15. 11. 2019 | Martina Nová

SPA - MHK 2:1 - Vítězná vlna pokračuje!

18., pátek 15. 11. 2019
Sparta - Mountfield HK SPA - MHK
Sparta: Machovský – Kalina, Blain, Dvořák, Jurčina, Polášek (A), Košťálek, Piskáček – Smejkal, Tomášek, Řepík (C) – Kudrna, Sukeľ, Říčka – Buchtele, Pech (A), Forman – Pšenička, Rousek, Dvořáček.
Mountfield HK: Mazanec – Zámorský, Linhart, Cibulskis, Nedomlel, Rosandić, F. Pavlík, Šalda – Červený (A), Koukal, Jergl – R. Pavlík (A), Cingel, Smoleňák (C) – Perret, Rákos, Vincour – Klíma, Kubík, Paulovič.
Branky a nahrávky: 23. Smejkal (Řepík), 48. Buchtele (Forman, Pech) – 10. F. Pavlík. Rozhodčí: Hodek, Sýkora – Komárek, Frodl. Vyloučení: 3:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 9 772. Střely na branku: 23:35. Průběh utkání: 0:1, 2:1. Nejlepší hráči utkání: Jiří Smejkal - Filip Pavlík.
Sparta chtěla oplatit Hradci porážku z prvního vzájemného duelu v sezoně, což se nakonec podařilo. Přestože Pražané po prvním dějství ztráceli na Východočechy jednu branku, ve druhé třetině se střelecky zvedli a vyrovnali zásluhou Smejkala. Ve třetí třetině pak přidali ještě jednu trefu z hokejky Buchteleho, nakonec přečkali i hru Mountfieldu bez brankáře a díky třetí tříbodové výhře za sebou si před čtyřmi venkovními zápasy v řadě upevnili vedení v extraligové tabulce.

Fotogalerie

Komentář

Hned v úvodu utkání si sparťané zahráli přesilovou hru, nicméně v důsledku rozvážnější hry si museli domácí diváci na větší šanci ještě počkat. Postupně se však náš tým dostával do tempa, nejnebezpečnější akci jako první předvedl Řepík, po jehož střele se strhla skrumáž před Mazancem. Ten měl spolu se spoluhráči co dělat, aby kotouč nepustil za svá záda.

I přes šance Sparty vstřelili první branku hosté. Filip Pavlík se uvolnil v rohu hřiště s pukem na holi, najel si do mezikruží, odkud propálil Machovského mezi betony – 0:1. V následujícím průběhu třetiny mohli sparťané vyrovnat v početní výhodě, ale nepovedlo se. Poté šla Sparta sama do oslabení, ale Matúš Sukeľ dokázal vykřesat samostatný únik, ve kterém nastřelil konstrukci branky. Jenže záhy šli Pražané dokonce do tří, horké chvilky ale ustáli. V samotném závěru první části dokonce dostali Mountfield pod tlak v další přesilovce a byli velmi blízko vyrovnání, puk však za Mazance nepropadl.


Do druhého dějství vstoupila Sparta skvěle. Po vyhraném buly nalezl Michal Řepík u pravé tyčky nachystaného Jiřího Smejkala, který neváhal a poslal kotouč přímo do mezírky mezi konstrukcí a Mazancovým betonem – 1:1. Po vyrovnání tempo opadlo a týmy se nehrnuly do útočných akcí.

V polovině zápasu čelila Sparta dalšímu vyloučení, nicméně Hradci zabránila utéct znovu do vedení, ba dokonce se v závěru oslabení dvakrát dostala do protiútoku. Koncem třetiny začala hra nabírat obrátek, nejprve se musel ohánět Machovský, poté pořádně zatopili Mazancovi pod kotlem domácí. Sparta totiž dlouho držela útočné pásmo a ostřelovala hostující svatyni. Do sirény ale další gól nepadl, do kabin se tedy šlo za nerozhodného stavu.


Ve třetí dvacetiminutovce zaznamenal první velkou šanci Jiří Smejkal, který z mezikruží nastřelil brankovou konstrukci. Hra byla dost kouskovaná častými hvizdy rozhodčích, mnoho zajímavých akcí diváky ze sedadel nezvedlo. Domácímu publiku ale udělala radost souhra Pecha, Formana a Buchteleho. Poté, co Mazanec zpracovával puk za brankou a nepohodl se s obráncem, se kotouč dostal k Pechovi, jenž poslal nahrávku Formanovi. Ten pak nalezl nehlídaného Jana Buchteleho a ten poslal svůj tým z předbrankového prostoru do vedení 2:1.

Nedlouho poté mohl být stav opět nerozhodný. Adam Kubík ujel sparťanské obraně, Machovský však podržel spoluhráče a střelu zneškodnil. Hradec byl nadále velmi nebezpečný, velikou příležitost vstřelit gól měl Radek Smoleňák, který pouze o centimetry netrefil poloprázdnou klec. V samotném závěru zkusili Východočeši hru bez brankáře, ale vyrovnat se jim nepodařilo. Sparta tak zvítězila výsledkem 2:1 a před čtyřmi venkovními zápasy v řadě si upevnila vedení na čele extraligové tabulky.

Ohlasy trenérů

Uwe Krupp (HC Sparta Praha): „Bylo to hodně taktikou svázané utkání, oba týmy hrály hodně defenzivně a na ledě nebylo moc místa. I velkých šancí bylo málo. Dlouho to bylo 1:1, neměli jsme moc střel, Hradec hrál dobře, nebyla tam jednoduchá střídání, ale všichni kluci makali. Byl to těžký zápas a jsme šťastní za tři body."

Petr Svoboda (Mountfield HK): „Věděli jsme o síle Sparty i o tom, jakou má sérii. Ustáli jsme tlak ze začátku první třetiny, podařilo se nám ji vyhrát 1:0. Myslím si, že to dnes bylo hodně urputné a bojovné utkání z obou stran, kde se střídaly šance. Bohužel rozhodla naše chyba ve třetí třetině, kdy tam neproběhla komunikace s gólmanem a soupeř z toho vytěžil rozhodující gól. V závěru jsme se už k moc šancím nedostali, ale kluci bojovali a snažili. Dnes to ale bylo málo, na jeden gól se pokaždé nedá vyhrát."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek