28. 10. 2018 | Jan Hausmann, Jakub Borovský

MHK - SPA 2:3 - Další skvělý obrat Sparty

14., neděle 28. 10. 2018
Mountfield HK - Sparta MHK - SPA
Mountfield HK: Maxwell – Zámorský, Linhart, Cibulskis, Graňák (A), F. Pavlík, Rosandić, Piché – Vincour, Koukal (C), Rákos (A) – Paulovič, Cingel, R. Pavlík – Vopelka, Bičevskis, M. Chalupa – Karabáček, Kukumberg, Dragoun.
Sparta: Machovský – Delisle, Gregorc, Kalina, Blain, Tomáš Dvořák, Košťálek, Pavelka – Kudrna, Vrána (C), Buchtele – Jarůšek, Sill, Říčka – Forman (A), Pech (A), Kumstát – Beran, Smejkal, Pšenička.
Branky a nahrávky: 4. Vincour (Rákos, Koukal), 18. Vopelka (Bičevskis, Rosandić) – 41. Buchtele (Košťálek, Vrána), 55. Smejkal (Říčka, Sill), 56. Kalina (Blain). Rozhodčí: Pavlovič, Hribik – Svoboda, Kis. Vyloučení: 2:6, navíc Koukal (MHK) 5 minut a do konce utkání. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 226. Střely na branku: 29:25. Průběh utkání: 2:0, 2:3. Nejlepší hráči: Lukáš Vopelka - Matěj Machovský.
Druhý zápas ve dvou dnech, druhé vítězství a opět sparťané předvedli parádní obrat. Přestože svěřenci trenéra Uweho Kruppa prohrávali po 40 minutách 0:2, třemi góly ve třetí části otočili vývoj utkání a díky vítězství 3:2 si upevnili první příčku v tabulce Tipsport extraligy.

Komentář

Utkání začalo poměrně svižně a oba dva brankáři se museli mít od prvních vteřin na pozoru. A úvodní branka na sebe nenechala dlouho čekat. Ve čtvrté minutě zkušený Koukal posunul puk z rohu na Rákose, ten z pravého kruhu našel před Machovským zcela volného Tomáše Vincoura, který napálil z první puk do pravého růžku sparťanské branky. Sparta dostala ale brzy šanci na srovnání. Nejdříve putoval na trestnou lavici Vincour, a jelikož domácí hráli během oslabení v pěti lidech, tak získali Pražané deset vteřin početní převahy pět na tři. I přes dobrou šanci Říčky či jedovatou střelu Blaina, ale vyrovnat nedokázali.

Druhá početní výhoda navíc skončila pro Spartu po faulu Formana předčasně. Z přesilovky tak na druhé straně hrozil Mountfield a na Machovského vypustil několik nebezpečných ran. Netrvalo dlouho a Hradec dostal ve 13. minutě další výhodu jednoho muže. Ani druhou přesilovou hru ale domácí nezužitkovali. Smutnit ovšem nemuseli, protože přehlídka faulů pokračovala a v 16. minutě putoval za katr Gregorc. Třetí přesilovou hru sice domácí oficiálně nezužitkovali, ale tlak vytvořený během ní jim přinesl ovoce. Machovský vyrazil tvrdou ránu od modré čáry a zlikvidoval dvě dorážky. Na třetí od Lukáše Vopelky byl už ale krátký a puk mu prošel smolně pod ležícím tělem. Hradec vedl 2:0.


Ve druhé dvacetiminutovce se hrál aktivní, rychlý, atraktivní hokej se spoustou šancí na obou stranách. Hned zkraje se šikovně do samostatného úniku utrhl Kudrna. Sám se ale kličkou dostal ze střelecké pozice a zakončoval vlastně až za úrovní brankové čáry. Za minutu zahrozil Mountfield. Akce dva na jednoho ale třetí gól nepřinesla, Pavlík dobrou přihrávku od spoluhráče vůbec netrefil.

První a jediné vyloučení prostřední periody přišlo ve 30. minutě. Sill se provinil podrážením, a Hradec tak měl počtvrté výhodu jednoho muže. Ani tentokrát ale na oslabenou Spartu nevyzrál. Nejnebezpečnějším momentem byla skrytá střela Radovana Pavlíka, kterou Machovský na poslední chvílí vytěsnil levým ramenem.

Ve 32. minutě vyslal Forman na steč mladíka Pšeničku. Tomu však těsně před zakončením podjely brusle. O minutu později se do velké příležitosti probil sparťanský kapitán Vrána, Maxwell skvělým zákrokem ale domácí zachránil. Činit se musel na druhé straně i Machovský. Po rychlém protiútoku zlikvidoval zakončení z blízkosti od Cingela i následnou dorážku Pauloviče, který se dostal do centra dění i ve 36. minutě, kdy mu pro vysokou hůl nebyl uznán gól.


Sparta vtrhla do poslední třetiny jako uragán a po 32 sekundách snížila na 1:2! Obránce Košťálek se ocitl až za hradeckou svatyní, odkud prokázal skvělý přehled a naservíroval parádní pas Janu Buchtelemu před bránu. A Buchtele si s nabídnutou příležitostí poradil – Maxwella propálil na takzvaný „teploměr“, tedy mezi tělo a ruku. Sparta se následně hnala za vyrovnáním a vytvořila si několik šancí. Snahu ale na dvě minuty přerušil Pech, jenž si za krosček na domácího Chalupu šel na dvě minuty posedět. Hradec ale ani šestou početní výhodu nezužitkoval. Jak se mu ale nedařilo v přesilovkách, tak úspěšně bránil.

Tedy až do 55. minuty, kdy po fantastické individuální akci srovnal na 2:2 Jiří Smejkal, který dostal puk v útočném pásmu, šikovnou rychlou kličkou se přes domácího beka uvolnil na střed a chirurgicky přesnou ranou vymetl horní roh Maxwellovy branky.

Rozhodující moment přišel v 56. minutě. Domácí kapitán Koukal neudržel nervy na uzdě a za oplácení vyfasoval trest 5 minut plus do konce utkání. Přesilovou hru sparťané využili hned po 23 vteřinách, kdy tvrdou bombou od modré rozvlnil síť první trefou v sezoně Petr Kalina. Hosté tak otočili klání z 0:2 na 3:2. A jelikož šlo o pětiminutové vyloučení, tak Hradec pokračoval jen ve čtyřech hráčích. Ve zbytku duelu si sparťanská skvadra počínala velmi zkušeně a držela kotouč na svých hokejkách v hradeckém pásmu. Na poslední půl minutu odvolal Hradec brankáře, ale ani to už nepomohlo. Sparta tak znovu dokázala otočit nepříznivý vývoj a z Hradce Králové si odváží tři body.


Ohlasy trenérů

Petr Svoboda (Mountfield Hradec Králové): "Měli jsme velmi dobrý vstup do utkání. Díky našemu výbornému pohybu jsme si vynucovali fauly, bohužel nám dnes moc nevyšly přesilovky. Ve druhé třetině jsme měli trošku štěstí, byly tam šance na obou stranách. Bohužel jsme měli hodně špatný vstup do třetí třetiny, kdy jsme hned při prvním střídání dostali gól. Myslím si, že sedm minut do konce bychom si měli pohlídat výsledek, i když nemáme tak zkušené mužstvo. Je pro nás velké zklamání, že jsme dnes prohráli. Ale nevěšíme hlavy a budeme se snažit tento výkon předvést i v úterý v Chomutově."

Uwe Krupp (HC Sparta Praha): "Zápasy s Hradcem jsou skvělé. Jsou rychlé a oba týmy hrají s velkým nasazením. Věděli jsme, že to bude velice těžké. Hradec začal, jak jsme čekali, zatlačil nás a získal v první třetině dvoubrankové vedení. Museli jsme změnit hru, více střílet na Maxwella, který chytal velmi dobře. Stav 0:2 ale není ztracený, ve třetí třetině ukázali kluci touhu po vítězství a povedlo se nám to otočit. Musíme hráče ocenit za dva zápasy, které zvládli během dvou dnů venku. Ani v jednom se nám nepovedl začátek, ale podařilo se nám to v obou případech otočit."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila