5. 1. 2018 | Tereza Velikovská

ZLN - SPA 2:4 - Sparťané loupili ve Zlíně

37., pátek 5. 1. 2018
Zlín - Sparta ZLN - SPA
Zlín: Kašík – Freibergs, Nosek, Žižka, Matějíček, Valenta, Řezníček, Ferenc – Veselý, Šťastný, Kubiš – Bukarts, Honejsek, Okál – Klhůfek, Sedláček, Ondráček – Illo, Fryšara, Popelka.
Sparta: Laco – Piskáček, Švrček, Ďaloga, Kalina, Michálek, Pavelka, Mikuš – Kudrna, Vrána, Říčka – Forman, Pech, Klimek – Jarůšek, Hlinka, Uher – Pšenička, Černoch, Rousek.
Branky a nahrávky: 29. Okál (Honejsek, Freibergs), 43. Bukarts (Nosek) – 24. Michálek (Vrána, Hlinka), 28. Forman (Pech), 45. Michálek (Vrána), 53. Pech. Rozhodčí: Hradil, Kika - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 5:8. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 019. Střely na branku: 31:34. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:4. Nejlepší hráči utkání: Zdeněk Okál – Zbyněk Michálek.
Po prohře s Třincem se sparťané na ledě Zlína naladili zpět na vítěznou vlnu. Po bezbrankové první třetině šli zásluhou Zbyňka Michálka a Miroslava Formana do vedení 2:0, které Berani dokázali dotáhnout. Na druhou trefu obránce Michálka a další gól Lukáše Pecha už ale odpověď nenašli, a sparťané tak vezou ze Zlína tři body.

Komentář

Do úvodní šance utkání se prodral exzlínský útočník v barvách Sparty Říčka, dorážkou rozvlnil boční síť ještě Pavelka. Sparťané byli v úvodních minutách výrazně aktivnějším týmem a po první pětiminutovce vedli na střely už 7:1. Berani se probrali ve hře ve čtyřech na obou stranách, kdy měl velkou šanci Popelka. A následně Šťastný dokonce orazítkoval břevno Lacovy branky. Pražané kontrovali šancí Klimka, jehož střelu z bezprostřední blízkosti Kašík vyrazil a odolal i při Kalinově dorážce. V závěru první třetiny si oba týmy zahrály po jedné přesilové hře, ale skóre zůstávalo bezbrankové.


Druhá část už nabídla i branky a ta první padla za záda zlínského gólmana Kašíka. Zbyněk Michálek se v přesilové hře napřáhl na modré čáře a prostřelil vše, co mu stálo v cestě. Trefil se tak i ve svém druhém utkání proti tomuto soupeři. Sparťanský tlak pokračoval tentokrát zakončoval další obránce Ďaloga. Po chvíli se domácí oklepali a do obrovské šance se dostali nahrávající Sedláček a Ondráček, jehož střela mířila těsně vedle.

Ve 28. minutě přišel druhý gól Pražanů. Pech vybojoval kotouč, pálil a jeho střelu Kašík vyrazil jen k Miroslavu Formanovi, který dorážel pod břevno. Poté ale následovala početní výhoda Beranů a v ní snížení. Honejskovu střelu totiž Zdeněk Okál tečoval mezi Lacovy betony. Kudrna mohl Spartě vrátit dvoubrankový náskok, ale jeho klička z protiútoku skončila vedle. V závěru prostřední dvacetiminutovky měli více ze hry i vlivem přesilové hry zlínští hráči, na vyrovnání však zatím nedosáhli.


V úvodu třetí části se jim to už povedlo, a to v přesilové hře pěti proti třem. K vyloučenému Pechovi totiž přisedl i Švrček a domácí měli minutu a 37 sekund dvojnásobné početní výhody. Roberts Bukarts zamířil přesně pod břevno ve chvíli, kdy na tabuli zbývalo posledních sedm sekund Pechova trestu. Stav 2:2 ale nevydržel dlouho, pouze něco málo přes dvě minuty trvalo, než sparťané znovu unikli do vedení. Podruhé v utkání se prosadil obránce Zbyněk Michálek, tentokrát střelou z kruhu po nabídce Vrány zpoza branky.

Domácí se v následujících minutách snažili vrátit do hry, ale moc se jim to nedařilo a navíc po vlastní chybě znovu inkasovali. Freibergse, který si počínal hodně laxně, obral na útočné modré o kotouč Lukáš Pech. Nejproduktivnější sparťan si tváří v tvář Kašíkovi počínal mazácky, poslal puk pod břevno a zaokrouhlil počet svých kanadských bodů získaných v extralize na rovných 500. Tři a půl minuty před koncem přišla poslední naděje pro Zlínské v podobě přesilové hry, kterou domácí trenéři umocnili odvoláním gólmana. Ani to už jim ale ke zdramatizování zápasu nepomohlo.

Ohlasy trenérů

Martin Hamrlík (Zlín): "Ze začátku byla lepší Sparta, pak se hra vyrovnávala. Za stavu 2:2 jsem věřil v bod, ale rozhodly dvě individuální chyby. Myslel jsem, že už to ubráníme. Mrzí to, byl našlapaný zimák a odehráli jsme parádní zápas. Klukům nemůžeme nic vytknout. Snaha tam byla, ale Sparta byla o kousek lepší."

Jaroslav Nedvěd (Sparta Praha): "Byl to zápas atraktivní pro diváky, který měl kvalitu a atmosféru. Zachytal nám výborně brankář Ján Laco, kterému jsme v minulém zápase nepomohli. Ale věděli jsme, že v něm máme oporu. Dnes podal parádní výkon. Nechtěli jsme jen bránit, díky čemuž jsme dali první gól. Dostali jsme soupeře do tlaku, hráli jsme dobrý hokej a soupeře jsme přetlačili.“

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek