6. 10. 2019 | Martina Nová

MBL - SPA 1:2p - Výhra v Boleslavi! Dva body vystřelil Kudrna

8., neděle 6. 10. 2019
Mladá Boleslav - Sparta MBL - SPA
Mladá Boleslav: J. Růžička – Ševc, Hrbas, Dlapa, Pláněk (A), Bernad, Fillman, Kurka – Pabiška, Žejdl, Šťastný – Klepiš (A), Zbořil, Vondrka (C) – Skalický, Zohorna, Stránský – Flynn, Najman, Kousal.
Sparta: Machovský – Polášek, Košťálek, Kalina, Blain, Ďaloga, Pavelka, Dvořák – Forman, Pech, Řepík – Kudrna, V. Růžička, Říčka – Rousek, Sukeľ, Buchtele – Dočekal, Tomášek, Smejkal.
Branky a nahrávky: 32. Klepiš (Vondrka) – 27. Buchtele (Dvořák), 63. Kudrna (Řepík). Rozhodčí: Lacina, Svoboda – Pešek, Malý. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4034. Střely na branku: 29:28. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2. Nejlepší hráči utkání: Jan Růžička (MBL) - Jan Buchtele (SPA).

Utkání na ledě Mladé Boleslavi přineslo pohledný hokej, ve kterém nebyla nouze o střelecké akce, skvělé brankářské zákroky, ba dokonce ani o strkanice. Jako první se vedení ujali sparťané po trefě Jana Buchteleho. Domácí ale přesilovkovým gólem Klepiše srovnali. Protože brankáři za svá záda další střely v základní hrací době nepustili, muselo se nastavovat. V prodloužení pak vystřelil Spartě druhý bod Andrej Kudrna.

Komentář

Od začátku utkání diváci viděli svižný hokej, kde se obě mužstva snažila jít do útoku. Se zvyšujícím se tempem přibývalo nebezpečných střel. Potlesk domácího kotle si vysloužil Šťastný za střelu z levého kruhu, Machovský však puk včas přikryl. Na to dokázali sparťané zareagovat, duo Kudrna a Růžička několikrát doráželo kotouč v předbrankovém prostoru, mladoboleslavský brankář skákavý puk ale vždy vytěsnil ze své svatyně.

Více ze hry začali mít Středočeši, Matěj Machovský měl plné ruce práce, veškeré pokusy domácích hokejistů úspěšně kryl. Poradil si i s další ránou Šťastného, který dostal rychlou nahrávku od Pabišky za brankou, střela z první v prostoru mezi kruhy však za brankovou čáru nedoklouzala. Sparta se ale v chladném počasí rozehřála, rychlý protiútok předvedli Smejkal s Tomáškem, jenže i tentokrát byl Jan Růžička bezchybný. Přestože si v první třetině obě mužstva vyzkoušela přesilovou hru, gól žádný nepadl, do kabin se tak šlo za stavu 0:0.


Sparta zahájila druhé dějství přesilovou hru, ale po doběhnutí zbývajícího času musela jít do oslabení, to uhájila. Poté přišel i trest pro domácí, ale také Mladoboleslavští hru ve čtyřech ustáli. Dosud největší šanci v prostřední třetině předvedl Pech, který zakončoval v přečíslení, na Jana Růžičku však nevyzrál. Netrvalo ale dlouho a sparťanský kotel se z gólu radoval. Jan Buchtele z pravého kruhu vystřelil kotouč přesně k tyči a poslal svůj celek do vedení – 0:1.

Nebezpečnou šanci na vyrovnání měl Skalický a o následnou dorážku se snažil Zohorna, který však byl faulován Ďalogou. Bruslaři nemuseli na gól čekat dlouho, neboť početní převahu zužitkoval Jakub Klepiš – 1:1. Spartě se pokusil vrátit vedení Jiří Smejkal, který ujel ve vlastním oslabení, ztroskotal však na brankáři Růžičkovi. V závěru druhé třetiny začala na ledě houstnout atmosféra, do potyčky se dostal Blain se Žejdlem. Další branka do sirény nepadla.


Do třetí části vlétli ve vysokém tempu domácí hokejisté, kteří začali Machovskému znepříjemňovat chvíle ve sparťanské brance. Přesto gólman Pražanů zachoval chladnou hlavu a s pomocí spoluhráčů přečkal silný úvod Mladé Boleslavi. Nebezpečné šance předvedli Zohorna nebo Najman, ale ani jeden neuspěl.

Tlak domácího celku pokračoval i při vyloučení Blaina, nicméně své gólové konto Mladoboleslavští nerozšířili. Sparta naopak ožila během vlastní přesilovky, nicméně ani ona nepotrestala provinění soupeře. Tři minuty před koncem mohl poslat do vedení svůj tým Ďaloga, ale nastřelil pouze brankovou konstrukci. Záhy od modré dělovkou ohrozil Machovského Hrbas, ani tento pokus nebyl úspěšný, a tak se šlo za stavu 1:1 do prodloužení.


Obě strany nastoupily do nastavení rozvážně. První nebezpečnou střelu předvedl Kalina, Růžička však pokus vychytal. Vzápětí mohl rozhodnout na druhé straně Zbořil, ale i Machovský podržel svůj tým. Z protiútoku tak udeřili sparťané, Řepík nalezl Andreje Kudrnu samotného před brankou, který bekhendem prostrčil kotouč mezi betony domácího maskovaného muže. Středočeši tak poprvé v sezoně padli na domácím ledě a Sparta si odváží dva body za vítězství 2:1 po prodloužení.

Ohlasy trenérů

Radim Rulík (BK Mladá Boleslav): „Byl to bojovný zápas, oba týmy měly obrovské nasazení a nikdo nedal metr ledu zdarma. Pro nás bylo dobré, že jsme ubránili jejich přesilovky, ve kterých má Sparta vysoké procento úspěšnosti. Jednu početní výhodu jsme proměnili a pomohla nám vybojovat prodloužení. V něm jsme měli přečíslení dva na jednoho, jenže nám uskočil puk a inkasovali jsme z protiútoku. Nevrátili jsme se tak zodpovědně, jak jsme měli a soupeř nás potrestal.“

Uwe Krupp (HC Sparta Praha): „Viděli jsme dobrý hokej. Zápas byl vyrovnaný a oba týmy tvrdě bojovaly. Mladá Boleslav je dobrý tým, nebylo lehké proti nim hrát. Zasloužila si brát více bodů než jeden. Měli jsme energii, dobře jsme bruslili a vytvořili jsme si spoustu šancí. Naše vzájemné zápasy jsou vždy vyrovnané, rozhoduje jeden gól, což se znovu ukázalo. Byli jsme šťastnější a jsme rádi za dva body.“

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek