15. 10. 2019 | Pavel Mádl, Daniel Ryl

SPA - LIT 5:4p - Vítězný návrat domů

6., úterý 15. 10. 2019
Sparta - Litvínov SPA - LIT
Sparta: Machovský – Košťálek, Polášek, Kalina, Blain, Ďaloga, T. Pavelka, Tomáš Dvořák – Forman, Pech, Řepík – Kudrna, V. Růžička, Říčka – Dvořáček, Sukeľ, Buchtele – Rousek, Tomášek, Smejkal.
Litvínov: Janus – Kubát, Jánošík, Ščotka, J. Říha, L. Doudera, Štich – F. Lukeš, V. Hübl, Kašpar – Jarůšek, M. Hanzl, Petružálek – Válek, Zygmunt, Jurčík – Gerhát, J. Mikúš, Myšák – Helt.
Branky a nahrávky: 1. Polášek (Pech, Řepík), 32. Forman (Ďaloga, Blain), 35. Pech (Forman, Řepík), 56. Kudrna (Machovský), 62. Forman – 10. Jarůšek, 14. Myšák (J. Mikúš, Gerhát), 18. M. Hanzl (Petružálek, Jarůšek), 41. V. Hübl (Kašpar). Rozhodčí: Hodek, Kika - Malý, Pešek. Vyloučení: 2:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 8 810. Střely na branku: 31:20. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 3:3, 3:4, 5:4. Nejlepší hráči zápasu: Lukáš Pech - Richard Jarůšek.
Sparta se po šesti zápasech vrátila na domácí led, kde proti Litvínovu bleskově vedla. Severočeši ovšem ještě v první třetině třikrát udeřili a vytvořili si dvoubrankový náskok. Ten svěřenci Uweho Kruppa ve druhé části smazali, a přestože v úvodu třetí třetiny inkasovali čtvrtý gól, dokázali v závěru vyrovnat díky trefě Andreje Kudrny. Ve vypjatém závěru už gól nepadl a rozhodnout muselo až prodloužení, v němž podruhé skóroval Miroslav Forman.

Fotogalerie

Komentář

Sparťané se na domácí led vrátili ve velkém stylu, když rozvlnili síť v litvínovské brance už po třiceti čtyřech vteřinách. Šikovný Lukáš Pech se prodral přes obránce, z pravé strany poslal puk do brankoviště, kde stál Adam Polášek, a ten otevřel gólový účet zápasu. Krátce po prvním úspěšném zásahu se nebezpečnou hrou vysokou holí provinil hostující Hanzl, čímž daroval domácím přesilovou hru a možnost odskočit do dvoubrankového náskoku. První početní výhodu ale Sparta nezužitkovala. Hosté poprvé vážněji zahrozili v osmé minutě. Pozornost Machovského prověřil Juraj Mikúš. Téměř v polovině třetiny ale hosté srovnali na 1:1. Po chybě ve sparťanské rozehrávce se kotouč dostal na hůl Richarda Jarůška, který výstavní trefou trefil šibenici domácí branky.

Po vyrovnávacím gólu se Litvínovští už snadněji dostávali přes střední pásmo a znovu hrozili před Machovským. Z velkého úhlu zkoušel štěstí Kašpar, puk ale skončil na hrudi sparťanského brankáře. Domácí si koledovali o to, aby podruhé inkasovali, a to se také stalo. David Štich našel v předbrankovém prostoru mladičkého Jana Myšáka, ten se se svojí střelou nemýlil, a otočil tak vývoj utkání. Pohledná souhra Buchteleho a Dvořáčka mohla skončit vyrovnáním, kdyby ovšem ztečovanou přihrávku prvně jmenovaného nevyrazil Janus. O chvíli později Verva navýšila skóre na 3:1, když Richard Jarůšek perfektně zapracoval s pukem a přes Jakuba Petružálka se kotouč dostal na hůl volného Martina Hanzla a jeho střela do prázdné branky potřetí rozradostnila hostující fanoušky. Po první části tak hosté vedli 3:1.


Na začátku druhé periody litvínovský Kašpar objel branku a šikovně nahodil puk před branku, kde po něm sáhl Machovský, který byl rychlejší než dojíždějící Severočeši. Náš tým se na chvilku usadil v útočném pásmu, ale žádným způsobem neohrozil Janusovu klec. Snížit se pokoušel rovněž Smejkal, jehož pokus byl zablokován Štichem. Za pár sekund měl na hokejce snížení Andrej Kudrna, který dostal snovou přihrávku zpoza branky. Litvínovský brankář si však poradil i s následnou drážkou a puk za svá záda nepustil. Mnoho zakládajících akcí Sparty dokázal soupeř zastavit a svého soupeře k žádné výrazné šanci nepouštěl. Pak se přeci jen sparťané dočkali snížení. Marek Ďaloga rychle objel branku hostů, poslal puk před Januse, kde byl Miroslav Forman a zakončil mezi Janusovy betony.

Sparta po kontaktní brance chytila šťávu a Janus musel čelit dalším pokusům. Domácí byli zanedlouho blízko k vyrovnání. Jeden ze sparťanských hráčů vystřelil, puk se následně odrazil od mantinelu zpět před brank, kde kotouč šikovně sklepl ze vzduchu Jan Buchtele, ale Jandus odolal. Zasloužený tlak ale poté ovoce přinesl, a to v podobě vyrovnání. Lukáš Pech se v mezikruží odhodlal ke tvrdé ráně, do které padl Kašpar. Puk se ovšem dostal zpět k Pechovi, ten zkusil štěstí podruhé a od vyrážečky litvínovského brankáře spadl kotouč do branky. Krátce po vyrovnávací brance se před Machovským odehrála nebezpečná skrumáž, která ke štěstí Sparty skončila dobře. Spaťanský brankář udržel puk před brankovou čárou a stav byl stále vyrovnaný. Při přesilovce domácích vyslal tvrdou dělovku Jan Košťálek, ale Janus skvěle zapracoval lapačkou. Domácím se tak podařilo zvrátit nepříznivý stav a po čtyřiceti minutách svítilo na kostce skóre 3:3.


Vstup do závěrečného dějství se domácím vůbec nevydařil. Litvínov se dostal do útočného pásma, kde na sebe vzal odpovědnost velezkušený Viktor Hübl a střelou z otočky překvapil Machovského. Sparťané se hnali za vyrovnáním, ale litvínovští obránci se stíhali včas vracet na své pozice a hrozbu možného útoku domácích ubránili. Ke střele se napřáhl litvínovský Jánošík, jeho dělovku však Machovský zneškodnil svými betony. Domácím dělal problém přechod přes střední pásmo a k bližší nebezpečné střele se s těží dostali.

Když se Matúš Sukel´ provinil faulem kolenem, museli se domácí bránit ve čtyřech. Dvouminutové oslabení se jim ale podařilo přečkat. Znovu vyrovnat se pokoušel Ďaloga, který z pravé strany střílel na vzdálenější tyčku. Janusova vyrážečka však byla na správném místě. Sparťanům se znovu podařilo vyrovnat, když po krásné akci trefil Andrej Kudrna, když se po skvělé stahovačce odhodlal ke střele, která prošla mezírkou mezi betony litvínovského strážce branky. Necelé dvě minuty před třetí sirénou si domácí vytvořili dvě střelecké příležitosti, na které Janus pohotově zareagoval. Po šedesáti minutách bylo skóre nerozhodné, a tak na řadu přišlo pětiminutové prodlužení ve třech.


Prodloužení zvládli domácí, bod navíc jim přisoudil Miroslav Forman, který přebruslil téměř celé hřiště a usměrnil kotouč do branky. Dravý útočník tak zařídil úspěšný návrat na domácí led a páté vítězství v řadě.

Ohlasy trenérů

Uwe Krupp (HC Sparta Praha): „Samozřejmě je příjemné, když skórujete hned v prvním střídání, ale myslím si, že to na nás mělo lehce negativní dopad. Trochu jsme polevili, ale Litvínov hrál dobře, šedesát minut se držel svého a vytvářel si šance. Tři body jsme nezískali a myslím si, že je to proto, že jsme se celou dobu nedrželi našeho herního plánu. Zároveň jsme udělali spoustu individuálních chyb, víc než normálně.“

Radim Skuhrovec (HC Verva Litvínov): „Do utkání jsme šli s vědomím, že Sparta hraje dobrý hokej a byli jsme trošku posilněni posledním vítězstvím. Trošku nás přibrzdil rychle inkasovaný gól, ale poté jsme se během třetiny drželi plánu a podařilo se nám jít do vedení. Bohužel se nám to nepodařilo dotáhnout do vítězného konce. V prodloužení jsme pak udělali chybu, kterou Sparta potrestala. Odjíždíme s bodem, přesto si myslím, že za náš předvedený výkon se nemusíme stydět.“

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila