkovy hole zamotal mezi bruslemi, před brankou se k němu prodral Brian Ihnačák a ze vzduchu ho usměrnil za Honzíka.

Po dvou minutách bylo opět srovnáno. Reichenberg se po buly dostal k puku a posunul ho před branku, kde se mezi beky prosmýkl Lukáš Klimek a forhandem zavěsil pod víko. O další dvě minuty později Severočeši opět vedli a tentokrát se prosadili v přesilové hře. Sörvik nabil Karlu Kubátovi na vrchol pravého kruhu litvínovský obránce prostřelil klubko hráčů před sparťanskou brankou.

Následoval tlak na druhé straně, kde málem bleskově vyrovnal Říčka. Nakonec si sparťané museli ještě chvíli počkat, ale dočkali se po povedené pasáži první útočné formace. Pech střelou přes obránce ještě neuspěl, poté už po vyjetí zpoza branky nabil na kruh Miroslavu Formanovi a ten se prosadil střelou na vzdálenější tyč. A poté vyrovnání na 3:3 pořádně oslavil se svými spoluhráči na střídačce.


Pražané v úvodu třetí části dohrávali poslední vteřinky oslabení, brzy šli na trestnou lavici znovu. Oslabení zvládli a poté měli sami přesilovou hru, během které Petráskovi s bránící čtveřicí pořádně zatápěli. Ani jedna z několika nebezpečných střel se ale nedostala za brankovou čáru. Sparťanský tlak pokračoval i ve hře v pěti na obou stranách. Zničehonic ale zahrozili i do té doby pasivní hráči Vervy a vytvořili obrovský závar před Honzíkem, ve kterém mohli dávat do prázdné branky Jurčík i Ihnačák. Sparťané měli v tu chvíli velké štěstí, že neinkasovali.

Na rozdíl od druhé třetiny v té třetí ani přes obrovské šance nepadaly góly. Litvínovský Jánský střílející ve stoprocentní pozici mimo a sparťanský bek Pavelka k němu měli opravdu blízko, ale ani jeden z nich skóre na stranu svého týmu nepřiklonil. Povedlo se to až Viktoru Hüblovi na začátku poslední minuty zápasu. Po sparťanském nedůrazu zblízka prostřelil Honzíka nad jeho betonem, a postaral se tak o tři body pro svůj tým.

Ohlasy trenérů

Radim Rulík (Litvínov): "Sparta byla agresivní, výborně bruslila. Pro nás bylo klíčové, že jsme v zápase neprohrávali. Měli jsme hlušší místa, hlavně v prvních dvou třetinách a měli jsme i štěstí. Jsme rádi, že jsem to v závěru přetlačili. Vítězství za tři body už jsme potřebovali. V poslední minutě se mužstvo vždy soustředí na to, aby neinkasovalo. My také, protože Sparta pořád hrozila z brejků. Vsadili jsme na to, šli za tím a vyšlo to. Kolikrát v minulých zápasech se nám to nepodařilo. Jsem ale hlavně rád, že branku dal Viktor Hübl. Potřeboval to."

Jaroslav Nedvěd (Sparta): "Byl to pěkný hokej se spoustou gólovek. Litvínov byl v závěru trošku aktivnější a na nás se trošku projevilo, že jak se nám nyní trochu nedaří, tak jsme chtěli bod. Trošku jsme se zatáhli a Litvínov toho využil. Jinak se projevovala zlepšená práce, musím hráčům poděkovat za odmakaný výkon. Bohužel Litvínov se nadechl do lepší formy a v závěru nás přetlačil."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek