15. 11. 2017 | Tereza Velikovská

LIB - SPA 5:4p - Další prohra v prodloužení

21., středa 15. 11. 2017
Liberec - Sparta LIB - SPA
Liberec: Janus – Havlín, Ševc, Kolmann, Jánošík, Pyrochta, Derner – Jašek, Jelínek, Krenželok – Kvapil, Bulíř, Bakoš – Lakatoš, Redenbach, Ordoš – Bartovič, Stránský, Vlach.
Sparta: Honzík – Michálek, Pavelka, Kalina, Mikuš, Dvořák, Švrček, Nedomlel – Forman, Pech, Kumstát – Kudrna, Vrána, Hlinka – Saponari, Reichenberg, Říčka – Rousek, Černoch, Smejkal.
Branky a nahrávky: 1. Jelínek (Jašek), 36. Bulíř (Bakoš), 48. Bulíř (Derner), 48. Bartovič (Ševc, Havlín), 61. Jánošík – 12. Pech (Forman, Vrána), 33. Říčka (Kudrna, Kalina), 46. Říčka (Dvořák, Saponari), 51. Forman (Říčka). Rozhodčí: Hejduk, Úlehla – Flegl, Polonyi. Vyloučení: 4:3. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 944. Střely na branku: 36:28. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3, 4:3, 4:4, 5:4. Nejlepší hráči utkání Michal Bulíř - Robert Říčka.
Na ledě Liberce přišla třetí sparťanská prohra v prodloužení v řadě. Na rychlé vedení Bílých Tygrů odpověděl v přesilovce Lukáš Pech, na gól Roberta Říčky zase dokázali zareagovat domácí hráči. Ve třetí třetině už se s góly roztrhl pytel a oba týmy se prosadily ještě dvakrát, na sparťanské straně pálili přesně znovu Říčka a Miroslav Forman. V prodloužení byl ale opět úspěšnější soupeř.

Fotogalerie

Komentář

Sparťané nevstoupili do utkání s Tygry vůbec dobře, už po 15 vteřinách totiž inkasovali. Jašek nabídl puk před branku volnému Petru Jelínkovi a ten měl dost času na zakončení. Krátce nato přišlo přečíslení Jaška s Krenželokem, ten ale naštěstí pro Spartu přestřelil. Pražané poprvé zahrozili v přesilovce. Nejprve pálil od modré Michálek a Janus nevěděl, kde má kotouč, poté zkoušel ze vzduchu tečovat střelu spoluhráče Forman. Ten stanul svému bývalému spoluhráči aktuálně hájícímu branku Liberce brzy znovu tváři v tvář a těsně minul.

Na druhé straně musel Honzík zasahovat proti Stránského střele a Ševcově dorážce, v obou případech byl úspěšný. V 11. minutě putoval na trestnou lavici další domácí hráč a tentokrát už sparťané početní výhodu zužitkovali. Forman ještě se svým pokusem neuspěl, Lukáš Pech z dorážky už ano. Po vyrovnávacím gólu se sparťanská hra zvedla a Pražané byli na ledě lepším týmem, druhý gól ale nepřidali. Domácí publikum ale bouřilo i tak, a to poté, co Černoch u mantinelu poslal k ledu Dernera.


V úvodu druhé části se opět předvedli nejaktivnější muži svých týmů. Nejprve Forman přestřelil, poté Jelínek nebezpečně tečoval před Honzíkem, který puk vyrazil a odpálil hokejkou. Po Kumstátově úniku, ve kterém neuspěl se zakončením mezi betony, se opět předvedl střelec úvodního gólu Jelínek, jehož další střelu lapil sparťanský gólman lapačkou. Ve 33. šla Sparta poprvé v zápase do vedení, a to v další přesilovce, kterou Pražanům nejtrestanější tým Tipsport extraligy nabídl. Robert Říčka natáhl ke střele na vrcholu kruhu a zavěsil puk po víko.

Vedení Sparty ale vydrželo jen necelé tři minuty. Michal Bulíř nahazoval backhandem z velkého úhlu a kotouč Honzíkovi propadl u levé tyčky jeho branky za záda. V závěru prostřední dvacetiminutovky si zahráli první přesilovku i Liberečtí. Vytvořili si slušný tlak, ve kterém byl nejnebezpečnější opět Jelínek, ale gólově ho nevyužili. A málem sami inkasovali, když Hlinka vystihl rozehrávku obránců a jel sám na branku, ale backhandovou kličkou na Januse nevyzrál. Chvílí nato se ke dvěma dorážkám dostal Kumstát, ani on neuspěl.


Po opatrnějším vstupu do třetí třetiny přišel další gól Sparty a už podruhé v zápase se prosadil Robert Říčka. Tentokrát jel sám na branku a ačkoliv byl faulován, dokázal úspěšně zakončit. Ani tentokrát se sparťané z vedení neradovali dlouho. Zrodil se totiž druhý dvougólový střelec zápasu, kterým se stal Michal Bulíř dorážející Dernerovu střelu. Hned po buly o pouhých osm vteřin později už Bílí Tygři vedli, krásnou střelou z vrcholu kruhu se prosadil Milan Bartovič.

A stále ještě nebyl gólům konec! Po souběžném vyloučení Dvořáka s Vlachem srovnal na 4:4 Miroslav Forman, který se nejrychleji dostal k vyraženému puku po nahození Říčky a svým důrazem dostal kotouč za brankovou čáru. Sparťané drželi rovnovážný stav po dvou minutách v početní nevýhodě i po obrovské šanci Ordoše, sami naopak zahrozili akcí Hlinky s Pechem. Další gól už ale v základní hrací době nepadl.


Potřetí v řadě tak došel zápas Sparty do prodloužení. Úvod nastaveného času patřil Pražanům, když Kalina trefil tyčku a Hlinka nebezpečně tečoval střelu Formana. Poté ale přišla šance na druhé straně a byl konec. Dělovka Adama Jánošíka z vrcholu kruhu zapadla za Honzíka a přisoudila druhý bod domácím Bílým Tygrům.

Ohlasy trenérů

Filip Pešán (Liberec): "Povedl se nám vstup. Chtěli jsme Spartu zatlačit, což se nám ze začátku povedlo. Poté jsme opět udělali dva nesmyslné fauly, které daly Spartě vítr do plachet. Po většinu zápasu byla Sparta o chlup lepší než my. Ale bojovali jsme a chutí zápas zlomit plus někdy i náhodnými góly jsme došli do prodloužení, kde jsme byli o něco šťastnější než Sparta."

Jaroslav Nedvěd (Sparta): "Přestože jsme před zápasem hráče upozorňovali na začátek utkání, tak jsme ho zaspali a dostali jsme v patnácté vteřině gól. Proč se tak stalo, nedokážu říct. Deset minut jsme byli pod tlakem, pak jsme se z toho oklepali a začali hrát aktivně, jak jsme chtěli. Od té doby to byl z obou stran parádní hokej, šance se střídaly. Asi zaslouženě to skončilo dělbou bodů, tradičně se nám nepovedlo prodloužení. Je na nás nějaká nálepka, musíme na tom zase zapracovat a jít dál. Bodujeme, ale třikrát za jeden bod, to je málo."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek