13. 1. 2019 | Jakub Hromada, -tve-

TRI - SPA 2:1 - Piskáčkův gól na body nestačil

35., neděle 13. 1. 2019
Třinec - Sparta TRI - SPA
Třinec: Hrubec – Gernát, Krajíček (C), Galvinš, Musil, Doudera, Roth – Růžička (A), M. Kovařčík, Hrňa – Svačina, Polanský, Adamský (A) – Dravecký, Hladonik, Roberts Bukarts – O. Kovařčík, Cienciala, Chmielewski.
Sparta: Sedláček – Piskáček, Delisle, Blain, Kalina, Dvořák, Košťálek, Pavelka – Buchtele, Vrána (C), Kudrna – Smejkal, Klimek, Forman (A) – Kumstát, Pech (A), Rousek – Jones, Sill, Klíma.
Branky a nahrávky: 5. Svačina (Polanský, Adamský), 35. Chmielewski (Galvinš, Růžička) – 17. Piskáček (Pech). Rozhodčí: Hradil, Nikolic – Svoboda, Lhotský. Vyloučení: 2:5, navíc Musil (TRI) 5 minut plus do konce utkání a Jones (SPA) 10 minut plus do konce utkání. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 751. Střely na branku: 25:24. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1. Nejlepší hráči utkání: Aron Chmielewski - Jakub Sedláček.
Sparťané na ledě Třince nenavázali na předchozí výhry a tentokrát odešli poraženi. Skóre duelu otevřeli domácí Oceláři, Sparta vyrovnala zásluhou Jana Piskáčka, který ujel do úniku rovnou po výjezdu z trestné lavice. Ve 35. minutě vrátil Třineckým vedení Aron Chmielewski a hubený jednobrankový náskok už dokázali ubránit až do konce i přes závěrečnou sparťanskou hru bez brankáře.

Komentář

Domácí byli podle papírových předpokladů souzeni do role favorita, vždyť stáli na čele celé ligy a doma naposledy prohráli v říjnu loňského roku. Sparta v úvodu ale diktovala tempo hry a hned po dvou minutách se zrodila první šance. Po chybě třinecké obrany se před Hrubcem zjevil naprosto nechráněný Pech, avšak svůj backhandový pokus nasměroval pouze do tyče.

Ovšem nakonec to byli Oceláři, kteří šli do vedení. Kumstátovi se nepodařilo úspěšně přejít modrou čáru a nahrávku adresoval pouze na brusle Pecha. Následoval protiútok a z vůbec první střely na bránu se z úniku přesně nad rameno Sedláčka trefil Vladimír Svačina, který tak sparťanskému brankáři pokazil premiérový start s rudým „S“ na dresu. Nicméně i po tomto gólu hrozili spíše Pražané, avšak ani rány Kumstáta, Kaliny či Klimka v síti neskončily.

Až v 15. minutě si Sedláček připsal první úspěšný zákrok a jako by uklidnil všechny příznivce i hráče Sparty. Ti totiž ubránili přesilovou hru soupeře a ihned po jejím skončení následovalo vyrovnání. Pech vystihl úmysl třinecké souhry a se štěstím propasíroval žabku přes skákajícího obránce. Jan Piskáček se tak po výjezdu z trestné lavice zjevil v naprosto atypické situaci, kdy jel zcela nechráněn vstříc Hrubcovi. Poradil si ale jako ostřílený ofenzivní mazák a přesnou střelou nad vyrážečku srovnal.


Na konci první dvacetiminutovky musel být Sedláček už mnohem více ve střehu. Stejně tak i v té druhé, kdy se na něj valily puky ze všech stran. Tomu pomohly i dvě početní výhody, kde Třinečtí obklopovali kasu Sparty. Paradoxně největší šanci druhé přesilovky domácích měl Smejkal, který se řítil sám na Hrubce. V pomalé rychlosti ale nedokázal vymyslet nic jiného než pokus mezi betony, jenž si gólman pohlídal.

Do vedení se tak podruhé v zápase dostali Oceláři. Ve 35. minutě se se štěstím dostal k teči Aron Chmielewski, jenž dostal puk jen pár milimetrů za brankovou čáru. Na to se ale historie neptá, gól byl i po přezkoumání videa uznán. Pouhou minutu na to se zjevil polský útočník v další obrovské šanci. Po přihrávce Kovařčíka na něj zívala odkrytá klec, avšak puk netrefil ideálně a skóre zůstalo až do konce třetiny neměnné.


Po minutě hry poslední periody si Sparta vykoledovala přesilovou hru, ale ani jedna ze střel se za brankovou čáru nepodívala. Záhy následovala početní výhoda na druhé straně, kde Jones sporně hákoval Douderu a vysloužil si dvě trestné minuty. To byl pouze začátek. Kanadský forvard značně nesouhlasil s výrokem sudího a obdržel i desetiminutový trest za nesportovní chování. Ani to mu nebylo málo, a se zápasem se nakonec musel rozloučit předčasně.

Sparta stále ztrácela jednu branku, nicméně tlak stále ne a ne přijít. Tomu měla pomoct pětiminutová přesilovka čtyři a půl minuty před koncem po faulu Musila na jediného střelce Pražanů Piskáčka. Jenže ta trvala jen něco málo přes minutu a Košťálek v útočném pásmu podrazil třineckého obránce. Ve zbylé početní výhodě si sparťané nevytvořili žádnou příležitost, a z dalekého Třince se tak vracejí s prázdnou.


Ohlasy trenérů

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec): "Jsem rád za výsledek po včerejším těžkém zápase ve Vítkovicích, kde jsme sahali po bodech. Nástup měli sparťané lepší a my jsme hlavně v první třetině hledali své nohy. Nebylo to ono. V podstatě z ničeho jsme dali parádní branku, vzali jsme tím Spartě trochu vítr z plachet, ale pak jsme jim laciný gól vrátili zpátky. Od druhé třetiny jsme za to vzali, velmi dobře jsme bruslili a i když sparťané hrozili hlavně z brejků, myslím si, že jsme si dobře poradili i s jejich forčekinkem. Ve třetí třetině to kluci odbránili fantasticky a nepouštěli Spartu do žádných velkých příležitostí. Zápas jsme ubojovali. Je vidět, že hosté nejsou náhodou první v extralize v bodech získaných na hřišti soupeřů, udělali nám to v naší pomlácené sestavě těžší."

Uwe Krupp (HC Sparta Praha): "Myslím, že jsme začali dobře a odehráli solidní první třetinu. Zatlačili jsme Třinec, vytvořili si šance, trefili jsme tyč, domácí jsme nepouštěli ke střelbě, ale stejně jsme ji prohráli. To byl rozdíl a stálo nás to zápas, ve kterém byl Třinec celkově o trošku lepší než my. Líbil se mi ale náš výkon, nasazení a způsob, jakým jsme hráli proti jednomu z nejlepších týmů v soutěži. Nevyužili jsme ale naše šance a je velmi těžké vyhrát zápas, když dáte jen jeden gól. Brankář Sedláček chytal velmi dobře."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek