15. 2. 2019 | Tereza Velikovská

MBL - SPA 0:1 - Tři body vystřelil Smejkal

44., pátek 15. 2. 2019
Mladá Boleslav - Sparta MBL - SPA
Mladá Boleslav: Růžička – Bernad, Pláněk, Kotvan, Kurka, Dlapa, Kovačevič, Němeček – Skalický, Klepiš (A), Vondrka (C) – Pabiška, Žejdl, Najman – R. Zohorna, Musil, Látal – Flynn, Knotek, Kousal.
Sparta: Machovský – Dvořák, Košťálek, Piskáček (C), Voráček, Kalina, Blain, de la Rose – Beran, Sill, Smejkal – Jarůšek, Klimek, Roberts Bukarts – Buchtele, Pech (A), Forman (A) – Kudrna, Klíma, Rousek.
Branky a nahrávky: 60. Smejkal (Piskáček, Sill). Rozhodčí: Šír, Horák – Brejcha, Jelínek. Vyloučení: 3:3. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 3 837. Střely na branku: 22:24. Průběh utkání: 0:1. Nejlepší hráči utkání: Pavel Musil - Matěj Machovský.
Sparťané podruhé za sebou porazili Mladou Boleslav fotbalovým výsledkem 1:0! Na jedinou a vítěznou branku se čekalo až do poslední minuty třetí třetiny, kdy už se oba týmy pomalu chystaly na prodloužení. Jen 46 sekund před koncem dorazil Jiří Smejkal střelu Jana Piskáčka za gólmana Růžičku, a zajistil tak svému týmu veledůležité tři body. Matěj Machovský si připsal již šesté vychytané čisté konto.

Komentář

Do duelu na ledě Mladé Boleslavi vlétla lépe Sparta, konkrétně Klimek už po minutě hry. Toho vyslal po nepřesné nahrávce bruslařů dlouhým pasem do samostatného úniku obránce Kalina, ale sparťanský útočník neuspěl ani při střele, ani při následné ještě nebezpečnější dorážce. Na druhé straně zvonila o chvíli později tyčka, ale to bylo z hlediska velkých příležitostí v první třetině vše. Mladoboleslavští si v jejím závěru vyzkoušeli přesilovou hru, ale bez gólového efektu.


Podobně si vedli ve své první početní výhodě v úvodu prostřední části i sparťané. Brzy šli Středočeši znovu do čtyř a tentokrát už bylo k prvnímu gólovému zásahu v utkání opravdu blízko. Forman trefil z mezikruží břevno, což si posléze v přerušení rozhodčí ještě potvrdil s kolegou u videa, od konstrukce se puk odrazil k Jarůškovi. Sparťanský střelec, který dal v posledních dvou utkáních čtyři branky, ale tentokrát neuspěl. Jeho dorážku do prázdné branky totiž zázračným zákrokem ve skoku na led vyrazil Musil.

Následovaly další dvě přesilovky, na každé straně jedna, ale brankáři i dál kralovali. A když už náhodou nezasáhli, zachránila je branková konstrukce. Jako sparťanského Machovského poté, co Knotek zakončoval přečíslení tři na jednoho střelou z těžké pozice. Samý závěr druhé dvacetiminutovky patřil Spartě, která v ní vyprodukovala hned 13 střel na branku, ale Růžička odolal i tentokrát.


Na začátku třetí třetiny šli sparťané potřetí na trestnou lavici, i v početní nevýhodě ale dokázal vyjet do šance Rousek. Souboj rameno na rameno s Kotvanem však prohrál a byl vytlačen ze střelecké pozice. U Růžičky neuspěl po objetí branky ani Jarůšek, na druhé straně bylo ke gólu ještě blíže. Puk po odrazu přeletěl Machovského a padal na brankovou čáru, ze které ho odpálil pryč Košťálek. Rozhodčí se znovu radil s videem, podle kterého kotouč celým objemem nepřešel brankovou čáru.

V dalších minutách Mladá Boleslav pokračovala v mírném tlaku, ale bez větších gólových příležitostí. Ta další a nakonec klíčová přišla 46 sekund před koncem třetí třetiny na straně Sparty, když kapitán Piskáček pálil od modré čáry a před Růžičkou se pokoušeli o dorážku hned dva sparťané. Kotouč nakonec zasáhl Jiří Smejkal, který ho ve vzduchu doklepl do branky a rozjásal hostující sektor. Bruslaři ještě zkoušeli hru bez brankáře, ale ve zbývajících vteřinách už nic nestihli.


Ohlasy trenérů

Pavel Patera (BK Mladá Boleslav): "Byl to velmi dobrý hokej. Hrálo se rychle, v maximálním tempu, což se nám líbilo. Samozřejmě, kdyby k tomu byly nějaké góly, byl by to excelentní hokej. Bohužel jsme prohráli po gólu v poslední minutě, štěstí se k nám nepřiklonilo, což nás mrzí. S takovým výkonem ale můžeme pomýšlet vysoko."

Uwe Krupp (HC Sparta Praha): "Pro fanoušky to byl vzrušující zápas, oba týmy makaly, bruslily. V první třetině jsme měli několik brejkových šancí, ale Boleslav měla také příležitosti. To platilo v celém zápase. Jen nepadaly góly. Na konci rozhodla jedna střela, v takových zápasech to tak bývá. Je to o štěstí. Máme tři body a jsem hrdý na kluky, jak tvrdě pracovali."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek